Täckodla med ull - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Täckodla med ull

Nu har jag äntligen börjat experimentera med fårull i min trädgård. Här är ett bildrikt inlägg om hur jag gjort en första täckodling med ull. Både bra och vackert!

En odlingsbädd täckt med ull vid en stenmur.

Några veckor efter att bädden täckts frodas majsen (den kommer dock sannolikt inte hinna ge skörd den här torra sommaren) i den täckodlade bädden.

 

Jag har täckodlat med flera vanliga material, som gräsklipp, löv, ensilag, halm, tång och växtdelar, med jättefint resultat. Täckodling är toppen och helt avgörande för att jag ska kunna odla den här stora ytan på egen hand. Men jag har inte täckodlat med ull. Det ska jag prova nu.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Det är svårt att hitta information på svenska om ull som täckmaterial. De flesta skriver rent allmänt att det är bra, men bilderna är få och jag har inte hittat någon som mer i detalj beskriver fördelarna och delar några särskilt användbara erfarenheter. De bilder som visas är mest på ull som används i gånger och runt enskilda plantor/buskar. De som ändå skriver något om ull som täckmaterial (varav Mandelmanns förekommer i rätt många artiklar/inlägg) är alla överrens om att det är ett väldigt bra täckmaterial.

På utländska sidor hittar jag mer information. Bland annat instruktioner för att använda en slags ull-matta som täckmaterial. Ull sägs hålla jorden sval på sommaren och varm på vintern. Den håller fukten bra i jorden eftersom ull hindrar dunstning, den hindrar ogräs från att få fäste och tillför näring till jorden - precis som andra täckmaterial jag använder. Flera skriver också om att sniglarna minskar drastiskt med ull. Inga sniglar sägs finnas varken under eller över täckmaterialet. Dessutom håller ull rådjuren borta, vilket skulle vara särskilt bra i just kållandet.

Två år verkar ullen hålla som täckmaterial innan det är dags att tillföra ny. Upp till bevis!

 

En lång odlingsbädd täckt med tidningar.

Innan jag började täcka hade jorden vattnats ordentligt vid två tillfällen. Över droppslangen lades sedan ett lager tidningar för att hindra ogräs att snabbt växa upp.

 

En odlingsbädd täckt med ett tjockt lager fårull. En jättestor svart hund sitter bredvid och tittar.

Bädden är superfluffig med den nya ullen på. Kuling övervakar arbetet.

 

Ullbädden sedd ovanifrån, med bara några gröna små strån som tittar upp.

De små majsplantorna och bönorna syns nästan inte i det tjocka täcket av ull.

 

Så här har jag gjort min täckodling med ull

  • Bädden rensades hjälpligt från ogräs.
  • En droppslang lades ut över jorden.
  • Tidningar lades ut (över droppslangen) för att täcka jorden mellan plantorna.
  • Ovanpå tidningarna lades ull i tjockt lager.

Till bädden ovan gick det åt tre stora byggsäckar med ull. Ullen kommer direkt från klippningen och är inte tvättad eller behandlad på något vis.

 

Ull hindrar fukt att dunsta

Nu har ullen legat på jorden i några veckor. De små majsplantorna har hunnit växa ordentligt. Med jämna mellanrum har jag lyft på täcket och känt på jorden. Den är fuktig och fin! Två gånger har jag kopplat vatten till droppslangen och vattnat cirka 20 minuter. Bädden här är djupgrävd så jag gissar att hela bädden blir som en vattenreservoar, trots att vattningen är mycket begränsad. Precis vad jag behöver. Jag har också vattnat varje planta med nässelvatten vid ett tillfälle för att tillföra extra näring.

 

 

Ull till kålodling

Jag ser stor potential i ull som täckmaterial, om jag hittar ett bra sätt att hantera den på rent praktiskt. Många fårägare har stora mängder ull som kasseras, så rimligen borde det inte vara så svårt att hitta material. Dock kan det bli en del transporter. Den här första laddningen som jag provar med fick jag hemkörd (Tack snälla snälla Kajsa på Rinkaby Gård!!!) och det är ju såklart superbra.

I min trädgård har jag fyra huvudkvarter som odlas enligt en växtföljd. Fyra huvudgrödor skiftar plats varje år. Till exempel ser jag att kålkvarteret lätt skulle kunna täckodlas med ull på våren eller hösten. Jag planterar ut förodlade plantor av all kål och detta skulle vara lätt att göra genom att klippa ett hål i ullen, eller på annat sätt maka undan materialet för att komma ner till jorden och plantera. Tomater, majs, gurkväxter och liknande tror jag skulle funka bra med, i viss mån bönor och andra växter som sätts ut som plantor.

I en bädd som ska direktsås, med till exempel morötter eller palsternackor, tror jag det blir svårare att täcka med ull från start. Här får jag experimentera mig fram.

Förutom bäddarna i frilandsodlingen ska jag prova att täcka med ull i pallkragar efterhand och jag är också nyfiken på att prova täcka i tunnelväxthusen. Sammanfattningen av jordanalysen som gjordes i somras visade ju att täckodling skulle göra jorden i tunnlarna gott - kanske är ull en bra lösning då.

 

Närbild på en bönplanta omgiven av fluffig ljus ull.

Både majs och bönor ser ut att trivas väldigt bra i den täckodlade bädden och har fått mycket kraft på kort tid. Plantorna var misskötta och torra då de sattes ut men alla har klarat sig och ser friska och fina ut nu.

 

Hur har jag gjort kanten?

Flera av er som läser om min trädgård på bloggen undrar hur jag löser övergången mellan odlingsbädd och kant, särskilt i de områden där jag täcker gångarna med träflis.

 

Läs mer: Det stora inlägget om träflis

 

Markduken under flisen ligger kant i kant med jorden i odlingsbädden och flisen ovanpå. När bädden krattas emellanåt dråsar det ner lite jord över gången, men det är lätt att skuffa upp igen. I bilderna nedan visar jag hur det ser ut med täckmaterial över. Det är samma princip oavsett vilket täckmaterial jag använder. För musen över bilderna för att läsa bildtexterna.

 

En bild sedd ovanifrån på flis till vänster och ull till höger.

Så här ser det ut ovanifrån när bädden täckt av ull möter gången av flis.

 

Här har jag lyft undan en bit av ullen för att visa tidningen under.

Under ullen ligger ett lager tidningar. Ullen smiter åt och täcker några centimeter utanför tidningslagret över flisen.

 

En arm med stickad tröja lyfter upp både tidningar och ull och visar jorden under.

Under tidningen är jorden fuktig. Som du ser överlappar tidningarna en bit över flisen. Bädden ser alltså ut att vara 20-30 cm bredare än den egentligen är eftersom ull och tidningar ligger också en bit över flisen. Det växer inte upp något ogräs alls, inte ens ängsfräken har tagit sig igenom på de här veckorna.

 

Nu är jag äntligen igång med mitt lilla test! Bit för bit täcker jag land som passar och jag ser fram emot att kunna säga något om resultatet. Förutom att det fram till nu vuxit väldigt fint i den ulltäckta bädden tycker jag också att det ser väldigt vackert ut. Hoppas att det funkar bra i praktiken så det här täckmaterialet får en plats i min trädgård!

Om du har provat att täcka med ull i grönsakslanden får du gärna lämna en kommentar och säga något om hur du tyckt att det fungerat.
/Sara Bäckmo

 

 

30. juli 2018