Täckodla krukor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Täckodla krukor

Jag tycker att täckodling är fantastiskt - oavsett vilken plats jag odlar på. Vanligast är kanske att täckodla ute i köksträdgården, eller i pallkragar, men det är också perfekt att täckodla krukor. Läs mer om hur jag gör här.

Två frodiga plantor med stora blad planterade i två krukor.

Aubergine växer fint i stora plastkrukor i tunnelväxthuset. Jorden hålls extra fuktig med gräsklipp som täcker runt plantorna.

 

Det här är så smart och du måste bara prova! Att täckodla krukor där tomater, paprikor, auberginer och gurkor växer under sommaren är verkligen toppen. Som inbiten täckodlare har jag gjort så här i flera år och tycker att resultatet blir väldigt bra.

 

Håller fukten

En av de största fördelarna med täckodling, oavsett var den bedrivs, är att det blir svårt för fukt att dunsta ur jorden under. Det ligger liksom som ett rejält täcke över odlingsplatsen som tvingar fukten att stanna kvar i jorden. Så också i krukor. Det är märkbart stor skillnad i krukor som täckodlas och krukor som har bar jord. Det blir torrare snabbare i krukor med bar jord, särskilt när plantorna kommit upp en bit i storlek och slukar mer vatten.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Sex stora krukor står bredvid varandra på marken, alla med gräsklipp över jorden.

Jag täckodlar gärna i krukor runt alla möjliga plantor, det gör stor skillnad.

 

Mer näring

Jag har mina krukor ståendes rakt på marken i växthuset, de står alltså inte på fat. På det viset kan överskottsvatten rinna ner rakt ner i jorden så att växthusträdens rötter alltid får det de behöver. När krukorna har direktkontakt med marken kan också maskar krypa upp. Dyngmaskar. Kompostmaskar. De bosätter sig i krukorna och eftersom det finns gott om mat i de täckodlade små odlingsplatserna trivs de fint. De trivs till och med så bra att de förökar sig i massor.

Det brukar sägas att varje mask bajsar ungefär 0,5 gram maskbajs, alltså finaste gödseln, per dygn. Mycket mask i en kruka ger massor av extra näring. Då växer grönsakerna bra! Eftersom jag också grundat alla krukor med bokashi-kompost är utgångsläget vad gäller näring bästa möjliga.

 

Se mer: Bokashi i krukor

 

Lucker jord

När massor av mask trängs på liten yta bökar de omkring så effektivt i jorden att den blir porös och lucker. Det är bra! I lucker jord transporteras vatten, syre och näring på sätt som både mikrolivet i jorden mår gott av och därtill kan växternas rötter utvecklas fint.

 

En svart plastkruka med två gröna plantor och halvtorkat gräsklipp över jorden.

I de täckodlade krukorna finns mycket näring, särskilt som jag fyllt dem med bokashikompost också. Här odlar jag två plantor i samma kruka; tomat och passionsfrukt.

 

En hand lyfter på gräsklippet och visar den svarta jorden under.

Jorden under gräsklippet är fuktig jämt, trots att jag inte vattnar varje dag i flera av krukorna. Det kryllar av mikrosmå insekter och mängder av mask.

 

Kom igång med täckodling

När du ska börja täckodla i en kruka kan du använda till exempel gräsklipp som du samlat på dig. Det utvecklas till fin näringsrik jord med maskarnas hjälp. Enklast är det att täcka krukor som inte fyllts ända upp till kanten med jord. Lämna gärna 5-10 cm upp till kanten i en stor kruka.

Plantera din växt, vattna och lägg sedan ett ordentligt lager gräsklipp runt plantan. Är det en liten planta ska du inte dra täckmaterialet så nära växten, den kan riskera att kvävas då. Låt plantan etablera sig och putta därefter täckmaterialt närmare.

Om gräsklippet sjunker ihop snabb över jorden kan du fylla på med mer efterhand. Gräsklipp blir ganska snabbt till jord om det är gott om mask i krukan och påfyllning i restaurangen är bara bra. Istället för gräsklipp kan du fylla på med andra växtdelar också, som ogräsrens, bladverk och stjälkar.

