06. november 2017

Tio trädgårdsarbeten för hösten

Jag trotsar rusket och försöker göra något litet i trädgården varje dag. Det gör mig glad och fyller en stor funktion i hur trädgården sköts. Odlingen blir lättare då.

Bild på disig och höstig trädgård.

Disig morgon i min köksträdgård, november 2017.

 

För många börjar drömmen om trädgården att förverkligas på våren. Allt skjuts upp till dess. Egentligen är det lite konstigt att våren som startpunkt lever kvar när det finns så stora fördelar med att jobba på hösten. Det här är en liten påminnelse till dig om några av alla saker som finns att göra i trädgården just nu, som en förberedelse till nästa år. Några av punkterna är perfekt för dig som redan har en trädgård, andra för dig som börjat ordna lite odlingsyta eller kanske rent av kliar dig i huvudet och undrar över ett bra första steg att ta. Framför allt tycker jag att jag själv har nytta av de här punkterna när tiden är så himla knapp med många barn att ta hand om. En liten grej varje dag - det är min melodi!

 

1. Rensa ogräs 
När landen är tomma på grönsaker syns kraftigt ogräs, som maskrosor, nässlor, kvickrot och kirskål, bra. Passa på att gräva upp.

 

2. Täcka bäddar
Vill du dra nytta av täckodlingens alla fördelar är det perfekt att börja täcka landen nu på hösten. Täck omsorgsfullt i tjocka lager och slarva inte. Mer detaljerade tips om hur du kommer igång från början kan du se i Täck en odlingsbädd från grunden.

 

3. Kantskär
På hösten är jorden fuktig och lätt att dra ner en spade i. Skär en liten kant runt bäddar och gångar, med hjälp av en spade som är platt nertill, och lyft upp ogräs och gräs som inte ska vara där. Se hur jag gör i Fina kanter till odlingsbäddar och rabatter.

 

4. Se över gångar
När trädgården inte prunkar är det lätt att se grundstrukturen. Passa på att gå över gångarna och rensa från ogräs, hyfsa till kanterna, fyll på med material eller reparera. Själv har jag ett helt kvarter som ska få nya gångar av träflis, det ser jag fram emot.

 

Vy över ett igenvuxet område i trädgården.

Det här kvarteret ska förses med ordentliga gångar med flis. Det ska bli kul att se det ta form efter två säsonger vildvuxet leverne när jag har haft bebis!

 

En gång som är täckt med ny ljus träflis.

Jag har beställt 15 kubikmeter träflis och ska bättra på gångarna i köksträdgården med ny fin flis.

 

Stora krukor sedda ovanifrån.

En del av min krukodling i tunnelväxthuset. Just nu skördar vi mycket ärtskott, som alla såddes första två veckorna i oktober.

 

5. Töm krukor och fyll med kompost
Krukor fyllda med skruttig jord kan lätt förbättras med hushållskompost eller gödsel. Töm krukorna i en skottkärra. Fyll med ett lager skruttiga växtdelar, ogräs eller löv. Häll i en hink bokashi-kompost eller gödsel och toppa sedan med 5-10 centimeter fin jord. Perfekt att så nya bladgrönsaker i under vintern innan tomater, paprikor eller annat planteras ut sen vår. Se gärna hur jag gör i klippet nedan.

 

 

6. Bygg nya land
Om du startar från grunden och vill komma igång med nya odlingsplatser är det mycket bättre att göra dem nu på hösten, då kan du börja odla tidigare till våren. Jag har gjort många blogginlägg och videos om olika sätt att komma igång med nya odlingsytor. Titta gärna här för fler tips:

Odla på ogräs
Ny bädd utan att gräva
Tre sätt att använda hönsgödsel i trädgården

 

7. Sätt vitlök
Det är ingen panik med att få ner vitlöken i jorden, men inte heller panik om du satte den i september. Det kommer med största sannolikhet att bli mycket bra vitlök oavsett. Om du vill odla vitlök så är det nu under hösten den ska sättas. Köp vitlök märkt som certifierat utsäde, det finns i trädgårdsbutikerna eller på nätet (undvik att sätta köpt vitlök från matbutiken eftersom den kan bära på smittor som hamnar i din jord).

 

8. Planera nästa års växter
När jag rör mig i trädgården nu är den lågväxt och innehåller inte så mycket grönsaker. Det är lätt att drömma sig bort till nästa säsong. Då börjar jag planera för nästa år. Vilka grönsaker vill familjen äta? Vad fick vi för mycket eller för lite av i år? Vad behöver vi ha mer eller mindre av nästa år? Och var ska allt stå?
Själv spånar jag hej vilt och skriver sedan ner på skisser hur jag tänkt mig under vintern. Dessa följs sedan endast grovt när jag väl sår och planterar. Här kan du se hur mina skisser över odlingens huvudkvarter ser ut: Odlingsplan med enkla mallar.

 

9. Köp fröer
Om du vill vara en grönsaksodlare som odlar mycket mat är det allra bästa att alltid ha ett ordentligt förråd med fröer hemma. När andan faller på kan man så, oavsett årstid. På hösten är det nätet jag vänder mig till för att hitta fröer. En del fysiska butiker har lite fröer kvar men allt för sällan de sorter jag önskar mig. Tips om fröbutiker hittar du här: Fröbutikerna på nätet gör inköpen till en mysstund.

 

10. Så nytt
Det är lika roligt att se grönsaker spira, oavsett vilken årstid det är! Det gör mig glad att lägga fröer i jorden och vänta på att det gror, därför sår jag nytt genom hela året. Vilka grönsaker jag sår och på vilka platser varierar, både inomhus och utomhus. Om du vill ha tips på saker som skulle kunna funka att så nu i november kan du läsa mer om det i Så grönsaker i november.

 

En tät plantering av röda blad, sedd ovanifrån.

Rödbetsblast är toppen att odla inomhus på fönsterbrädet. Det här är sorten 'Bull's Blood' som odlas utomhus och skördas till sallader och smörgåsar.

 

Som du ser behöver du inte bli en ofrivilligt vilande trädgårdsmästare bara för att det blir höst. I mitt fall så står det uteaktiviteter på schemat varje dag, precis som det är i de flesta barnfamiljer. Och när barnen gräver, gungar, samlar vatten eller leker snor jag lite tid och gör något i trädgården. Det fyller mig med glädje och förväntan. Dessutom älskar jag att få bli lite varm i kroppen och hugga i med något. Just nu håller jag på att tömma en massa krukor i tunnelväxthuset och sålla jorden för att spara till nästa år när jag ska kruka om några hundra plantor. Så lustfyllt att se den där fina jorden!

Lycka till med det höstiga arbetet i din grönsaksodling!
/Sara Bäckmo

 

4 svar till “Tio trädgårdsarbeten för hösten”

 1. Tove skriver:

  Tack för bra tips! Hur gör du då du sätter vitlök på hösten, sätter du i täckt eller otäckt odlingsbädd?

 2. Eun Dellby skriver:

  Tack Sara! Det är såå inspirerande att läsa din artikel, det kliar redan i fingrarna att ta tag i en spade...

 3. Hilda skriver:

  Hej!

  Jag har lite funderingar kring växtföljd.
  Hur noga är du med det? Jag vet att vissa växter tillför näring och vissa behöver mkt. Men om man täckodlar och regelbundet bokashigödslar då tillförs väl näring hela tiden?
  Eller är det pga ev sjukdomar?

  Tack för att du är en sådan inspiration!
  Mvh Hilda

 4. moja31212 skriver:

  För mej är det jättebra med konkreta punkter att följa och info att fördjupa sig i om det behövs. Jag blir lätt lite handlingsförlamad och vet inte hur och vad jag ska börja med. Tack! Vänligen Molly

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *