Tips för att lyckas med bredsådd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för att lyckas med bredsådd

Att bredså fröer är oerhört praktiskt, både då du förodlar grönsaker och blommor och om du vill så bladgrönsaker att skörda som småblad. Så här går det till.

Två såtråg med jord och fröer på toppen.

Här har jag bredsått två olika tråg, med grönsaker som ska förgro inomhus.

 

Det finns olika metoder att använda för att så fröer. En av mina favoriter är det som kallas bredsådd. När man är helt ny med odling är det lätt att tänka att varje frö ska sås i en egen kruka, liten eller stor. Men väldigt många fröer passar att så ganska tätt, antingen för att senare delas eller för att växa vidare och skördas direkt från platsen där de såtts. På vintern kan vi bredså inomhus när vi förodlar växter, och vi kan bredså grönsaker ute i vintersådd. Också sommarblommor går fint att bredså. Om du vill ha tips på vad som passar kan du läsa mer i länken nedan.

 

Läs mer: Bredsådda blad i april

 

Vad betyder bredsådd?

Bredsådd betyder att flera fröer strösslas ut över, eller placeras på, jorden ganska tätt. Motsatsen är att ett eller ett fåtal fröer läggs i krukan med rejäla avstånd.

När du bredsår ska du helst välja grunda tråg, som inte har så djup jord. Om du förodlar måste du ganska snart dela på plantorna, eftersom de inte trivs att trängas tätt tillsammans och då är den djupa jorden bortkastad. Den kan också bli ett problem för de små plantorna eftersom blöt tung jord gör att rötterna far illa. Om du odlar småblad från bredsådd har du inte heller nytta av massor av djup jord i en kruka, eftersom växternas rotsystem blir ganska små då de växer tätt. Dessutom har växterna inte så lång livslängd då de skördas flera gånger och därmed tröttas ut.

 

 

Fröer i bredsådd kan sås mycket tätt tillsammans (se video ovan för exempel) men ibland är det också bra att så glesare. Ett riktmärke brukar vara att om du vill odla mycket små saker, som små blad, kan du så tätt. Plantorna behöver inte så mycket plats att breda ut sig på. Om du vill odla större blad eller plantor, kan du bredså glesare. Då ges mer plats till plantorna, som kan bli större. Spenat är en växt som kan bredsås tätt för skörd av mycket små blad, och glesare för skörd av större blad.

Om du vill ha stora växter, men sår tätt utan att senare plantera om i tid, är det risk att plantorna blir stressade av att de inte har det utrymme som krävs. Vissa plantor kan börja bete sig konstigt då, som att de går i blom, slutar producera blad eller helt enkelt dör.

 

Ett grönt tråg med jord och fröpåsar som ligger på jorden.

Här har jag förberett två tråg för bredsådd och några fröpåsar och etiketter.

 

Detta är basilika som jag sår för att senare dela hela "kakan" av gröna blad och sätta i enskilda krukor.

 

Bredså till förodling

Om du förodlar växter inomhus kan du till exempel bredså tomat, genom att lagom glest strössla ut en påse frö över jorden. I vintras sådde jag till exempel 40 tomater av en lågväxande sort för kruka, i en återvunnen plastbytta som vi tidigare köpt vindruvor i. Plantorna grodde och växte så fint - ungefär 40 stycken på den lilla ytan. När de var lagom stora särade jag på plantorna och planterade om var och en i egen kruka. En del stor del av dem gav jag också bort.

Att använda bredsådd när vi förodlar inne är väldigt praktiskt, nästan mer än praktiskt. Det är superbra. Om varje liten växt vi vill driva fram skulle sås i en enskild kruka, skulle vi inte få plats med så mycket. Istället kan vi så flera fröer i samma bytta och få många plantor som växer upp på liten yta.

 

Exempel på grönsaker passar att bredså när du förodlar är:

  • sallat
  • kål
  • lök
  • persilja
  • basilika
  • tomat
  • kronärtskocka
  • chili
  • paprika
  • rotselleri

 

Läs mer: Bredså kål i stora tråg

 

En bytta med svart jord och fröer som strösslas ut.

Vissa fröer passar så fint att strössla ut mycket tätt över ytan i ett tråg. När jag ska plantera om delar jag "kakan" med plantor och sätter bitar av den i krukor.

 

Närbild på jord med ljusa fröer som ligger fasttryckta på jorden.

Bredsådd kan också vara att så många fröer tillsammans i kruka, fast inte så tätt som när jag sådde basilikan ovan. Här har jag sått två sorters aubergine.

 

Bredså småblad för skörd

Du kan också använda bredsådd när du ska odla småblad att skörda från tråg, odlingslådor eller odlingsbäddar. Jag brukar beskriva det som att jag odlar "mattor" av grönt. Det här är mitt mest effektiva sätt att odla små blad som skördas till sallader och smörgåsar.

Du kan välja att odla en och samma bladgrönsak eller mixa olika fröer och så tillsammans. Bra fröer att välja till en salladsmix i tråg är de som gror och växer ungefär lika snabbt. Du kan till exempel satsa på:

 

  • sallat
  • spenat
  • rucola
  • asiatisk kål
  • grönkål
  • svartkål

 

Gör så här:

 

  • blanda fröer som du gillar, eller välj en sort
  • använd ett grunt tråg med bara några centimeter planteringsjord eller kompostjord
  • platta till jorden
  • strössla ut fröerna tätt över jorden
  • täck med lite jord och platta till
  • vattna

 

Du kan odla bladgrönsaker på det här sättet inomhus på vintern och utomhus under våren, sommaren och hösten.

 

Ett grunt odlingstråg med en tät matta av läckert gröna blad.

Ett lågt tråg med bara några centimeter jord och en tätt sådd matta av spenat, ger småblad att skörda till smörgåsar.

 

En plastbytta med massa gröna blad .

Här har jag sått mangold i bredsådd. Se så många plantor som får plats! När jag planterar om välter jag ut hela kakan med plantor och delar på dem.

 

Anledningen till att jag skriver att du ska använda ett grunt tråg och bara lite jord, är att rotsystemen för småblad inte är så stora. Stora växter har stora rotsystem - små växter har små. Dels är det onödigt att slösa mycket jord om det inte behövs, därtill kan det bli problem för rötterna med fuktig och blöt jord. Det är lättare att lyckas om du har mindre mängd jord i dessa tråg.

 

Tips för bredsådd

  • välj grunda tråg och inte så mycket jord
  • så tätt om du tänker plantera om tidigt
  • så glest om du vill plantera om sent
  • så tätt om du ska skörda små blad
  • så glest om du vill skörda stora blad
  • vattna underifrån så inte fröerna flyter bort

 

Skippa nu sådder där du sår fröerna ett och ett i krukor. Det tar alldeles för stor plats och ger inte växterna de bästa förutsättningarna.Vill du så fröer ett och ett ska du satsa på pyttesmå krukor, eller ännu hellre pluggbrätten av olika slag. Du som är medlem på sarabackmo.se har ett fint erbjudande under hela februari 2021 på pluggbrätten via Gjordnära. Vi har ordnat ett fint erbjudande på mitt favoritmärke QuickPot. Kika gärna på det. Du kan använda länken ovan också om du inte är medlem, och följa instruktionerna för att se mer info och teckna medlemskap.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

06. februari 2021

Ett svar till “Tips för att lyckas med bredsådd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *