Soilblocker - Odla utan krukor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Soilblocker - Odla utan krukor

Med det här lilla redskapet kan du göra egna små jordblock att odla i - utan att använda krukor av plast eller papper. Jag köpte mina första Soilblockers 2014 men blev ingen flitig användare då. Nu gör jag nya försök.

Så här ser den lilla Soilblocker Micro 20 ut, ett redskap som trycker ut 20 små celler.

 

Det här blogginlägget har jag varit på väg att skriva sedan 2014. Då köpte jag mina första Soilblockers. Ett litet skånskt trädgårdsföretag hade tagit hem, tillsammans med andra fina engelska trädgårdsprodukter och jag blev nyfiken. Jag provade i två år till min inomhusodling och såg snart Monty Don testa produkten i Gardener's World, men då hade jag redan tröttnat. När de dök upp i en låda med blandade prylar tidigare i år bestämde jag mig för ett nytt försök. Även om det kanske fortfarande inte är maximalt praktiskt är det här en himla bra grej. Jag vill gärna få det att funka!

 

Min första sådd av tomat i jordblocken, senhösten 2014.

Min första sådd av tomat i Soilblocker, december 2014.

 

En liten kub med tomat, redo att planteras om i det större blocket, januari 2015.

 

Vad är Soilblocker?

Det här är ett redskap som bäst kan beskrivas som en torv- eller jordpress. En ram indelad i si eller så många celler tillverkar kuber av torv eller jord i olika storlekar, genom att ramen pressas ner i blöt jordmassa. De små blocken trycks ut i ett tråg eller på en bricka tätt tillsammans. Fröerna sås i små hålor i blocken och när dessa grott kan blocken placeras i större block, vilket gör omplanteringen väldigt enkel.

Redskapet är inte särskilt dyrt, några hundralappar, och en helt okej investering. Men för att få bra schvung på tillverkningen av jordblock krävs övning. Och första åren jag använde dem tyckte jag inte det passade mig så bra.

 

Se mer: Saras tips - Tre prylar för inomhusodling

 

Krångligt med blöt jord

Den största anledningen till att jag inte använde redskapet vidare var att min förodling ständigt var i farozonen då brist på tillsyn lätt gjorde att plantor torkade ut. De små jordblocken som inte omges av en kruka visade sig vara extra utsatta.

Dessutom tyckte jag det var slabbigt att blanda till blöt jord inomhus när jag samtidigt hade barn som ammade och hux flux behövde mig när jag just blandat min jordsmet. Det var knöligt att bli avbruten. Och när jag väl ammat färdigt hade ofta något annat fått högre prioritet, varpå jag stod med en hink uppblött jord till ingen nytta. Efter två år gav jag upp.

Men nu är läget annorlunda och jag har plockat fram min lilla utrustning. Den består av:

 

  • Soilblocker Micro 20 - tillverkar 20 små block ca 2 x 2 cm
  • Soilblocker Mini 4 - tillverkar 4 större block ca 5 x 5 cm
  • Soilblocker instats till Mini 4 - insats som trycker hål i stora kuben, som den lilla kuben passar i

 

Undersidan av redskapet med tydliga celler avgränsade med plast.

Så här ser redskapet ut underifrån. En liten plupp i varje cell trycker ut blocket och förser de med ett litet hål till fröet.

 

Redskapet trycks ner i en svart jordmassa.

För att fylla pressen med jord trycks den ner i en blöt jordmassa, varpå jorden pressas upp i cellerna.

 

Undersidan på redskapet med jord på.

Det är bra att vända på redskapet så man ser att inget block trillat ur och att alla är någorlunda fyllda.

 

Närbild på ett redskap i rostfritt stål.

En fin uppsättning pyttesmå block att så i. Den här jordblandningen var lite för grov, jag blandade i en planteringsjord eftersom jag hade för lite såjord. Det blev inte så tydliga hål i toppen till fröerna.

 

Många kuber - många plantor

För att använda soilblockern bra krävs lite träning, inte minst för att hitta rätt jord som passar. Det ska helst inte vara större partiklar i jorden, särskilt till den lilla pressen blir detta svårt. Såjord är faktiskt himla bra, eller annan finfördelad planteringsjord. Blöt jorden så den dryper och "knåda" den lite med spade i en hink eller med händerna.

Pressa sedan ner soilblockern och "fånga upp" jord i de små cellerna, innan redskapet placeras på en bricka och kuberna trycks ut.

Det är enkelt att trycka upp ett hundratal små block att så. I det här lilla tråget får jag plats med åttio. Det blev en del av årets tomater som såddes först. När blocken trycks ut gör en liten pigg på redskapet en grop ner i jorden till fröet och efter sådden sprinklar jag lite jord över på toppen om det behövs.

När plantan precis börjat växa och utvecklat ett första bladpar förbereds nya block, av en press i storlek större. Jag har en insats som monteras på den större pressen och som trycker ut exakt lika stora block som de första små, inuti det större blocket. Vid omplanteringen pluppas lilla blocket i det stora och sen är det klart.

 

Närbild på tydliga små block av jord.

Här provar jag att lägga blocken på en träskiva. Som du ser står blocken med lite luft emellan, vilket gör att rötterna beskärs något av luftspalten. Men oftast hinner man plantera om innan rötterna vuxit så långt.

 

Små jordblock fotograferade ovanifrån.

De små jordblocken är väldigt smarta och platsbesparande. Jag tycker att soilblockers i ett tråg av plast, keramik eller rostfritt stål blir bäst, det håller fukten bra.

 

Små jordblock med fröer i fotograferade ovanifrån.

Här har jag sått tomater och sallat i de små blocken. Eftersom gropen för fröet inte blev så djupt har jag sedan siktat över lite jord på toppen.

 

Inga plastkrukor

Som du förstår är den här metoden suverän för dig som vill minimera användningen av plastkrukor. Men det är lite knivigt att hitta ett bra sätt att använda mojängen på, så att den verkligen blir smidig och optimal.

Jordblocken är väldigt smarta, särskilt i en odling där det stundom behövs många plantor av samma sort. Till exempel passar lök, kål, persilja, bladgrönsaker och sommarblommor bra att så i solblocker. Och tomat!

Beroende på var du odlar kan det vara bra att experimentera med olika typer av underlag att sätta blocken på. Ska du odla inomhus är mitt tips att sätta blocken på någon typ av bricka där du lätt kan vattna underifrån. Vattningen måste ske varsamt så att blocken fortsätter att hålla ihop. Också de större blocken är ömtåliga och går lätt sönder om de vattnas ovanifrån. Det går till exempel inte att vattna med vattenslang och de kan inte stå utomhus på samma sätt som krukor i regn. Då flyter jorden ut och blocken förstörs.
/Sara Bäckmo

 

08. mars 2020