Tio favoriter för vintersådd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tio favoriter för vintersådd

Vilka grönsaker är bäst att vinterså för den som är nybörjare? Här har jag listat tio favoriter som passar att så på vintern. De är alla lätta och ger fint resultat. Så lite till en början och se om det här odlingssättet passar dig!

Ett knippe nyskördade grönsaker i olika färger ligger tillsammans.

Så här vackra färger kan skörden innehålla på senvåren. Målla, blåklint, morot och svartkål från vintersådd och mangold från övervintrade plantor.

 

Om du aldrig har provat att så fröer utomhus på vintern, det som kallas för vintersådd, tycker jag att det är dags nu. Det låter kanske knäppt för dig som aldrig gjort det, men för många av oss är vintersådderna grymt användbara. Sådd redan under vintern ger tidig groning och skörd många veckor tidigare än vårsådd. Mer om vintersådd hittar du i länkarna nedan:

Vad är vintersådd?
Funkar vintersådder?
Tips på superenkel vintersådd

 

 

Vilka grönsaker är bäst?

Flera av er undrar vilka grönsaker som är bra att börja med och vilka som ger störst nytta. Här är min lista över toppengrönsaker att vinterså.

De första fem är exempel på grönsaker som funkar fint för vintersådd och dessutom är lätta att ta hand om om skörden skulle bli mycket stor.

 

Så mycket av:

 • Spenat
 • Dill
 • Persilja
 • Morot
 • Salladslök

Alla grönsakerna ovan går att frysa väldigt lätt. Jag fryser alltid stora överskott av främst spenat och dill på våren som vi kan äta senare. Persiljan ger skörd lite senare, men går att frysa den med om det behövs. Morot går bara inte att odla för mycket av och skulle det trots allt hända kan de också frysas in. Lök är också en grönsak som används dagligen i ett kök och skulle det bli mycket går den att stoppa i frysen med.

Nästa grupp är grönsaker som växer mycket bra från vintersådd, men är svårare att hantera ett stort överskott av. Var därför lite mer sparsam med fröerna och odla inte mer än du tror dig kunna äta upp.

 

En låg bild på gröna plantor och barnfötter.

Trädgårdsportulak är en ganska okänd bladgrönsak. I min trädgård är det en av de mest uppskattade växterna, särskilt bland barnen. Den kan används som sallad och på smörgåsar.

 

Så mindre av:

 • Sallat
 • Rucola
 • Trädgårdsportulak
 • Kål
 • Palsternacka

Sallat och rucola ger skörd snabbt på våren och är bra att så i flera omgångar för att ha ständigt färska blad till hands. Trädgårdsportulak ger något senare skörd. Kål kan sås i otroligt många olika former, där pyttesmå blad av till exempel bladraps och svartkål ger tidig skörd, medan brysselkål, huvudkål och broccoli tar längre tid på sig att utvecklas. Palsternacka kan skördas på försommaren som pyttesmå primörer.

 

Alla gör olika

Min tanke om att så mycket eller lite är helt skrivet med tanke på den som är ny med vintersådd. Det är bra att prova sig fram och se vad det egna hushållet har för behov och hur de kan pareras med trädgårdens möjligheter. När man fått kläm på hur bra vintersådderna är och hur man kan handskas med dem är det lättare att avgöra hur mycket som behövs. Jag odlar till exempel väldigt lite palsternacka från vintersådd, bara så vi kan få de första primörerna tidigt på sommaren, men otrolig mycket kål.

Prova dig fram i en pallkrage eller i ett växthus och se om vintersådd kan passa dig! Så här fint kan resultatet bli. Videon visar en odlingslåda i trädgården som såddes en snörik vinterdag i februari.

 

 

Om du vill ha fler tips och hänga på en härlig odlingsresa under vintern och våren tycker jag att du ska bli medlem här på min sida! Varje vecka publicerar jag flera matiga artiklar om odling och dessutom drar jag igång en gemensam kål-utmaning vecka 3. Det blir otroligt roligt! Medlemskapet kostar 79 kronor per månad, utan bindningstid. Du kan betala månad för månad eller köpa ett medlemskap för en längre period. Betalning via kort eller swish.

 

Bli medlem på sarabackmo här!
Köp medlemskap för längre period här!

 

Tack för att du läser! Lycka till med vintersådderna, och hör gärna av dig och berätta hur det gått.
/Sara Bäckmo

 

 

07. januari 2019

11 svar till “Tio favoriter för vintersådd”

 1. Elisabeth skriver:

  Jag har satt/sått vitlök, spenat, morot och piplök och märker att det gör någonting med hur jag upplever årstiderna. Våren kommer närmare och vintern blir kortare. Förut hade jag ju fått vänta till maj, juni innan det kikade upp någonting i landen, men nu kan jag hoppas på riktigt tidiga vårprimörer. Hurra! Att det står en bädd med ännu oskördade jordärtskockor och vöntar på att grävas upp när snön smält gör inte saken sämre direkt. Jag är världens nybörjare och amatör, så att till och med jag med såhär enkla medel kan äta hemodlade grönsaker från tidig vår till sen höst känns helt otroligt. Jag har ju knappt behövt göra något!

  Tack för inspirationen, Sara. Aldrig hade jag kommit på tanken att odla på vintern om det inte hade varit för dig.

 2. Anette Billroth skriver:

  Lan man odla på vintern även på en inglasad balkong? Har en odlingslott som ligger lite långt hemifrån.

 3. Beata skriver:

  Såg precis på Bealtaine Cottage nya youtubevideo ”making a New vegatable bed”. Här pratar man om Sara in Sweden som odlar i snö. Blev så glad när jag hörde hur man berättar om Sara sätt att odla på Irland.
  Det blir säkert många nya följare här.

 4. Ali skriver:

  Köper 90% av dina frö!! Du är underbar kvinna! Väldigt duktig och jag lära mig mkt av dig!

 5. […] Läs mer: Tio favoriter för vintersådd […]

 6. […] Läs mer: Tio favoriter för vintersådd […]

 7. Rosmarie skriver:

  Är så tacksam för alla tips om vintersådder... vilken fantastisk vårskörd det ska bli!
  Inne, i förvaringslådor ute, i växthus och på friland! Härligt att förbereda arbetet med att det faktiskt finns grödor ÖVERALLT! ☺️?☺️

 8. […] Läs mer: Tio favoriter för vintersådd […]

 9. […] Läs mer om vintersådd: Tio favoriter för vintersådd […]

 10. Christine skriver:

  Så inspirerad till att testa detta👏 Behöver man täcka sådden med fiberduk? Om jag sår ute nu i januari, just nu är det milt men vad händer om der kommer en köldknäpp längre fram i februari/mars, blir sådden förstörd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *