Mina bästa tips för att förvälla spenat som du odlat hemma i trädgården
Stäng menyn

Tips för att förvälla spenat

Spenat är en av de absolut nyttigaste grönsakerna som finns. På en plätt kan du odla en stor del av ditt årsbehov. Så här gör jag när jag förväller spenat.

En spenatbädd i tunnelväxthuset sedd ovanifrån.

I tunnelväxthusen skördar jag massor av spenat under april-maj, som såtts under vintern. Ett fint sätt att bunkra spenat till senare.

 

Under vintersäsongen äter vi cirka 500 g spenat från frysen varje vecka. Det motsvarar ungefär 1 kilo färsk spenat. När det är skördesäsong äter vi ungefär samma mängd direkt från landet, eller byter ut mot mangold.

Jag försöker under skördeperioden att frysa både spenat, nyzeeländsk spenat och mangold, så mycket jag kan. Så länge det går skördar jag spenaten blad för blad. Innan den går i blom slutskördar jag hela plantan och använder också småbladen. Behövs det sköljer jag bladen i en stor hink med vatten eller i diskhon innan de förvälls. Jag förväller alltid spenat innan den åker i frysen.

Både blad och stjälkar förvälls, jag tar alltså inte bort stjälkarna.

 

Läs gärna: Min stora spenatskörd i maj

 

Förväll spenat

Jag har hittat ett sätt att snabba på arbetet då jag ska förvälla stora mängder:

  • En stor gryta med bottenskyla vatten sätts på spisen, högsta värme.
  • Samtidigt sätter jag igång största möjliga mängd vatten i tekokaren.
  • Häller kokande vatten i kastrullen, plus lite salt, och lägger i ett stort fång spenat.
  • Sätter på samma gång på en ny balja tevatten.
  • Låter spenaten puttra någon minut eller två och häller sedan av den i durkslag.
  • Häller ny bottenskyla vatten i kastrullen och sätter den på plattan.
  • Sköljer spenaten i kallt vatten, kramar ur vattnet och lägger åt sidan.
  • Häller i tevattnet i kastrullen och fortsätter sedan proceduren tills allt är klart.

 

I en skål står den färdiga mängden spenat, betydligt mindre än innan förvällningen.

Här har jag laddat upp en hög med förvälld spenat som ska packas och frysas in.

 

Läs mer: Vintersådd spenat gjorde succé

 

Spenat innehåller ämnet nitrat som inte är så hälsosamt i stora mängder, det omvandlas till nitrit i kroppen. Särskilt små barn kan vara känsliga mot detta, därför har vi för vana att alltid förvälla spenat som vi äter tillagad. När den får ett uppkok försvinner en del av de ämnena ut i spillvattnet, därför kokar jag också i nytt vatten varje gång.

Jag fryser spenat i plastpåsar, burkar eller gamla mjölk-kartonger. Om jag fryser i påsar plattas dessa till ordentligt innan påsarna åker i frysen. Det gör att det tinar fortare, om det behövs i vattenbad till exempel, än om den fryses och tinas i en stor klump. 250 g i varje påse är en bra mängd för vår familj.

Mangold fryser jag på samma sätt, men kokar bladen något längre eftersom de är lite kraftigare.

 

Recept med spenat
Pasta med sås på spenat och ädelost 
Hemgjord spenatpasta
Gräddstuvad spenat
Spenatpaj med dill och fetaost
Crepes med stuvning av spenat
Guacamole på spenat

 

Läsare brukar undra varför det är bra att förvälla grönsaker. Utöver att nitrat kokas bort just ur spenat och mangold så tycker nog de flesta att konsistensen på grönsakerna blir bättre om de förvälls, de behåller färgen och smaken på ett bra sätt. Om man inte förväller är det lätt att grönsakerna blir, typ sladdriga på ett rätt oangenämt sätt. När de förvällts blir de kokta och mjuka på ett vis som är lättare att hantera i matlagningen.
/Sara Bäckmo

23. maj 2014