Vänd på gräsmattan och gör ett nytt land

Hur kan du komma igång och göra nya land utan att skaffa en endaste pryl? Vänd på gräsmattan! Här visar jag världens enklaste sätt att skapa ny odlingsyta.

Sara gör bädd av grästorvor

Så här ser början av mitt nya land ut. Jag har helt enkelt vänt på gräsmattan odlar på de uppånervända grästorvorna. Foto: Ida Sjöö.

 

De flesta odlare älskar att göra nya land. Att se gräsmatta förvandlas till en frodig grönsaksoas är magiskt. I en trädgård som länge odlats är det ganska lätt att skapa odlingsyta utan att köpa material, men i trädgård där kreativa odlingsprojekt ännu inte kommit igång är det mycket svårare. Det finns kanske ingen komposthög att använda. Inga säckar med löv som står och dräller. Inget förråd av kartonger. Och ingen plats att ställa en halvförmultnad ensilagebal som du råkat tacka ja till.

Hur börjar man odla om det inte finns något att starta med?

Idag ska jag visa dig ett superenkelt knep för att göra en odlingsbädd rakt i gräsmattan - utan att använda köpt jord. Det enda du behöver för att komma igång är en spade.

 

Läs mer: Odla mycket grönsaker på liten yta

 

Sara ska anlägga en bädd i gräsmattan

Den här trista platsen i min lilla trädgård ska förvandlas till odlingsyta. Gräs, gräs, gräs. Nu vänder jag på steken! Foto: Ida Sjöö.

 

Gräsmattan - en dold resurs

I nästan alla villaträdgårdar finns en gräsmatta. Och även om den består just av gräs, är den en utmärkt plats att starta en odling på. Ovan mark har du en prydlig matta av grönt växtmaterial, under marken finns växternas rotsystem och under rötterna ofta en rejäl samling med jord. Du kan inte så någonting rakt i gräsmattan eftersom det du vill odla direkt konkurreras ut av gräset. Men du kan använda jorden som finns under gräsmattan!

Ofta är gräsmattan och jorden under ganska hårt packad och det kan verka knasigt att använda den som grund i en odling. Men om du intresserar dig för hur du ska odla i samspel med jorden och hela tiden främja den, kommer den kompakta gräsmattan snart att luckras upp. Du kan odla i princip vad som helst i och på gräsmattan, bara du kommer igång på rätt sätt.

 

Tips: Köp startpaket för inomhusodling med rabatt

 

Sara visar jorden som finns under gräset

En liten "kanal" hackas upp längs kanterna av den nya bädden. Se så fin jord det finns under grästorvorna! Foto: Ida Sjöö.

 

Vänd på grästorvorna

För att göra ett land av din gräsmatta kan du helt enkelt vända på gräset och odla i jorden som finns under gräsmattan. Det här kräver en liten grävinsats, men det är verkligen inte mycket jobb. Du kan dela upp det på några arbetspass. Gör så här:

  • märk ut den del av gräsmattan som du vill göra ett land av
  • gräv en liten "kanal" runt din nya odlingsbädd (lägg "ormen" av gräs på annan plats)
  • börja i ena kortändan av bädden och hacka fyrkantiga torvor med spaden, dessa ska vara hela
  • vänd torvorna upp och ner och lägg tillbaka dem på samma plats du grävt upp dem från
  • fortsätt genom hela landet
  • se till så att torvorna ligger över det nya landet, med ett tydligt mellanrum till kanten mot gräsmattan
  • ta ett litet handredskap och luckra försiktigt jordytan i det nya landet

 

Sara gräver en ram till odlingsbädd på gräsmatta

Den långa remsan av gräsmatta lyfts upp och läggs på annan plats. Till den här bädden använder jag inte den delen, men sparar till kommande projekt. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara vänder grästorvor

Sedan är det lätt att gräva upp lagom stora torvor, som vänds uppåner så att jorden under bildar den nya bäddens ovansida. Foto: Ida Sjöö.

 

När gräset vänds upp och ner kvävs gräsmattan och växer inte vidare. Växtdelarna förmultnar till ny jord. Istället för att tillföra köpt torvbaserad jord till ditt land, odlar du på den jord som finns - samtidigt som du förbättrar den och skapar ny jord. Om något grässtrå skulle växa upp är det lätt att ta bort.

Tänk på att försiktigt peta in gräs som sticker ut under torvorna, så det inte tittar fram och får ny energi. Se också till så att torvorna ligger tätt tillsammans, så det inte blir onödiga glipor mitt i bädden.

Om du har eller kan skaffa lite brunnen gödsel eller kompostjord att mylla ner i toppskiktet av den nya bädden så är det en god idé. Grönsaker är mycket mer näringskrävande än gräs och du kommer att behöva gödsla regelbundet. Jag lägger på ett litet lager kompostjord för att jämna till ytan på den här lilla plätten.

 

Sara hackar upp jorden från torvorna

Jag luckrar upp jorden lite med en enkel spade. Det går också att göra enkelt med fingrarna om det inte är så kallt ute. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara lägger på extra jord på bädden

Jorden funkar fint att så i, bara som den är. Men jag lägger på ett tunt lager kompostjord för att bättra på det hela lite extra. Foto: Ida Sjöö.

 

Hur du kan använda din nya bädd

Tänk dig att du har en ledig vecka och gör en sån här bädd varje dag. Eller en varannan dag. På nolltid har du gått från trädgård utan odlingsplats, till att ha en liten köksträdgård. Nu återstår bara att odla!

I en bädd av grästorvor passar det bäst att så grönsaker. Det ska du överlag passa på att göra där du har bäddar som består av ren jord. Det passar fint att till exempel så tidiga bladgrönsaker, sommarmorötter, palsternackor, rädisor, bönor och ärter. Du kan också plantera små växter, till exempel genom att använda en spetsig pinne och putta upp ett hål i grässvålen med, innan du sätter ner växten. Större plantor är svåra att plantera, eftersom grässvålen är väldigt kompakt och svår att gräva i med en liten planteringsspade.

 

Läs mer: Gödsla med nässelvatten

 

När du odlar i en bädd av grästorvor ska du tänka på att tillföra mycket näring, gärna gödselvatten av olika slag. Det är också en stor fördel att direkt börja täckodla platsen, så att maskar och andra småkryp ges mat och tillfälle att leva i jorden. Det är småkryp och mikroorganismer som bygger jord och det är en stor fördel om du ser på din nya odlingsbädd som en restaurang för till exempel maskar.

Om du gör en odlingsbädd likt ovan på hösten, kan du med fördel täcka hela odlingsplatsen med löv, gräsklipp, växtdelar, halm, gödsel eller annat. Då börjar maskarna kompostera materialet, som i sin tur berikar jorden. När våren kommer krattar du materialet åt sidorna innan du börjar odla.

Om du vill veta mer om täckodling eller något annat du läser om, kan du alltid använda sökfunktionen här på min sajt. Förstoringsglaset finns längst upp till vänster om du läser på dator, eller i menyn om du läser på mobilen.

 

 

 

 

Om du känner att du skulle vilja börja odla tycker jag att du ska göra en odlingsbädd på en gång, även om det är höst. Det är en stor fördel att ha en odlingsbädd att starta med tidigt på våren, då kan du så tidigt och få tidig skörd.

Om du vill ha tips på ett annat sätt att komma igång och odla tidigt, kan du kika på videon ovan. Där berättar jag hur du kan göra en enkel odlingsbädd av jord och en träram - utan att gräva alls.

 

Bli medlem på Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård

 

I mina kanaler kan du se hur jag odlar grönsaker till min familj, och lite blommor förstås. Jag ger massor av tips här på bloggen, men vill du följa med i min vardag så ska du satsa på att bli medlem på Skillnadens. Då får du livesändningar, podcast, tema-artiklar, medlemsträffar och en exklusiv grupp på Facebook med regelbundna frågestunder och allmänt grönt skönt häng. Läs mer om medlemskapet i länken ovan. Välkommen i gänget!

 

Sara jämnar ut jorden på bädden

Ingen kan ana att det här var en gräsmatta för några minuter sedan, eller hur? Foto: Ida Sjöö.

 

Nu är det bara att gräva vidare i mitt nya land - en bit per dag och snart har jag massor av ny odlingsyta. Det är verkligen superkul! Hoppas att du blir inspirerad och vill prova. Just den här metoden använder Familjen Paciellos i tv-programmet En bondgård mitt i stan för att skapa sitt första land. Jag är med i programmet som coach för att hjälpa familjerna att skapa sina nya köksträdgårdar. Världens roligaste uppdrag!

Lycka till med din nya odling!
/Sara Bäckmo

26. oktober 2021

9 svar till “Vänd på gräsmattan och gör ett nytt land”

  1. Therese skriver:

    Hej !
    Vilket bra tips?
    Kan man använda odlingsbädden för dahlior och sommarblommor eller är det grönsaker som gäller i denna typ av bädd?

    Mvh Therese

  2. Torill Risnes skriver:

    Hei Sara.
    Takk for fine idéer og gode råd. I min gressplen vokser det tett i tett med løvetann. Kan jeg likevel gjøre som deg og plante direkte eller må jeg fjerne rotugresset først?
    Vennlig hilsen Torill

  3. Maja skriver:

    Hur funkar denna metoden om gräsmattan är full med kvickrot?

  4. Sofi skriver:

    Hej,

    Funkar detta om gräsmattan är mer ogräs än vanligt gräs? =)

  5. Marie Zeybrandt skriver:

    Underbara tips till enkla starter att odla! Tack
    Hur hanterar du att rådjur inte äter upp dina nya/ färdiga odlingar 🙈?

    Bästa hälsningar
    Marie

  6. Linn Hansson skriver:

    Jag är så sugen på att testa detta. Jag tror nämligen inte att mina land räcker till alla grödor jag köpt på mig som jag bara BEHÖVDE testa. Jag kommer kunna försörja hela släkten med grönsaker om allt gror 😂

  7. Melinda Rönnbäck skriver:

    Hej! Jag vill börja odla i en tidigare använd odlingsbädd i min stuga. Men det är rysligt mycket rötter när jag vänder jorden. Det har stått i många år och blivit en hård matta. Men jag har bearbetat den nu i 2 somrar och undrar hur jag ska gå vidare? Jag har brunnen hästskit och halm. Ska jag täcka med det och lägga över plåt? För att kväva rötterna? Haft plåt över nu i sommar.
    Ska jag köpa till nån mask? Jag vill så gärna börja odla potatis och rotsaker där, eller jordgubbar. Samt lite blommor .

  8. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

    Sådan skabte vi sidste år et stort bed til perenner, blomster, jordbær 🍓 og rabarber. Og på pap, karton, lagde jeg kartofler + hestemøg + græsklip + lidt tang og jord fra plantesække. Hvilke flotte kartofler, der blev. Og nu kom der et tyndt lag pap mellem planterne + et lag græsklip, så traktosejorden kan blive bedre næste år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *