Spenaten har gått i blom

Spenat blommar när dagarna bli ljusa och varma. Då rappar den på och sätter blomstängel så att den för allt i världen inte missar att föröka sig.

 

Spenat

Två kilo spenat skördad. Förvälld och packad till frysen blev det drygt 750 gram.

Spenaten går i blom. Piss. Nja, inte jätteilla egentligen men sådär lagom dumt eftersom jag sett fram emot så mycket större skörd.

Sorten jag odlat i den sex meter långa bädden, som rymde fyra rader, heter 'Merlo Nero'. Jag har inte odlat den tidigare. Den såddes första veckan i mars och har ända sedan sådden stått under en tunn fiberduk. Nu går den i blom och jag har skördat. Först hade jag räknat med att kunna skörda blad för blad en eller två gånger på plantorna innan hela spenaten skördades. Men så blev det inte.

Spenat

I mitten av plantan syns den bulliga lilla blomstängeln vara på väg upp. Nu finns ingen återvändo.

Spenat blommar när dagarna bli ljusa och varma. Då rappar den på och sätter blomstängel så att den för allt i världen inte missar att föröka sig. Med blomma på växten blir bladen sämre i smak, och vad värre är - bladen växer inte. När spenaten går i blom är det alltså bara skörd som gäller.

Spenat

Spenaten slutskördas genom att plantan klipps av vid marken. Jag förväller hela plantan och fryser in.

I den här bädden fick jag i alla fall ihop cirka två kilo spenat. När den förvällts var det drygt 750 gram kvar. Nu ligger den i frysen förpackningar om 250 gram i varje.

Jag ska inte skylla blomningen på sorten. Det är nog helt enkelt bar en sån vår. Det har varit torrt och ganska varmt. Den sort jag odlar mest 'Medania' har också gått i blom, fastän den enligt fröpåsen ska vara 'stocklöpsresistent'. Så svåra ord att lära sig.

Spenat

Två kilo spenat i otymplig korg är svår att bära. "Men, jag kan själv" säger Alba, två år.

Nu satsar jag på nästa omgång bladgrönt. För även om spenaten är den i mitt tycke godaste av dem alla så finns det bra ersättare. Mest gillar jag nyzeeländsk spenat, den blir väldigt lik spenat i konsistensen efter att den frysts och passar därför väldigt bra i vår matlagning. Mangold är också jättegod, men har lite annorlunda struktur i bladen. Sent under sommaren börjar jag att så mängder av spenat igen. Under hösten blir dagsljuset mindre och mindre och det passar spenaten bra, då är det ingen risk att den börjar att blomma.
/Sara Bäckmo

 

13. maj 2015

Ett svar till “Spenaten har gått i blom”

  1. Carina Holst Norrlen skriver:

    Spenaten verkar blomma väldigt fort. Mina plantor är bara 4-5 cm men full i blom.
    Första gången jag satt spenat.
    Har jag gjort nåt fel tror du eller ska man skörda bladen när de är pyttesmå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *