Tidningar och gräsklipp till svartrötterna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tidningar och gräsklipp till svartrötterna

I torkan hjälper jag svartrötterna en bit på traven genom att omsorgsfullt täcka jorden. Nu dunstar minimalt med fukt och gräsklippet omvandlas till näring med maskarnas hjälp.

En lång bädd täckodlad med gräsklipp och tre rader svartrot som växer i bädden.

Den täckodlade svartroten har förhoppningsvis lite extra fukt om fötterna den här torra sommaren.

 

I vanliga fall brukar jag täckodla genom att lägga växtmaterial direkt mot jorden. På så sätt får jorden maximal utdelning av näring när materialet bryts ner av mikrolivet. Det går snabbt. Gräsklipp sägs utsöndra näring till jorden i detsamma klippet läggs på jorden.

I år är förutsättningarna svåra i min odling på friland. Det är så torrt i jorden. Det har inte regnat på många veckor nu, utöver en liten skur som knappt ens märktes för en tid sedan. Jag vattnar inte heller så flitigt på friland eftersom jag är lite orolig att vattnet i vår brunn ska ta slut.

 

Läs mer: Nybörjarodling del 7 - Att vattna på sommaren

 

Ett knippe nyskördade svartrötter, långa smala svarta rötter.

Så här ser svartrötter ut när de skördats; långa och svarta. Jag skördar i huvudsak svartrötter på våren, eftersom de övervintrar så fint i jorden och är en underbar råvara när inte många andra rötter finns skördeklara tidigt på året.

 

Täckodling passar svartrötter

Överlägset bäst växer det i mina täckodlingar. Nu har jag packat in också svartroten i täckmaterial så att den ska kunna klara sommaren och ge fin skörd nästa vår.

Svartroten såddes i våras i en sex meter lång bädd i baljväxtkvarteret. De står i tre rader med cirka drygt 15 cm mellanrum.

 

 

Under försommaren har dessvärre mängder av ogräs vuxit upp mellan plantorna då jag prioriterat att täckodla andra områden. Svartrötterna är lätta att täckodla eftersom de odlas i rader, men det är ingen panik med att göra det snabbt. I den här storleken är rötterna ganska djupa och kan hämta fukt långt ner i bädden, så jag har prioriterat att täcka andra områden med känsligare växter först. Men nu är det dags.

Jag har börjat med att rensa bort hjälpligt med ogräs, till exempel maskrosor och våtarv som gått i frö. Därefter har jag vattnat bädden med ett gäng kannor vatten. Den närmaste tiden kommer det inte att regna något och när det gör det är det stor risk att det är så lite att fukten inte når ner genom det lager av täckmaterial jag lägger på nu.

 

Rader med svartrötter och tidningspapper som ligger på jorden mellan plantorna.

Jag river tidningspapper och lägger mellan raderna och i ytterkanten av bädden.

 

Mörkgrönt gräsklipp ligger mellan gröna plantorna av svartrot.

Jag tar stora nävar av gräsklippet och lägger i tjocka sjok över tidningspappret.

 

När jag täcker nu vill jag lägga tidningspapper mot marken som kväver kvarvarande ogräs något, eftersom jag inte orkat rensa så noga. Tidningarna revs i två delar och remsorna täcker området mellan raderna av svartrötter.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Jag har också lagt tidningar längs kanterna av bädden och pulat in dessa under täckmaterialet i gångarna för att hindra att ogräs växer upp där. Generellt är det ju dumt att låta ogräset dricka värdefullt vatten en supertorr sommar!

 

De gröna växterna lyser mot det mörka underlaget som är gräsklipp.

Nu är bädden färdigt. Ett enkelt sätt att se till att fukten i jorden hålls kvar och inte dunstar när det är så här jättevarmt.

 

Över tidningarna har jag sedan lagt gräsklipp som jag bunkrat i säckar. Jag lägger på 10-15 centimeter över hela bädden och ser till att plantorna tittar upp fint emellan. I den bästa av världar hade jag vattnat en omgång ovanpå det hela så att gräsklippet tynger ner tidningarna mot jorden, men det finns det inte resurser till.

 

Undvik att gödsla för mycket

Så fint det blir! Nu dröjer det längre än vanligt innan gräsklippet bryts ner sådär fint och kommer jorden till nytta. Men det som är så fint i min planering är att just svartrötterna inte är så näringskrävande att den försenade nedbrytningen inte kommer att spela någon roll för hur de växer vidare. Svartrötter kan till och med dela sig om jorden är allt för väl gödslad. Då får de liksom spatt och sprider ut möjligheterna att fånga upp näring genom att den redan från början smala roten delar på sig i omöjligt smala fingrar. De blir omöjliga att skala och plantan får kasseras.

Nu några dagar efter att jag täckt bädden är den helt ogräsfri, gräset har torkat upp och plantorna lyser som illgröna färggklickar i raderna. Jag har gjort min odling en välgärning!

 

Kvarteret med svartrot med det röda boningshuset i bakgrunden.

Nu kan det växa bäst det vill, mer kan jag inte göra. Täckodlingen är en bra quickfix och om det kommer lite regn endera dagen blir det ännu bättre.

 

Om tidningar i odlingen

Några av er som läser det här kommer spontant att reagera och tänka något om att tidningar är farliga att använda i odlingen. Så icke. Tidningar från svenska tryckerier kan användas med gott samvete i odlingen utan att skada vare sig jorden eller dig som äter grönsaker odlade i den. Papper och trycksvärta innehåller ämnen som vi naturligtvis inte ska äta rakt av, men jorden är så sinnrikt konstruerad att den kommer att ta hand om dessa och processa dem. Samma sak sker till exempel med vissa ämnen som finns i vår urin, då vi vattnar med den i trädgården som ett gödsel.

 

Bli gärna medlem på min sajt för att läsa fler och längre artiklar om grönsaker, odlingsmetoder, recept och se medlemsvideos.
/Sara Bäckmo

07. juli 2018