Tips om hästgödsel i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips om hästgödsel i trädgården

Hästgödsel är ett ganska lätt material att använda som gödsel i köksträdgården. Men vad ska man tänka på? Här är del ett i min nya bloggserie om hästgödsel. Tips om att gödsla bra med hästskit!

En gödselstack i vinterväder utan snö.

Såhär kan det se ut när man kommer till en hästgård för att hämta gödsel i januari. Inte så inbjudande kanske, men ett riktigt paradis för en odlare! Den här hästägaren lägger ren skit i ena hörnet och skit blandat med spån i andra hörnet. Vi som hämtar gödsel kan välja vad vi vill ha.

 

Den här våren har jag förlorat mig i en stor hög med hästgödsel. Och det är sååååååå kul! Jag har tidigare bara använt mindre mängder hästgödsel, några säckar här och där och förstås till mina varmbänkar. Men nu blir det andra bullar.

I en serie inlägg här på bloggen ska jag berätta mer om hästgödsel. Det här är del ett, med en liten introduktion till hästskit som gödsel i trädgården.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Hästbajs som gödsel

Komposterad hästgödsel är ett milt gödsel. Eftersom den färska gödsel ofta är utblandad med någon form av strö (som i sig inte innehåller så mycket näring, utan mest bidrar med struktur till jorden) så blir det inte någon direkt näringsbomb när allt är komposterat och klart att användas i trädgården. Av den anledningen är det ett lätt och bra gödsel i köksträdgården, det är svårt att överdosera.

Hästgödsel är ofta mer eller mindre som jord när vi hämtar den från en gödselhög där den fått kompostera. Den komposteras i rasande fart och lär göra störst nytta i landet första året. Sedan behöver man fylla på för att jorden hela tiden ska matas med nya godsaker, som maskar och mikroliv uppskattar.

Det är vanligt att använda hästgödsel i en varmbänk, där man alltså bygger en gödselhög av färsk gödsel som alstrar värme. På högen kan man sedan odla, fastän det är ganska kallt ute. När varmbänken har odlats klart efter sommaren eller så, har gödseln ofta komposterats helt klart och kan användas som jordförbättring på andra platser i trädgården.

 

Läs mer: Guide - Gör en varmbänk

 

 

Att hitta och hämta gödsel

I en grönsaksodling är hästgödsel ett praktiskt material att gödsla med, inte minst för att den komposterade gödseln är ganska lätt att skyffla omkring. Extra bra till dig som har en liten trädgård, som består av några pallkragar och kanske några mindre land, då går det snabbt att gödsla. För oss som har större odlingar är det också suveränt, men kräver lite mer fysiskt jobb med att lassa ut skiten.

Det är ganska enkelt att få tag i hästgödsel och lätt att transportera i en bil. Ring till en hästägare, ridskola eller stall och fråga om du får komma och hämta några säckar. Använd gärna de kraftigare byggsäckarna, så går de att att transportera i bagaget på bilen utan att säckarna riskerar att gå sönder i första taget. Om du gör några turer kan du få hem en bra laddning som passar fint till den lilla trädgården.

Om du har en större odling kan det vara toppen att få skiten hemkörd mot en liten peng eller en kasse grönsaker senare under sommaren. Många hästägare kan hjälpa till att ombesörja det.

 

Övergripande bild på varmbänk som grävs ur.

Här gräver jag ur en varmbänk med gödsel som komposterats i knappt ett år. Gödseln är som luftig och lätt jord i konsistensen.

 

Närbild på back med komposterad gödsel, svart som jord.

Den komposterade gödseln är mild och kan användas istället för jord till plantor som gillar näringsrik mylla. Kål, gurkväxter, majs och tomater till exempel.

 

Färsk eller komposterad gödsel

Om du är ny odlare tycker jag att du i första hand ska välja komposterad gödsel, det kallas också för att den har brunnit. Anledningen till det kräver en liten utvikning.

Hästgödsel är oftast blandat med någon form av strömaterial, som hästarna gått på. Ströet fångar upp och binder urin. Som strö är det vanligt att använda till exempel spån, halm och torv. Dessa tre material är rika på kol och innehåller i sig ingen näring som jorden har nytta av. Tvärtemot, faktiskt. När spån, halm och torv bryts ner till jord kräver de energi från annan källa för att nedbrytningen ska ske. I en gödselhög tas energin från bajs och kiss i gödseln. Men om du använder färsk gödsel blandat med spån, halm och torv direkt i landen, är det risk att energi också tas från jorden. Fastän du fyllt på med gödsel riskerar jorden att bli mer näringsfattig än innan du gödslade. Hänger du med? Och i näringsfattig jord växer inte grönsakerna lika bra, det säger ju sig självt.

Spån, halm och torv ger väldigt fin struktur till jorden och är inget du egentligen behöver akta dig för. Men du ska se till att antingen använda komposterad gödsel, eller kompensera med annat kväverik gödsel, om du väljer att använda färsk gödsel i dina land.

Som ny i trädgårdslandet kan det vara svårt att ha kläm på hur det här funkar och vad som blir bra. Det är därför jag tycker det är enklast att börja med komposterad gödsel, alternativt färsk gödsel som inte innehåller strö. Se bild på det längre ner i inlägget.

I videon nedan visar jag hur fullt komposterad hästgödsel ser ut, kring 4 minuter in i videon om du inte vill kika på hela. Så ser också komposterad gödsel ut om du hämtar den färdigbrunnen från en gödselhög.

 

Tre tips till att använda hästgödsel

Pallkragar

Om du anlägger en ny pallkrageodling är hästgödsel jättebra att använda som fyllnad i kragarna, istället för jord. Det är helt onödigt att fylla upp med dyr jord i pallkragar, till exempel två som står ovanpå varandra. Lägg istället gödsel eller växtmaterial i kragarna och toppa med cirka tio centimeter jord. Allt material i pallkragarna kommer att komposteras och bli jord så småningom. Se video om hur du kan bygga en pallkrageodling. Ersätt fyllnadsmaterialet med hästgödsel. Videon är på engelska men har svensk text.

 

Krukor

Hästgödsel kan med fördel också användas i stora krukor, tunnor eller baljor. Principen är densamma som för pallkragarna. Fyll upp med gödsel och toppa med jord som du sår eller planterar i. Bäst resultat får du om det finns dräneringshål i krukornas botten, så att maskar kan leta sig in i krukan och sätta fart på nedbrytningen.

 

Landet

Om hästgödseln är väl komposterad har den fin struktur som inte är så klumpig och fyllda med strån och grejer som färsk gödsel. Då kan du lassa ut gödseln rakt i landen och kratta ut den över jorden. I vissa odlingsböcker står det att gödseln ska myllas ner, alltså att den ska blandas med jorden, men det är inte nödvändigt om den är väl komposterad. Om du har tänkt att så direkt i landen kan det vara jobbigt att ha gödsel på ytan, då kan du gräva en liten ränna i mitten av bädden, lägga ner gödseln där och sedan kratta över jorden. Om du täckodlar kan du lägga hästgödseln som ett eget lager i täckodlingen och sedan mata på som vanligt med täckmaterial ovanpå.

 

Pallkrageodling fylld med hästgödsel

Färsk gödsel utan strö är lätt att lägga i en pallkrageodling. Den blir jord snabbt. Över mina pallkragar har jag sedan lagt täckmaterial och när jag sedan planterar gör jag det rakt ner i skiten. Den håller fukten väl och rötterna söker sig sedan ner i jorden några centimeter ner.

 

Ibland är det svårt att få tag i brunnen hästgödsel, den brukar ligga längst ner i gödselhögen. Jag har fått fyra ton prima hästgödsel i år - men den är färsk. I nästa del i den här serien ska jag skriva om hur jag använder den.

Om du vill ställa frågor om hästgödsel får du gärna göra det nedan, så väljer jag ut ett gäng att svara på i en avslutande del av serien.
/Sara Bäckmo

26. mars 2020

40 svar till “Tips om hästgödsel i trädgården”

 1. Malin Holmström skriver:

  Hej Sara!
  Mina erfarenheter av färsk hästgödsel är att om ströet utgörs av halm så är gödseln mycket användbar. Jag har fått förklarat för mig att om ströet däremot är spån så fås ett underskott av kväve i odlingen då urinen inte bundits till spånet (vilket det däremot gör i halm). Kanske detta som är anledningen till att jag fått problem med att spångödseln blir fluffig och torr och att nedbrytningsprocess inte kommer igång. Efter över ett års liggtid i djupbädd var hästbollarna och spånet som konserverade. Detta har gjort att jag inte använder mig av spångödsel som jag har fri tillgång till. Tråkigt att undvika en sådan fin möjlighet. Hur är din erfarenhet av de olika ströna? Kan man kanske hantera färsk spångödsel på ett annat bästa sätt?
  Tack för all din kunskap här på nätet - vilken guldgruva jag håller på att upptäcka!

  • Cinna skriver:

   Vi har de senaste 2 åren avänt halmpellets som strö till våra hästar vilket resulterat i mindre gödselhög pga effektivare mockning men framförallt pga bättre förbränning. Mycket mask lever någon dm ner ubder ytan och under det är allt välbrunnet. Helt fantastiskt.
   Spån har jag samma erfarenhet som du - det tar flera år innan det har brunnit ihop, så spån förekommer inte alls här längre.

  • jeanette olsson skriver:

   Är svårt att få igång nån bra förbränning med spån upptäckte jag med, stacken var helt "död", kall o utan maskar. Men jag gjorde så att jag blandar i torv där hästarna kissar i boxarna och all hösilage som kasseras brer jag ut i ett lager på gödselstacken, så det blir varavat med det som gödslas ut i boxarna och sen blev det fart! Jag mockar heller inte ut halvtorrt spån utan för det bakåt i boxarna där de kissar och fyller på ny spån i framkant när det behövs.

   • Steve skriver:

    Helt rätt tänkt. Våra hästar står på spån. För att få gödslet att bränna måste jag blanda med "grön" näring. Jag blandar med överblivet hö, matrester från köket och gräsklipp. Det ska hållas lagom fuktigt. Det är sant att det tar längre tid att bryta ner spån, men det är ganska förståeligt.

 2. Erik Nilsson skriver:

  Hej Sara!

  Den här artikeln kunde inte kommit mer lägligt. Jag har fått tag i en hästbonde (?) där jag kan hämta obegränsat med komposterad hästgödsel. Men min fråga är, räcker det med hästgödsel i köksträdgården eller behöver man komplettera med någon annan gödning?

 3. Marie Zeybrandt skriver:

  Hej Sara!
  Passar på att tacka för alla inspirationstips om olika saker kring trädgård och odlingar. Du har fått upp mitt nya intresse!! Att testa odla.

  Idag blev jag erbjuden ren hästgödsel....dvs inget annat än rena högar utan något annat i.
  Ska ja ta detta erbjudande eller ska jag hellre tacka ja till blandning på strö? Är i startgropar med land/pallkragar mm

  Bästa hälsningar
  Marie

 4. Kristina skriver:

  Jag har egen häst och mockar alltid ur hagarna så här års. Då är vinterns gödsel torr och jättelätt att jobba med. Slipper doften i bilen också? En del näring borde finnas kvar och framför allt avger den ingen värme längre. Jag tror alla hästägare blir glada om nån kommer och mockar ut deras hage!

  • Susanne skriver:

   Tyvärr också en stor nackdel. Fördelen är att det bidrar till mullhalten.Dock har vintergödsel lakats ut, av snö och det nyttigaste av hästens gödselbidrag under utevistelse på vintern ligger i urinen som oturlig nog inte följer med till grönsakslandet.
   Lägger man upp vinterbajskulor i hög närmast landet blir den till värsta snigelförökningsplats. (Klok efter bitter erfarenhet).

 5. Therese skriver:

  Hej. Undrar vad som är bäst; hästgödsel eller kogödsel? Bor på gård med tillgång till båda delar. Tänkte anlägga nytt grönsaksland med bäddar och har tänkt att jag ska använda materialet från kornas djupströbädd, dvs den hårt packade bädden av halm och gödsel som de stått på hela vintern. Där är ju olika långt gången process o det materialet eftersom det läggs på ny halm på toppen hela tiden. Här även hästgödsel, blandat med spån som är halv brunnen (legat på hög snart 1 år) Har k nuläget använt hästgödsel som jordförbättring/gödsel i bla pallkragar i en annan del av trädgprträdgården. Så, var och hit använder jag respektive material bäst? Tusen tack för ett fantastiskt inspirerande knstagramkonto/youtube och faktasprutade hemsida/blogg! Mvh Therese

 6. MaryAnn skriver:

  Jag får inte ihop det gällande att det till att börja med skulle bli näringsfattigt, eller iaf ingen extra näring, om man ska gödsla med färsk hästskit. Det känns riktigt som det går ihop... utifrån erfarenhet av varmbänkar. Alltså jag förstår teorin men det verkar inte funka så i verkligheten.

  En varmbänk består ju av färsk hästskit som man odlar på. Det växer så det knakar där vilket jag antagit att det beror på två saker: gott om näring och värmen. Så behövs det ju vatten så klart.
  Varmbänken blir ju varm av komposteringsprocessen. När varmbänken svalnat har hästskiten brunnit. Det växer fortfarande så det knakar hela säsongen utan att man behöver gödsla extra.
  Så var kommer all denna näring ifrån? Det är inte direkt från vår otroligt torftiga sandiga jord?

  • c.berg.86 skriver:

   Jag har samma erfarenheter som du! Det växer på som bara den i hästgödsel! Däremot tror jag att det kan vara så att de studier som görs, inte görs på högar som innehåller mask. Skulle tro att resultaten istället reflekterar en hög som kliniskt studerats i isolering från övrigt mikroliv. Då tycker jag att det känns mer rimligt med de resultat som ofta presenteras. I vanliga odlingar lockar ju hästskit enorma mängder mask och borde resultera i kilovis med gödsel. Vad tror du, kan det vara en förklaring?

 7. Susanne Löfström skriver:

  Hej! Våra hästar går på avgrusad lösdrift på nätterna. Gödseln innehåller inget strö utan är rent hästbajs. Vi samlar all gödseln i en container. En bit ner i containern finns det hur mycket mask som helst. Hur använder jag denna gödseln så det inte blir för starkt för växterna? Mvh Susanne på Tjörn

  • Kerstin Löf skriver:

   Har ni hästgödsel som man kan få köpa? Skulle vilja ha några säckar!
   Kerstin Löf på Tjörn

 8. Helena Sandell skriver:

  Jag har torv till mina hästar. Och det blir till jord direkt i gödselhögen som jag sedan använder till mina land. I år har jag fått tag i aktivt kol och har blandat upp gödseln med 50 %. Hoppas att näringen stannar lite längre i jorden och inte rinner rakt igenom. Växer gör det i alla fall.

 9. jhn003 skriver:

  Jag har just lovat att ta all gödsel hos ett av barnets klasskompisar. De har spån som är billigare att köpa och har därför svårt att hitta någon som vill ha gödslet. Men jag tar det?
  Kanske dumt, men nu har vi lovat och de har sluppit beställa bortförsel av gödslet. de betalade någon för att köra bort gödsel medan jag 2 kilometer bort försökte få fatt i gödsel -så otroligt dumt!
  Jag får försöka fylla på med mera godsaker för mina små växter och lägga det färskaste i högen där jag ska förbereda nya bäddar.

  • Susanne skriver:

   Tipsa dina bekanta att köpa hampaströ som finns att köpa på Granng....den. Hampafiber är ettårigt lignin, suger bra upp urin o fukt, den dammar inte och bryts ner kommande odlingdsäsong. Kostar lite mer än sågspån men betalar du mellanskillnaden mot spån så ökar även efterfrågan på hampafiber...

  • Kristin skriver:

   Jag har använt nästan enbart färsk hästgödsel med spån för att bygga upp mina odlingsbäddar och det har funkat fint. Skulle det vara så att man känner att det saknas lite sprutt så kan man ju lägga till lite nässeldjuren eller guldvatten.

  • Anette Högberg skriver:

   Spån är det sämsta att strö med, då det har svårare att kompostera och processen med att stacken ska brinna blir mindre bra.
   Precis som beskrivs i texten..så tar det näring av jorden i stället.
   Torv eller halm är bättre
   Jag har haft både och och de5 var en markant skillnad...förstod först inte varför men mör jag googlade och förstod varför så förstod jag.
   Se till att du använder kväverigk gödsel om du kommer använda det...jag använde både gulvatten, nässelvatten och nyklippt gräs att blanda i gödseln...mycket jobb blev det.

 10. Lisen skriver:

  Hej!

  Jag har ett gäng sora odlingslådor som fylldes för 4-5 år sedan med huvudsakligen ganska färsk hästgödsel. Växtligheten har varit kanon (första åren fungerade de även som värmebänkar). Sista två åren har jag jätteproblem med att lådorna tas över av halm och hö gräs, otroligt starka rotsystem.. det har fått mig att tänka att hästgödsel nog inte kommer användas nästa gång. Hur tänker du runt det?

 11. CAROLINA LARSSON skriver:

  Jag har tur som bor på en hästgård med ca 30 hästar. Vi har mycket gödsel och till i år så vändes hela gödselhögen som snart ska bort till stor del, men perfekt till mina odlingar. Vi kör även ut till våra grannar som odlar.

 12. Andrea skriver:

  Hej
  Jag samlar hästskit från mina hästar direkt i säckar när jag mockar. Försöker undvika att få med spånet även om mindre mängder följer med så det absolut mesta är ren hästskit.
  Hur fungerar det rent näringsmässigt? Tänker på om även detta kan dra ur näring under nerbrytningsprossesen?
  Vi bor också i ett litet torp byggt på ett berg. En del av trädgården är outnyttjad då det bara är berg där. I helgen påbörjade jag en odlingsbädd på denna outnyttjade yta, med kartong i botten o ett tjockt lager ren hästskit. Så därav frågan med tanke på att det inte finns någon näring längre ner i marken.
  Andrea

 13. anna-claras skriver:

  Hej!
  Jag har tänkt gräva ner bokashi i mina odlingslådor i växthuset. Nu har jag även dessutom fått ett lass med ganska färsk hästgödsel. Jag undrar om det kan bli bra att kombinera dessa med tanke på det du skrev om ev kvävebrist med färskgödsel. Ska jag i så fall lägga hästgödslet i samma dike som bokashin, mylla ner på hela ytan eller lägga uppe på?

 14. […] Del 1 - Tips om hästgödsel i trädgården Del 2 - Att använda färsk hästgödsel Del 3 - Aminopyralid i hästgödsel […]

 15. Lena skriver:

  Hur tänker du kring avmaskningsmedel?Hästar avmaskas ju regelbundet och det är bra att ha ”koll på” att det inte finns avmaskningsmedel i hästskiten.
  Lena

 16. Karin skriver:

  Hej
  Har brunnen hästgödsel som vi fyllt upp i pallkragarna. Funkar det att så/plantera direkt däri, eller måste vi fylla på planteringsjord överst?
  Mvh Karin

 17. Elin Magnusson skriver:

  Hej!
  Någon som testat att fermentera höstbajs med bokashiströ? Fermentering av hästgödsel ska tydligen ta död på havrefröna så man slipper en del ogräs.

 18. Anette skriver:

  Hej Sara. Jag har en vanlig trädgård med odlingslådor och upphöjda bäddar på Bratten på Styrsö och har odlat nästan två år så jag är ny kan man säga. Hittills har jag använt eget hönsgödsel som jag låtit ligga i vatten ett tag innan, men i år har jag fått lite hästgödsel från dom två hästar som går på ön. Hästskiten är färsk o från ängen där hästarna går. Kan jag göra små hål i planteringarna o trycka ner lite gödsel här o där eller ska det blandas ut med gräsklipp eller annat?
  /Anette i Westys på Bratten

 19. Maria Landgren skriver:

  Hej. Jag undrar om du vet om det öe någon fara att gödsla med färskt ko/ hästbajs ur smittosynpunkt ? Mvh maria

 20. Lisbet Johansson skriver:

  Har precis blivit med växthus och undrar, kan jag fylla odlingslådorna i växthuset med brunnen hästgödsel redan nu på hösten för att under våren så i dem? Behöver jag isf fylla på med jord eller mer gödsel när våren kommer

 21. Martina lejon skriver:

  Hej! Jag har fött ett par kubik brunnen hästgödsel, de är några klumpar färsk där med som inte hade brunnit.
  Jag ska odla potatis, palsternacka, morötter, blomkål, broccoli bland annat. Är det något jag bör tänka på? Kan jag lägga gödsel och hösilage varvat i hela landet?

 22. Martina lejon skriver:

  Hej! Jag har fått ett par kubik brunnen hästgödsel, de är några klumpar färsk där med som inte hade brunnit.
  Jag ska odla potatis, palsternacka, morötter, blomkål, broccoli bland annat. Är det något jag bör tänka på? Kan jag lägga gödsel och hösilage varvat i hela landet?

 23. Renee Alderbro skriver:

  Är hästägare och har hästarna på halmpellets och torv. Tycker det ger en bra gödsel/jordförbättring. Men det kommer ju alltid med lite hörester. Skulle vilja göra ett grönsaksland med en del perenna växter som kommer år från år och en del med frösådda Vilka perenna grönsaksväxter trivs i ett land med hästgödsel som bas ? Vilka är lämpliga att frö så eller sätta ut ?

 24. Kristina Hansson skriver:

  Jag hämtade färsk gödsel från en ridskola och fick med ett ogräs, en syra av något slag. Den förökat sig vilt och jag ångrar mig bittert.

 25. Anette skriver:

  Jag fräste ett år ner ganska mycket färsk hästgödsel i mitt odlingsland. Odlade därefter bla frilandstomater. De växte fantastiskt bra.
  Snart kom ogräset. Det tog lång tid och krävde mycket arbete innan jag fick bukt med det.
  Om jag skall använda hästgödsel igen skall jag se till att kompostera den under täckning så att ogräset dör. Men tomaterna blev fina. 😊

 26. Amanda skriver:

  Har fått tag i ett lass hästgödsel, kanske två år gammal eller så, och fyllt upp i kragar och liknande å tänkte lägga 15 cm jord uppepå, behöver jag slänga på någon säck naturgödsel eller klarar sig grönskasplantor ändå på höstgödslet?

 27. Jag har helt färsk finfördelad hästgödsel utan inblandning av hö, halm, spån eller annat. Vi ”dammsuger” gräshagarna. Kan man använda det direkt på landen?

 28. Rune Geistrand skriver:

  Halm är nog bäst men har tyvärr pyralider om det använts i odlingen (och det är inte bra för potatis/ tomat mm). Likaså om hästen fått spannmål som kraftfoder.

  Bäst om man får från ekobonde, men reglerna förbjuder dem sälja. Så, häst- och hönsgödsel jag skaffat får vila fem år så pyraliderna delvis brutits ner. Tomaterna får helt annan gödsel.

 29. Marianne Danielsson skriver:

  Jag uppskattar att använda komposterad hästgödsel då det är lättjobbat och det mesta växer bra. Det är dock en gammal bondekunskap att gödsel måste vara väl komposterad för att man ska slippa ogräs, hästar äter ju hö både i hagen och i stallet så gräsfröna måste hinna förstöras.

 30. Elin L****n skriver:

  Hejsan! Du skriver att halmstrån eller det strömaterial som använts snarare kan ta energi från jorden än tillföra.
  Skulle enbart hästbajs vara bättre att lägga i landet? Jag tänker om man har möjlighet att bara använda rent hästbajs istället för utblandat med kiss och strö, vore det då bättre eller man behöver ändå kisset/ströet?
  Hälsningar en hästägare med odlingsintresse från skåndeland!

 31. Linus skriver:

  Hej! Förra året använde jag brunnen hästgödsel för att odla, vilket gav en bra skörd. När vi spred ut gödslet upptäckte jag att det fanns ett antal stora och vita larver i gödslet. Har i efterhand fått reda på att det med stor sannolikhet var larver från Ollonborren. Efter lite efterforskning via Google har jag fått fram att dessa larver kan ställa till problem i odlingar och trädgårdar då larverna äter rötter. Men jag har inte kunnat få fram i vilken omfattning eller om det är ett stort problem.

  När jag nu planerar för att börja odla i en odlingslott, via kommunen, vill jag inte råka sprida eventuella skadeinsekter till grannarna genom att använda hästgödsel. Har inte kunnat hitta någon som avråder från att använda hästgödsel på grund av larverna. Har du någon erfarenhet av larverna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *