Tång till trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tång till trädgården

Äntligen har jag fått användning av tången jag hämtade i somras på Öland. Nu har jag påbörjat ett täckodlingsprojekt bara med tång, för att se hur det funkar i trädgården på platser utöver sparrisodlingen.

Sara i rosa klänning och solglasögon böjer sig ner efter en famn med tång.

Finklänningen var på när vi råkade på en stor tånghög i somras och fyllde varsin säck att ta med hem från Öland.

 

Jag är en hamster, en sån som vill samla och spara i tron att det alltid kommer att uppstå tillfällen när jag behöver använda det jag bunkrat. Att täckodla ger mig god anledning att packa saker i säckar och forsla hem. Därför åkte Friederike och jag runt halva Öland med två  stora säckar tång i baksätet i somras.

Min barndom tillbringade jag på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Min pappa jobbade som båtbyggare i eget litet varv och min mamma hade i sina unga vuxenår varit kapten på en ångbåt som fanns i familjens ägo. Hav och båtar var vardagsmat och jag tror något år att jag kunde räkna till fem eller sex båtar som vi förfogade över i hushållet sammanlagt. Själv seglade jag och jobbade som seglarinstruktör som trettonåring och framåt. Världens bästa sommarjobb!

Tång var jag inte särskilt intresserad av dock. Min mamma arrangerade tång-kurser och vi åt en del, men till vardags var den mest i vägen när vi skulle bada eller snodde in sig i propellern på min motorbåt.

 

En stor hög med tång ligger vid havet.

Den stora tånghögen låg på stranden nedanför vårt övernattningsställe och liksom talade till oss. Inte kunde vi låta bli att ta med oss en del av den hem till Småland.

 

Sara plockar tång på stranden i rosa klänning och packar i blå plastsäck.

Säckarna är gjorda att transportera pappersskräp i och vi hann paja några säckar med den tunga lasten innan vi fick upp vår skatt till bilen. Phu.

 

Vill odla i tång

Som vuxen har jag ett starkt tång-begär. Jag brukar ofta tänka på hur lycklig jag skulle vara om jag hade obegränsat med tång att använda i min täckodling. Jag har fått berättat för mig hur odlarvännerna på Kosters Trädgårdar kör ner till stranden med stora skopan påkopplad på traktorn och kan täcka stora delar av odlingen på hösten med tång. Suck. Det är svårt att ordna här inåt landet. En gång fick jag några säckar i present av min syster Hanna och de lades raskt på min täckodlade sparris. I övrig har jag inte utforskat tång särskilt.

Jag vill lära mig mer om många saker och har bestämt mig för att prova att täckodla med tång i en begränsad del av trädgården, till grönsaker som då inte är sparris. Till det hämtade jag alltså en säck tång från en strand vi besökte på Öland. Och ja, jag bad om lov. Pensionats-ägaren tyckte det var en märklig förfrågan. Själv grämde jag mig över att vi tagit den lilla bilen. Jag kunde ju fått plats med åtta säckar om vi kört den stora!

 

En pallkrage sedd ovanifrån med bar jord, en blå säck med tång står i ett hörn.

Pallkragen jag ska täcka är rensad och jag har grävt bort ett översta lager av jord som jag vill använda på annan plats. Ingen övrig gödsel är tillförd.

 

En svartfärgad tång ligger på jorden i pallkragen.

Ett cirka tio centimeter tjockt lager med tång täcker jorden. Jag ämnar hämta mer och fylla på efterhand.

 

Tång till pallkrage

Fram till nu har tången legat nerpackad i sin säck och väntat på rätt tillfälle. Den ser i princip ut som när den låg på stranden och luktar fortfarande av tång.

Här om dagen förberedde jag en pallkrage att täckodla med tång. Tidigare täckodling och kompostering har skapat så mycket jord i lådan att jag först karvade av lite jord att använda till andra projekt. Därefter lade jag bara tången på jorden. Jag ska försöka motstå kommande infall att täcka med andra material och istället se till att ta med mig en kasse när jag någon gång emellanåt besöker havet eller en sjö där det driver iland något. Jag har faktiskt redan spanat på ett ställe med potential i närheten.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Att tång använts flitigt i odling har jag kommit att förstå. Vid kusterna har eller hade vissa fastigheter en tångtäkt, som innebar att de hade rätt att hämta tång längs en strandremsa. Det låter fint!

Mängden tång jag kan hämta är ju inte alls så stor. Men jag hoppas ändå att det blir nog med kassar för att jag ska kunna säga något så småningom hur det funkar att täckodla med tång. Har du någon erfarenhet av tång i trädgården? Hur har det funkat hos dig?
/Sara Bäckmo

10. november 2018