 

Läs mer: Lagra gräsklipp i säckar

 

Passar det till allt?

Min erfarenhet är att täckodling i kruka passar till alla de grönsaker vi odlar i stora krukor i växthus. Tomater, gurkor, meloner, paprika, chili, aubergine, basilika, tomatillo, och sånt där. Också potatis funkar fint, men det brukar vi ju inte odla i växthuset på sommaren. Det enda som kan vara svårt är till exempel vissa bladgrönsaker som sås väldigt tätt i en kruka, eller späda grönsaker som lätt kan kvävas av ett täckmaterial som vält ner över plantorna.

Bästa sättet att ta reda på vad som funkar och inte är faktiskt att prova. Men med ovan nämna grönsaker kommer du sannolikt inte att misslyckas i alla fall, inte på grund av täckodling.

 

En stående bild på en frodig aubergine med gröna stora blad.

I vissa av krukorna har jag en droppbevattning från min solcellsdrivna bevattning. Det gör att växterna får jämnt med fukt, vilket de växer otroligt fint av. Nu börjar aubergine-plantorna här att blomma!

 

Läs mer: Täckodla i pallkragar

 

Det är helt fantastiskt att då och då lyfta lite på täckmaterialet och se hur det ser ut under, där mot jorden. Det kryllar av små, små liv. Och maskar. Herregud så mycket fina maskar! Det är underbart att se.

Kanske noterar du att jag i mitt växthus odlar enbart i plastkrukor. Det är ett medvetet val just på grund av att fukten hålls bättre kvar i jorden då jag odlar i krukor av plast. Fina terrakottakrukor släpper igenom fukt på ett helt annat sätt. Odlingen blir mer lätthanterlig då jag odlar i plast. Och om jag dessutom kombinerar med täckodling så är chansen riktigt god att jag får en lyckad odling.

Så, sätt igång att täckodla dina krukor med!
/Sara Bäckmo

14. juni 2019

9 svar till “Täckodla krukor”

 1. Therese.lindetun skriver:

  Hej Sara! Jag täckodlar i min pallkrage i växthuset. Tyvärr har det börjat mögla, vad kan det beror det på. Vattnar jag för mycket? / Therese

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ofta blir vi alldeles för skraja när täckmaterial börjar förmultna. Det är en naturlig del av processen med lite mögelsporer. Låt det vara och se vad som händer.

 2. Susanne skriver:

  Vattnar man direkt på allt täckmatrial eller måste man ta dän det å sen lägga på det igen?
  Kram Susanne

 3. Josefin skriver:

  Hej!
  Jag har många sniglar i trädgården och tänker att täckodling är ett perfekt ställe för sniglarna att föröka sig på. Behöver gå runt i trädgården varje kväll o lyfta på stora blad o annat för o plocka dem. Har du sniglar? Fungerar det ändå med täckodling?

  Med vänliga hälsningar Josefin

 4. Carina skriver:

  Kan man täcka med tång från havet? Ska den isåfall blötläggas innan för att minska salthalten?

 5. Alexander skriver:

  Kan man täckodla med bra resultat även om krukorna inte står mot marken, alltså att maskar inte kan krypa upp alls? Eller är det ingen mening med att täckodla då?

 6. Elisabeth Hellgren skriver:

  Jag undrar också om man kan täcka med tång från havet? Ska den isåfall blötläggas innan för att minska salthalten?

  Med vänlig hälsning
  Elisabeth

 7. Linnea skriver:

  Vad händer om man har gräsklipp på sina inomhuskrukor? Blir det maskar där också? Eller finns det inget levande i jorden på våra blomkrukor? Skulle det bli äckligt om man började odla så inomhus?

  Och sen undrar jag om vissa växter kan tycka det blir FÖR mycket näring om de alltid har gräsklipp på jorden? Typ medelhavsväxter eller nåt som kanske trivs på mager jord? Isf vad?

 8. Gunilla Bade skriver:

  Hej. Du är en fantastisk inspiration. Det där med krukor utan fat. Så fort jag slopar faten kommer det myror som förstör rotsystem. Ett jäkla problem. Vad gör man? Att ha krukan direkt på jorden känns ju bäst. Mvh Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *