Snålröra på tomat och squash
Gör enkel tomatröra av mestadels squash. Ett utmärkt sätt för att använda skörden av de stora frukterna och samtidigt snåla på tomaterna. En snålröra helt enkelt!
Röra på tomat och squash gör jag flera gånger i veckan under skördetid för att fylla upp förrådet i frysen. Den får en mycket fin smak efter att grönsakerna bakats länge i ugnen. Här använder jag nästan all squash jag odlar och den är jättefin att dryga ut med. På så sätt får vi mycket tomatsås utan att egentligen behöva använda så mycket tomater.
LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023
Du behöver:
Två mellanstora squash
Några tomater
Sju lökar, spelar ingen roll vilken färg
Klyftor av två hela vitlökar
Olivolja
Vinäger
Honung
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125-150 grader.
Klä en plåt med djupa kanter med bakplåtspapper så att det når upp längs kanterna.
Klyfta tomater och lök och lägg i plåten tillsammans med skalade vitlöksklyftor.
Skala squash, skär i mindre bitar och lägg på plåten.
Ringla över några matskedar olivolja och honung.
Skvätt över lite vinäger. Salta
Baka grönsakerna mitt i ugnen i cirka 2,5 timme. Rör om någon gång då och då.
När grönsakerna bakats färdiga läggs de i en skål och mixas med stavmixer till ett mos. Låt svalna och frys in.

I den här röra används en stor del squash och lök. Squash ger inte så mycket smak men drygar ut röran bra.

Plåten är överfull av grönsaker som sedan sjunker ihop när de bakats i ugnen.

Grönsakerna doftar ljuvligt efter några timmar i värmen. Nu har en del av vätskan dunstat och kvar är mycket smak i de mindre saftiga grönsakerna.
Ju fler tomater som används desto mer tomatsmak blir det på röran. Det går lika bra att använda mogna som halvmogna. Röran är god att använda i pastasås, lasagne, köttfärssås, grytor, soppor eller som smörgåspålägg. Genom att dryga ut tomaterna med nästan 2/3 squash kan jag göra mycket röra utan att använda så mycket av den värdefulla tomatskörden. Röran blir också mycket god om paprika, chili eller aubergine bakas med övriga grönsaker. Skörden styr vad som finns i.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Den färdiga röran är fast i konsistensen och passar lika bra på smörgås som i köttfärssåsen.
Jag använder oftast inga kryddor i utan tillför det senare när maten lagas.
/Sara Bäckmo
Superbra tips! De bästa recepten är dem som gör vinterns matlagning lätt. Tack!
Tack Sara!
Har testat! Supergott! Bra istället för färdigköpta såser till tacos oxå. Hade jalapeno i, mustigt och fint.?
Anette
Jag har ingen squash i år, blev bara en massa olika sorters pumpa men det går väl lika bra att byta squashen till pumpa? Måste testa sen! Tackar också dig för all inspiration man får av odlingen och vad man kan göra med allt de goda som kommer upp i landet?
Pumpa istället för squash fungerar precis lika bra. Pröva gärna ett supergott recept på arla.se: cannelloni med zucchini o valnötter. Byter ut keldan mot snålröra blandat med creme fraiche. Pumpa, både fryst o färsk fungerar lika bra som squash.
Låter väldigt gott!
Jag har gula tomater och gul squash så jag ska testa hur den röran blir i färgen när den kommer ur ugnen 🙂
Apropå att squash och pumpa gillar Bokashikompost. Jag kan berätta att jag lade Halloweenpumpans rester i Bokashin inkl alla pumpafrön. De låg sen i ett halvår i Bokashijordfabriken innan jag fyllde på mina pallkragar med Bokashi under sommaren. Pumpafrön verkar ha ganska hårt skal för inte bet nån fermenteringsprocess på dom inte. Jag fick pumpaplantor i mängder i pallkragarna. Drog upp alla utom två som nu tar för sig ordentligt i bäddarna. Några pumpor kommer det dock inte att hinna bli innan kylan blir för stark.
Jag brukar göra en "vit" pizzasås på squash!
Finhacka 2 gula lökar och 3-4 vitlöksklyftor och fräs mjukt i olja i ett stekjärn!
När löken är mjuk, tillsätt 2-3 squash som du grovrivit på rivjärn. Låt fräsa ett tag, så att lite vätska kokar bort. Krydda med salt, peppar och en gnutta timjan.
Slå sedan på några dl grädde, och koka ganska kraftigt i någon minut, så att såsen "sätter sig" och blir krämig och fin!
Ljuvlig på surdegspizza med stekta kantareller och västerbottenost. Eller som sås till pastan, kanske toppat med lite rökt fläsk!
Åh, det låter jättegott! Bra att du tipsar så fler blir påminda om möjligheterna utan tomat. Jag fryser in mängder med kokad squash till olika såser och röror under vintern. Brukar också göra något liknande din sås, fast med lite tomatpuré i så att det får lite tomat-utseende. Barnen är mer lättflörtade då =)
/Sara
Riktigt trevligt blev det! Bra idé och recept, även om jag ju ändrade lite förstås då vi inte hade squash. 🙂 Squashen ville inte riktigt i år men vi hade riktigt massor av just tomater, så det fick bli massor med tomater i röran. Blir mycket smak av att köra allt i ugnen! Fryser du in det sen? Riktigt bra tips och råd du har förresten, roligt att följa och läsa! 🙂
Vad kul att det blev bra! Jag testar mig fram precis som alla andra och vissa grejer blir så bra att jag tycker de är delbara =) Och jag fryser så mycket sås jag kan! Den håller sig bra i kylen i små burkar också. /Sara
Hur gör du med squashen innan du fryser in den? . ? hälsn Lena
Varför skalar du squashen?tänkte om det var nåt syfte ?
Jag älskar squash men inte ungarna o få bruka ja skala dom för då ser dom ju inte att ja trollat i den? men ha ju såå svårt för att slänga så då brukar jag göra strimlor av skalet o hårdsteka i olivolja +vitlök o salt,jättegott till att toppa rätter med tex sallad,gratänger osv...om ja inte hunnit äta upp det innan..blir nästan som knaperstekt bacon?
Tack för tipset att fräsa skalen i olja, det blev jättebra. Nu puttrar snålröran kungen.
Undrar hur din röra är så röd? Min blev morotsfärgad, trots röd paprika o tomater.
Det har helt enkelt att göra med hur stora squashen är och hur många 'några' tomater som åker i =) Röran är lika god oavsett mängd tomater - tycker jag. /Sara
Sara har du något tips på vad jag kan söta med i stället för honung?..
Har en liten kicka här hemma som kommer få ta del av den "vanliga" maten rätt snart och jag vill inte ha frusen full av mat hon måste undvika. Jag har inte riktigt ork eller tålamod med det...
Med vänlig hälsning, Sus
Tack snälla Sara för detta recept! Vi åt upp det mesta innan vi ens hann mixa. Fantastiskt gott! Kommer definitivt att göra denna rätt många fler gånger. Lätt, Supernyttigt och Supergott!
TACK än en gång!
Snålröra i korv stroganoff, det blev både vackert och supergott, har njutit av det nu!
Måste dock fråga; menar du klyftor av 2 HELA vitlökar eller 2 vitlöksklyftor?
Två hela vitlökar. Hemodlade är milda och fina. /Sara
Hej Sara!
Tusen tusen Tack för all inspiration du delar med dig av.. Man blir så glad och mår så otroligt bra av allt 🙂
Tack snälla för det fina recept ni delar här, Ska prova att göra en röra idag på squashe och tomat och lägga i frysen till det olika middagarna i vinter 🙂 mmmm gott!
Tack på förhand
Mvh Susanne
[…] mest lästa blogginlägg 2018 Snålröra på tomat och squash Frys in squash Frysa färska tomater En viktig bild har blivit stulen Mitt Instagram […]
[…] Bitar av squash fryser jag mest för att plocka fram och ta hand om vid senare tillfälle. Under fina sommardagar är det så mycket annat som ska göras att jag inte hinner ta hand om skörden. I första hand använder jag squash till olika röror jag gör under sommaren, baserade på tomat och paprika. Bland annat den röra jag kallar för "snålröra" och som är ett populärt recept här på bloggen - Snålröra på tomat och squash. […]
[…] tillsammans med diverse som behöver gå åt i skördetid, t.ex. squash. Här är min poddgäst Sara Bäckmos recept på sådan ibland kallad […]
[…] mest användning har jag nog av det som Sara Bäckmo kallar snålröra. Den blir bas i många av vinterns grytor och soppor. Den är super i chili con carne och […]
Förra året fick jag nästan inge squash men hur mycket gurka som helst som vi inte hann äta upp innan den blev för stor. Då använde jag gurka istället och det gick precis lika bra. Jag använder mig också av receptet där du skrev hur mycket i kilo man kan använda, eftersom mina tomater väger mellan 800 g och 10 g.
Går det bra om man steriliserar den i burkar i ugnen istället för att frysa?
Det har jag inte provat. Jag konserverar ingenting med den metoden eftersom jag är orolig för botulism.
Skulle man kunna ta hälften squash hälften gurka, eller helt enkelt bara gurka? Har så mycket så jag vill snart inte titta åt gurka längre!
Hej!
Undrar varför du ugnsbakade grönsakerna först? Vad är fördelen? När jag har mycket squash /tomat brukar jag skära ned det i en stor kastrull och puttra länge, flera timmar med olja, honung, kryddor salt och vitlökarsom jag sedan kör med stavmixer. Såsen äter vi sedan direkt med parmesan och färsk pasta. Alt fryser in till senare behov.
Gillar att följa dig. Tack för dina tips och inspiration. Kram kram Ulrica Tholin ???
Det är ju precis samma princip som att koka länge, fast smaken blir en annan. Grönsakerna blir ju bakade, nästan rostade i ugnen och får då en lite rundare smak, sötare på nåt sätt. Men det funkar ju lika bra att koka för den som hellre vill det.
Hej. Tack för inspiration. Tror du man kan lägga med några gröna tomater också? Jag har fått en hel del sådana och vill gärna använda dem till något. Hälsar Lena
Klart man kan använda gröna tomater också, ju mer färg desto roligare =)
[…] Receptet och iden kommer från Sara Bäckmo och här finns originalreceptet. […]
Denna röra borde gå bra att fermentera ?
[…] frukost var det kökstjänst. Först valnötspesto med basilika, därefter startade jag en Snålröra med aubergine istället för squash och lite annat som fanns i kylen. Det är så enkelt och blir […]
Hej. Tror du att man kan lägga den i burkar och spara i källaren också? Jag har absolut noll plats i frysen i nuläget 🥴.
Smakar fantastiskt gott!
Hej Sara , skulle det funka med sirap istället för honung 🍯?
Går det inte lika bra att frysa in omixat och man mixar om det behövs när de ska användas?
Testade att göra röran nu ikväll. Supergott! Kommer absolut att göra den fler gånger 😃👌
Tack för ett fantastiskt tips! Gjorde en sats och passade på att äta med pasta och kryddade med basilika och svartpeppar. Vinterns snabbmåltider är räddade😊
Att göra tomatsoppa av snålröra är också jättegott. Jag tillsätter lite basilika och tomatpuré och grädde. Så matig och god soppa finns inte utan snålröra.
Har provat göra "snålröra" för första gången, å jag lovar att det blir inte den sista😋..Tack för ett superbra å gott recept, hade även i chili + paprika som du föreslog..
Jag uppfann squashpizza när jag av hälsoskäl ville byta ut mjölet. Hyvla squash med osthyvel, det måste vara tunna skivor, lägg i två-tre lager på en smord plåt så det täcker plåten ordentligt och sätt in på ca 150-175 grader tills de har torkat till sig men inte fått färg. Sedan höjer man värmen medan man garnerar pizzan som vanligt. Det krävs lite extra ost och annat som ger smak men jag lovar att man inte saknar brödet särskilt mycket då ersättningen ger en lite seg och brödaktig konsistens med ruggmotstånd. Pizzan blir jättegod!!! Tips är att ta bort skalet för att slippa beska. Och ha inte för bråttom vid torkningen utan låt det ta sin tid. För slempizza, jag har gjort misstaget, är inget vidare!
Varför skalar du zucchinin?