Täckodla med ull

Nu har jag äntligen börjat experimentera med fårull i min trädgård. Här är ett bildrikt inlägg om hur jag gjort en första täckodling med ull. Både bra och vackert!

En odlingsbädd täckt med ull vid en stenmur.

Några veckor efter att bädden täckts frodas majsen (den kommer dock sannolikt inte hinna ge skörd den här torra sommaren) i den täckodlade bädden.

 

Jag har täckodlat med flera vanliga material, som gräsklipp, löv, ensilag, halm, tång och växtdelar, med jättefint resultat. Täckodling är toppen och helt avgörande för att jag ska kunna odla den här stora ytan på egen hand. Men jag har inte täckodlat med ull. Det ska jag prova nu.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Det är svårt att hitta information på svenska om ull som täckmaterial. De flesta skriver rent allmänt att det är bra, men bilderna är få och jag har inte hittat någon som mer i detalj beskriver fördelarna och delar några särskilt användbara erfarenheter. De bilder som visas är mest på ull som används i gånger och runt enskilda plantor/buskar. De som ändå skriver något om ull som täckmaterial (varav Mandelmanns förekommer i rätt många artiklar/inlägg) är alla överrens om att det är ett väldigt bra täckmaterial.

På utländska sidor hittar jag mer information. Bland annat instruktioner för att använda en slags ull-matta som täckmaterial. Ull sägs hålla jorden sval på sommaren och varm på vintern. Den håller fukten bra i jorden eftersom ull hindrar dunstning, den hindrar ogräs från att få fäste och tillför näring till jorden - precis som andra täckmaterial jag använder. Flera skriver också om att sniglarna minskar drastiskt med ull. Inga sniglar sägs finnas varken under eller över täckmaterialet. Dessutom håller ull rådjuren borta, vilket skulle vara särskilt bra i just kållandet.

Två år verkar ullen hålla som täckmaterial innan det är dags att tillföra ny. Upp till bevis!

 

En lång odlingsbädd täckt med tidningar.

Innan jag började täcka hade jorden vattnats ordentligt vid två tillfällen. Över droppslangen lades sedan ett lager tidningar för att hindra ogräs att snabbt växa upp.

 

En odlingsbädd täckt med ett tjockt lager fårull. En jättestor svart hund sitter bredvid och tittar.

Bädden är superfluffig med den nya ullen på. Kuling övervakar arbetet.

 

Ullbädden sedd ovanifrån, med bara några gröna små strån som tittar upp.

De små majsplantorna och bönorna syns nästan inte i det tjocka täcket av ull.

 

Så här har jag gjort min täckodling med ull

 • Bädden rensades hjälpligt från ogräs.
 • En droppslang lades ut över jorden.
 • Tidningar lades ut (över droppslangen) för att täcka jorden mellan plantorna.
 • Ovanpå tidningarna lades ull i tjockt lager.

Till bädden ovan gick det åt tre stora byggsäckar med ull. Ullen kommer direkt från klippningen och är inte tvättad eller behandlad på något vis.

 

Ull hindrar fukt att dunsta

Nu har ullen legat på jorden i några veckor. De små majsplantorna har hunnit växa ordentligt. Med jämna mellanrum har jag lyft på täcket och känt på jorden. Den är fuktig och fin! Två gånger har jag kopplat vatten till droppslangen och vattnat cirka 20 minuter. Bädden här är djupgrävd så jag gissar att hela bädden blir som en vattenreservoar, trots att vattningen är mycket begränsad. Precis vad jag behöver. Jag har också vattnat varje planta med nässelvatten vid ett tillfälle för att tillföra extra näring.

 

 

Ull till kålodling

Jag ser stor potential i ull som täckmaterial, om jag hittar ett bra sätt att hantera den på rent praktiskt. Många fårägare har stora mängder ull som kasseras, så rimligen borde det inte vara så svårt att hitta material. Dock kan det bli en del transporter. Den här första laddningen som jag provar med fick jag hemkörd (Tack snälla snälla Kajsa på Rinkaby Gård!!!) och det är ju såklart superbra.

I min trädgård har jag fyra huvudkvarter som odlas enligt en växtföljd. Fyra huvudgrödor skiftar plats varje år. Till exempel ser jag att kålkvarteret lätt skulle kunna täckodlas med ull på våren eller hösten. Jag planterar ut förodlade plantor av all kål och detta skulle vara lätt att göra genom att klippa ett hål i ullen, eller på annat sätt maka undan materialet för att komma ner till jorden och plantera. Tomater, majs, gurkväxter och liknande tror jag skulle funka bra med, i viss mån bönor och andra växter som sätts ut som plantor.

I en bädd som ska direktsås, med till exempel morötter eller palsternackor, tror jag det blir svårare att täcka med ull från start. Här får jag experimentera mig fram.

Förutom bäddarna i frilandsodlingen ska jag prova att täcka med ull i pallkragar efterhand och jag är också nyfiken på att prova täcka i tunnelväxthusen. Sammanfattningen av jordanalysen som gjordes i somras visade ju att täckodling skulle göra jorden i tunnlarna gott - kanske är ull en bra lösning då.

 

Närbild på en bönplanta omgiven av fluffig ljus ull.

Både majs och bönor ser ut att trivas väldigt bra i den täckodlade bädden och har fått mycket kraft på kort tid. Plantorna var misskötta och torra då de sattes ut men alla har klarat sig och ser friska och fina ut nu.

 

Hur har jag gjort kanten?

Flera av er som läser om min trädgård på bloggen undrar hur jag löser övergången mellan odlingsbädd och kant, särskilt i de områden där jag täcker gångarna med träflis.

 

Läs mer: Det stora inlägget om träflis

 

Markduken under flisen ligger kant i kant med jorden i odlingsbädden och flisen ovanpå. När bädden krattas emellanåt dråsar det ner lite jord över gången, men det är lätt att skuffa upp igen. I bilderna nedan visar jag hur det ser ut med täckmaterial över. Det är samma princip oavsett vilket täckmaterial jag använder. För musen över bilderna för att läsa bildtexterna.

 

En bild sedd ovanifrån på flis till vänster och ull till höger.

Så här ser det ut ovanifrån när bädden täckt av ull möter gången av flis.

 

Här har jag lyft undan en bit av ullen för att visa tidningen under.

Under ullen ligger ett lager tidningar. Ullen smiter åt och täcker några centimeter utanför tidningslagret över flisen.

 

En arm med stickad tröja lyfter upp både tidningar och ull och visar jorden under.

Under tidningen är jorden fuktig. Som du ser överlappar tidningarna en bit över flisen. Bädden ser alltså ut att vara 20-30 cm bredare än den egentligen är eftersom ull och tidningar ligger också en bit över flisen. Det växer inte upp något ogräs alls, inte ens ängsfräken har tagit sig igenom på de här veckorna.

 

Nu är jag äntligen igång med mitt lilla test! Bit för bit täcker jag land som passar och jag ser fram emot att kunna säga något om resultatet. Förutom att det fram till nu vuxit väldigt fint i den ulltäckta bädden tycker jag också att det ser väldigt vackert ut. Hoppas att det funkar bra i praktiken så det här täckmaterialet får en plats i min trädgård!

Om du har provat att täcka med ull i grönsakslanden får du gärna lämna en kommentar och säga något om hur du tyckt att det fungerat.
/Sara Bäckmo

 

 

30. juli 2018

28 svar till “Täckodla med ull”

 1. Inger Johansson Berglund skriver:

  Är nyfiken på hur ull kan tillföra näring. Det är väl inget som maskarna äter ? Och då blir det inget maskbajs som göder...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Eftersom ullen bevisligen bryts ner är det ju någon som äter upp den och i den processen utvecklas näring som vid den mesta komposteringen. Ska bli spännande att se!

  • Monica skriver:

   Som jag kan se så verkar maskarna älska ull! Använder ull, när vi klippt våra får, och gräver antingen ner den som jordförbättring eller täckodlar med den. Alltid mängder med daggmaskar i och under ullen. ? ?

 2. Maria skriver:

  Min syster och jag hade ull som täckmaterial på kålbädden förra året, detta år är den ullen täckmaterial till squash/pumpabädden och ny ull ligger som täckmaterial under tomaterna. Alla tre gränsakssorterna verkar trivas utmärkt med ullen. Vi la i och för sig på ett lager gräs först, som gödning under ullen. Eftersom vi bara har en bädd till var sorts grönsak är det svårt att jämföra om det blir bättre med ull än med annat täckmaterial (och åren är ju så olika att det är svårt att jämföra mellan), men plantorna mår bra!

 3. Mia karlsson skriver:

  Jag har provat att gräva ner ull i planteringsgropen i samband med plantering. Ullen är väldigt näringsrik och maskarna älskar den!! ? Men det finns risk att det blir för blött runt rötterna. Hade växter som ruttnande pga ullen som ju behåller fuktigheten väldigt bra. Så man får tänka på att ha lagom mycket beroende på vad växten kräver.
  Provade även att ha ull under jordgubbsplantorna. Min erfarenhet var att rötterna drog sig uppåt mot den fuktiga varma ullen, vilket ju inte var så bra. Fukten stannade i ullen. Men jag kanske vattnade för lite så att det inte rann ner tillräckligt? ?? ...
  Har en väninna som lagt massa ull som en tjock bädd till ett sedumtak. Alltså planterat sedum direkt i ullen som är lagd på ett nät. Ska bli spännande att se hur det går! ?

  • Susanne Kirkegaard skriver:

   Att lägga ull under sedum blev jag nyfiken , hur har det gått? Ja när inte ullen iväg om det regnar mycket tex.?

 4. Maria skriver:

  Jag täckte mina jordgubbar för många årsedan med ull. Tyvärr stoppade den inte sniglarna. De låg som på "moln" och åt av jordgubbarna. Annars tror jag det var bra och ullen är helt nedbruten och borta nu. Tyvärr har jag inte tillgång till mer ull.

 5. Ta bort från blåbären. De dör! Jag provade på fem buskar för fem år sen och efter ett regn släppte kväve från lanolin och smuts och de blev helt gula. Det tog många år för dem att återhämta sig.
  Ull bryts ner och är näringsrikt. Där jag haft det innan är fin jord. Tyvärr inget som stoppar mördarsniglar. De tycker det är bra ställe att lägga ägg under. Fukten stannar ju så fint under.

 6. Elin skriver:

  Jag använder ull för första fången i år. Kålen växer så det knakar och rödbetorna är stora som tennisbollar ? Jag använder den också i växthuset. Har toppat jorden i krukorna med ull. Nu fast det är gassande sol så behöver jag bara vattna varannan-3:e dag. ??
  Enda nackdelen är att katten älskar att ligga på ullen och gnida in doften i pälsen och förvandlas till en livsfarlig tiger som inte går att flytta därifrån ?

 7. Kerstin skriver:

  Jag har ull och skulle vilja testa, det är bara det att ullen är svart och jag är rädd att det blir supervarmt. Kanske inte för rötterna men för bladen över. Har någon testat svart ull?

 8. Mia karlsson skriver:

  Jag har använt svart ull ... Och alla möjliga färger. Märker ingen skillnad. ?

 9. Mariee skriver:

  Hej, har ingen erfarenhet men tankarna börjar snurra på ett par lösningar när jag läser 🙂 - det ena är att man borde kunna ha ullen även som "hugelbädd" , gräva ner innan sådd/plantering som vattenhållare kring rötterna. Det andra är problemet med täckodling innan sådd - om man ställer en planka på högkant och lägger ullen mot på båda sidor blir det ett lagom dike att så i när man sedan tar bort den (det gäller annat täckmaterial också naturligtvis) är så mycket enklare än att försöka få undan nylagt täckmaterial innan sådd

 10. Yvonne Strid skriver:

  Snälla, klipp inte sniglarna mitt itu...finns ingen anledning att plåga dem innan de dör. Klipp strax bakom huvudet så dör de direkt.

 11. […] då jag nyss anlade en djupbädd längs stenmuren. Samma bädd ses i bilden ovan, nyss täckt med ull i täckodling. /Sara […]

 12. […] Blogginlägget jag hänvisar till, om att täckodla med ull, kan du läsa här: Täckodla med ull. […]

 13. […] Vår: Min blomsterbädd vid stenmuren Sommar: Täckodla med ull […]

 14. Karin Söderqvist skriver:

  Hej
  Jag har massor av ull som slängs varje år, tråkigt. förra sommaren la jag mellan jordgubbsplantorna men direkt på jorden, fuktigt o behövde inte vattna mycket men upplevde det blev mögel på jorden så tog bort ullen. Detta var i pallkragar stod ev för lågt i kragen.
  Får kanske försöka igen o pröva lite mer framåt. Ull finns om någon passerar Gränna men helt osorterad o med halm i .

 15. Frida skriver:

  Ni pratar om att ull är bra täckmaterial för kålväxter. Men visst använder ni något mer för att hindra kållarverna ex nät el ekologiskt bekämpningsmedel? Eller håller ullen bort angrepp från kållarverna?

 16. Linda skriver:

  Är det någon som har erfarenhet av ull och höns? Ser ullen spridas i hela trädgården...

 17. […] Läs mer: Täckodla med ull […]

 18. […] att hon pratar som gott om ull, är det extra roligt att hon samarbetar med Odla. Läs mer här om hennes erfarenheter kring täckodling. Så, har du ändå tänkt att köpa fröer och annat till trädgården, handla via våra länkar […]

 19. Veronica Silverplats skriver:

  I sommar har jag använt ull som täckmaterial för 1a ggn. I växthuset hade jag ull i tomat--och Gurkkrukorna. Fukten hölls mycket längre så jag behövde inte vattna lika ofta som utan ull.
  I odlingslådorna la jag ut ull när grödorna börjat titta upp. Även där hölls fukten bra.
  Men... Att sniglar/snäckor inte skulle gilla ull stämmer inte hos mig. Vi har inte många av dessa men de fanns ändå i lådorna under ullen.
  Jag vet inte om det var mögel men det var vita prickar på jordytan under ullen i lådorna. Inte i krukorna. Ska man ha något material mellan jorden och ullen?

 20. Carina skriver:

  Hej! har fått veta på annan plats att fulull ( ull med urin och bajs) inte ska användas som täckning till ätliga växter. har du nån kommentar till det?

 21. Anna Carin skriver:

  Hej,

  Undrar om Husky-ull (hundhår) skulle kunna fungera som täckmaterial?

 22. Eva Gottleben skriver:

  I fjol hade jag köpt en perenn verbena som skulle vintertäckas. Jag hade varken löv eller granris så jag täckte ordentligt med ull. Verbena överlevde vintern och har växt frodigt i sommar.
  Kanske är det ullens förtjänst

 23. Ellen Britz skriver:

  Jag har täckodlat kålplantor i flera år och det fungerar utmärkt! Där jag skall ha kål följande år förbereder jag pallkragen på hösten med hästskit och bokhasi, jord och se ett täcke med ull. Jag lägger kompostgaller över. På våren kommer fåglar och tar lite ull till sitt bobyggande! Inget ogräs får ju fäste i ullen vilket är smidigt. Petar undan ullen och gör en grop och sätter mina kålplantor!

 24. Jenny skriver:

  Jag har knte odlat med ull ännu men jag har haft får o ibland experimentera jag o lät den ligga kvar ute o förmultna men då o då hittade jag sniglar i den.. så jag är tveksam om ullen håller borta ullen..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *