Tre sätt att använda hönsgödsel i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tre sätt att använda hönsgödsel i trädgården

Nu kommer äntligen ett klipp om hönsen. Och jag plockar upp den vanligaste frågan jag får från andra hobbyodlare, nämligen "Hur använder du hönsgödseln?".

Jag skriver sällan om hönsen, trots att jag vet att många är nyfikna. Orsaken är att jag helt enkelt tycker jag har för lite kunskap och erfarenhet. Jag vet till exempel ingenting om vad de olika färgerna på fjäderdräkterna heter, kan inte diagnostisera mer än typ två åkommor som kan drabba fjärderfän och är precis bara i början av min bana som hemmaslaktande hönsägare. Men jag är en jäkel på att ta reda på det jag behöver veta för att klara av de uppdrag jag tar mig an - det är en fördel med att vara journalist till yrket.

Nu kommer äntligen ett klipp om hönsen. Och jag plockar upp den vanligaste frågan jag får från odlare, nämligen "Hur använder du hönsgödseln?". I veckans klipp visar jag helt enkelt tre av de sätt jag använder hönsgödseln på i min odling. Hoppas du får några idéer att använda till den gödsel de egna hönsen producerar, eller möjligen den gödsel du skulle kunna hämta hos vänner och bekanta.

 

 

Hönsgödseln är alltså starkt som attan. Det är lätt att bränna sönder växter genom att använda för mycket gödsel, oavsett om det är komposterad gödsel eller pelleterad köpt på påse.

Ett annat bryderi för oss som odlar grönsaker och vill använda hönsgödseln i odlingen är bakterier som kan förekomma i gödseln och sedan ställa till besvär för människor. Vad jag hört kan små barn vara extra känsliga. En väl komposterad hönsgödsel för inte de besvären med sig - det kan till exempel rekommenderas att gödseln komposteras i två år för att bli användbar i grönsaksodlingen. Ett annat sätt är att låta gödseln komposteras i en hög som brinner (upphettas kraftigt under den första delen av nedbrytningsprocessen) ordentligt och i och med den värmeprocessen förstörs de bakterier som kan vara skadliga, då kan gödseln användas betydligt tidigare.

Jag tycker det är svårt att hitta bra info på nätet som är användbar i en ganska liten trädgård. Mycket av det jag går på är sånt jag hört från den, som hört från den, som vet att... ja, du vet. Jag provar mig fram men försöker ha som riktlinje att inte odla ätbart i färsk hönskompost som jag med säkerhet vet INTE har brunnit eller komposterats färdigt.

 

Löv och växtdelar i en säck.

Förutom strö och skit som städas ur hönshuset har jag för vana att då och då kratta ur gammal kompost, löv och växtdelar ur hönsgården. Det är gödslat material som är suveränt att använda på samma sätt som hönsgödseln.

 

Hönsgödsel som jag inte har användning för direkt, genom de sätt jag visar ovan, packar jag i säckar som får stå till dess jag har bruk för dem. Det är mer arbetsbesparande för mig att köra säck-varianten än att först städa ur hönshuset och langa skiten i en skottkärra, som sedan tippas på en mellanlagringsplats/kompost i väntan på att jag ska transportera den ännu en gång till lämplig plats. Mycket enklare då att ha materialet i säckar som jag enkelt kan lyfta och tömma där jag vill ha den.

I vinter går våra höns kvar i sin lekstuga och dagar när det inte är blåsigt och regnigt är de gärna ute. Just nu får vi fem ägg per dag, vilket är mer än jag räknat med under den här tiden. Förra året gick hönsen i en av odlingstunnlarna och det var helt suveränt. Det var meningen att en av tunnlarna skulle avsättas för hönsen också den här vintern, men nu har jag fått sån schvung med att vinterodla att jag helt enkelt inte ville avvara den värdefulla ytan. Jag sneglar gärna på Johnna Giljam/Bondjäntan och hennes sätt att hålla höns i det hon kallar för Glädjehuset. Kika gärna på hennes blogg och inspireras.

Tipsa gärna om sätt du använder dig av hönsgödsel på!
Fler klipp från min köksträdgård finns på YouTube och bloggens Play-kanal. Prenumerera gärna - då får du ett meddelande om när det finns nytt klipp att se.
/Sara Bäckmo

 

Läs mer om höns här:
Kycklingbuljong med grönsaker
Sara hyllar hönsen: Tack för ägg, kött, gödsel och härligt lugn!
Nytt litet hus till kycklingarna
Kategori: Höns

02. januari 2016