Tre sätt att använda hönsgödsel i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tre sätt att använda hönsgödsel i trädgården

Nu kommer äntligen ett klipp om hönsen. Och jag plockar upp den vanligaste frågan jag får från andra hobbyodlare, nämligen "Hur använder du hönsgödseln?".

Jag skriver sällan om hönsen, trots att jag vet att många är nyfikna. Orsaken är att jag helt enkelt tycker jag har för lite kunskap och erfarenhet. Jag vet till exempel ingenting om vad de olika färgerna på fjäderdräkterna heter, kan inte diagnostisera mer än typ två åkommor som kan drabba fjärderfän och är precis bara i början av min bana som hemmaslaktande hönsägare. Men jag är en jäkel på att ta reda på det jag behöver veta för att klara av de uppdrag jag tar mig an - det är en fördel med att vara journalist till yrket.

Nu kommer äntligen ett klipp om hönsen. Och jag plockar upp den vanligaste frågan jag får från odlare, nämligen "Hur använder du hönsgödseln?". I veckans klipp visar jag helt enkelt tre av de sätt jag använder hönsgödseln på i min odling. Hoppas du får några idéer att använda till den gödsel de egna hönsen producerar, eller möjligen den gödsel du skulle kunna hämta hos vänner och bekanta.

 

 

Hönsgödseln är alltså starkt som attan. Det är lätt att bränna sönder växter genom att använda för mycket gödsel, oavsett om det är komposterad gödsel eller pelleterad köpt på påse.

Ett annat bryderi för oss som odlar grönsaker och vill använda hönsgödseln i odlingen är bakterier som kan förekomma i gödseln och sedan ställa till besvär för människor. Vad jag hört kan små barn vara extra känsliga. En väl komposterad hönsgödsel för inte de besvären med sig - det kan till exempel rekommenderas att gödseln komposteras i två år för att bli användbar i grönsaksodlingen. Ett annat sätt är att låta gödseln komposteras i en hög som brinner (upphettas kraftigt under den första delen av nedbrytningsprocessen) ordentligt och i och med den värmeprocessen förstörs de bakterier som kan vara skadliga, då kan gödseln användas betydligt tidigare.

Jag tycker det är svårt att hitta bra info på nätet som är användbar i en ganska liten trädgård. Mycket av det jag går på är sånt jag hört från den, som hört från den, som vet att... ja, du vet. Jag provar mig fram men försöker ha som riktlinje att inte odla ätbart i färsk hönskompost som jag med säkerhet vet INTE har brunnit eller komposterats färdigt.

 

Löv och växtdelar i en säck.

Förutom strö och skit som städas ur hönshuset har jag för vana att då och då kratta ur gammal kompost, löv och växtdelar ur hönsgården. Det är gödslat material som är suveränt att använda på samma sätt som hönsgödseln.

 

Hönsgödsel som jag inte har användning för direkt, genom de sätt jag visar ovan, packar jag i säckar som får stå till dess jag har bruk för dem. Det är mer arbetsbesparande för mig att köra säck-varianten än att först städa ur hönshuset och langa skiten i en skottkärra, som sedan tippas på en mellanlagringsplats/kompost i väntan på att jag ska transportera den ännu en gång till lämplig plats. Mycket enklare då att ha materialet i säckar som jag enkelt kan lyfta och tömma där jag vill ha den.

I vinter går våra höns kvar i sin lekstuga och dagar när det inte är blåsigt och regnigt är de gärna ute. Just nu får vi fem ägg per dag, vilket är mer än jag räknat med under den här tiden. Förra året gick hönsen i en av odlingstunnlarna och det var helt suveränt. Det var meningen att en av tunnlarna skulle avsättas för hönsen också den här vintern, men nu har jag fått sån schvung med att vinterodla att jag helt enkelt inte ville avvara den värdefulla ytan. Jag sneglar gärna på Johnna Giljam/Bondjäntan och hennes sätt att hålla höns i det hon kallar för Glädjehuset. Kika gärna på hennes blogg och inspireras.

Tipsa gärna om sätt du använder dig av hönsgödsel på!
Fler klipp från min köksträdgård finns på YouTube och bloggens Play-kanal. Prenumerera gärna - då får du ett meddelande om när det finns nytt klipp att se.
/Sara Bäckmo

 

Läs mer om höns här:
Kycklingbuljong med grönsaker
Sara hyllar hönsen: Tack för ägg, kött, gödsel och härligt lugn!
Nytt litet hus till kycklingarna
Kategori: Höns

02. januari 2016

15 svar till “Tre sätt att använda hönsgödsel i trädgården”

 1. Elin Norbäck skriver:

  Tack för tipsen om hönsgödsel! Jag har skrämts av alla varningar på internet och saknat praktisks anvisningar...
  Jag är nyfiken på vad du använder för sorts säckar till gödseln! Att förvara och låta brinna I godan ro verkar grymt, men jag kan tänka mig att det är viktigt att ha rätt säck... 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag återanvänder de grövre säckarna som jag hämtar hästskit i till varmbänken. En byggsäck modell större som finns att köpa på typ Biltema. Funkar finfint. Lätta att hämta spån i till hönsepönsen också =)

 2. Solblomman skriver:

  Funkar det att göra varmbädd med hönsskit med spån i? Behöver det blandas med halm eller löv för att bilda varmbänk?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det funkar fint. Men som du säger är det bra om det blandas upp med annat som kan brinna och ge värme. Halm brinner fort, löv långsammare. Min hönsskit är väldigt torr, liksom löv, så det gäller att vattna ordentligt när bädden läggs. Gärna med kissvatten som sätter fart på processen. /Sara

 3. Solblomman skriver:

  Hur länge håller en varmbänk temperaturen, om den går upp till 25 resp 80 grader? Det avgör vad man sår med tanke på utvecklingstid! Tack för inspirerande tips och filmer??

  • Sara Bäckmo skriver:

   En varmbänk som når 80 grader har större chans att hålla värmen längre, det är ju ofta större volym i en bädd som blir riktigt varm. En bädd som nått 25 grader kan svalna på väldigt kort tid, det fick jag erfara förra året när jag gjorde en lägre bädd i pallkrage som kallnade väldigt fort. Den som vill göra en bädd tidigt på säsongen gör alltså bäst i att lassa på ordentligt med material så att den håller värmen innan utomhustemperaturen är dräglig. Jag odlar förresten inga långsamväxtande grönsaker i varmbänken, apropå utvecklingstid. Jag tycker det bästa sättet att använda bädden på är att odla sånt som gror och växer i raketfart så jag kan få den där supertidiga skörden som ju är hela poängen med varmbänken, i mina ögon i alla fall. /Sara

 4. Ann-Mari skriver:

  Sara, måste fråga angående detta med gödsel... googlar och googlar men hittar inga vettiga svar.
  Vi har här hemma en ständigt växande gödselhög av främst hästskit men även skit av får, höns och kaniner.
  Jag brukar ta den gödseln som brunnit längst och mylla upp mina pallkragar och även frilandet med det och låta det färskaste brinna vidare i gödselhögen. Nu har jag ju de senaste åren odlat mer blast än morot och rödbeta och i en annan fråga till dig funderade du på om det inte var lite för välgödslat i jorden. Kan ju stämma då tänker jag...

  Nu funderar jag på om jag inte skulle kunna använda gödseln på något vettigt sätt för att kompostera den direkt i landet dels på hösten men även på våren? Jag vill ju gärna anlägga lite nya bäddar men har inget sparat komposteringsmaterial sedan hösten tex. löv och gräsklipp mm. Gödsel är nog min främsta resurs tror jag.. ha ha.

  Om jag anlägger nya odlingsytor enligt den modell du nämnt, med att lägga papper/kartong direkt på gräset och gräver en kant runt, kan jag då fylla upp med obrunnen eller brunnen gödsel samt torr material som tex. gammal halm eller ensilage och ändå odla i detta genom "hål" med jord i, för att senare under sommaren även fylla på med tex. gräsklipp osv?

  Vad tror du? Jag är ju lite otålig av mig och vill gärna börja täckodla men har just inget annat än gödsel, halm och ensilage att tillgå i början av säsongen. Frågan är ju egentligen - hur använder jag bäst all min gödsel?

  Tusen tack för inspiration och pepp!

 5. Anna Järlstam skriver:

  Jag har en fråga: Kan man använda hönsgödsel till gräsmattan? Vi har nu en gräsmatta med mossa på vissa ställen. Tänkte använda den gödsel jag har och som stått i uteförråd minst ett år.

 6. Helene skriver:

  Vore praktiskt med torkad hönsgödsel, men hur gör man det?
  Då dör väl fluglarver o bakterier. Men efter hur lång tid är den färdig för användning.?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det vet jag faktiskt inte. Men du kan använda färsk också och göra gödselvatten. En kluns hönsskit i en kanna vatten som får stå och dra ett tag. /Sara

 7. Hans Lund skriver:

  "Vad jag hört kan små barn vara extra känsliga. "

  Är det inte bättre att ta reda på fakta istället för att gissa ngt?

  • Fia skriver:

   Måste det alltid dyka upp tråkiga kommentarer? Om du stör dig på svaret så klicka bort dig och läs om något annat. Världen behöver mer positiva och glada människor.

 8. Suzanne Simonsen skriver:

  Hej Sara
  Jag använder sagspån som strö i mit hönshus. Att hönsgödslet är blandat med bra mängder av sagspån kännar jag, får det att kompostera mycket fortere. Ungefär efter ett halvår, beroende på fugt, lugter det som at det är välkomposteret.
  Läser dina böker med stor intresse. Tack!
  Vänliga hälsningar
  Suzanne Simonsen
  Brunnstorp
  Sävsjö

 9. Carina Otterclou skriver:

  Jag har krattat gräsmattor och fått en massa material i form av mossgräs blandat. Glad i hågen har jag lagt det på hallonbuskar och blå bärstry. Nu har jag fått höra att det inte är så smart, att mossan kan få fäste i jorden och förstöra mer än marktäcka. Meeen också hört att hönsgödsel kan vara medicinen som fixar mossan och ändå gör det till ett användbart material. Vet du Sara om det fungerar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *