Vänta inte med att skörda broccoli - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vänta inte med att skörda broccoli

I flera trådar på sociala medier har frågor om broccoli lyfts. Varför är de så små? När är det dags att skörda? Kan jag så nu?

Det finns många olika broccolisorter. I år odlar jag 'Green Magic' och 'Ramoso Calabrese' - två sorter som kompletterar varandra bra. De är mycket olika, apropå frågan om storleken på broccoli. Medan 'Green Magic' ger ett stort toppskott ger 'Ramoso Calabrese' endast ett litet. I gengäld ger den senare väldigt många sidoskott. På broccolin skördas alltså toppskottet först och sedan fortsätter plantan att ge mängder av så kallade sidoskott. De är mindre, men mycket delikata.

 

Två fina sidoskott av broccoli.

De läckra sidoskotten har ofta lite lång stjälk som också den är fin att använda i matlagning. Jag brukar frysa de långa stjälkarna för sig och använda i soppa.

 

Det tar lite tid för en del plantor att bilda knopparna vi äter. Om du har stora fina plantor med mycket blad behöver de sannolikt bara lite tid på sig för att utveckla skotten. Det skiljer sig mycket åt från sort till sort hur snabbt det går. Jag försöker alltid att odla någon tidig, snabb sort och har senare sorten för senare skörd.

Storleken på toppskottet beror också på sorten. Det brukar anges i sortbeskrivningen hurdant toppskott sorten har. Jag väljer att odla 'Green Magic' för att det är så roligt med de enorma toppskotten, som blir riktigt stora. För infrysning tycker jag att sorter som ger massor av sidoskott passar bäst, de är lätta att förvälla och frysa.

 

Skörda i tid
För att plantan ska komma igång och producera sidoskott måste jag som odlar vara lite taskig mot den. Toppskottet måste skördas. Det står ofta i odlingsbeskrivningar av broccoli att toppskottet ska skördas tidigt. Anledningen är att det är först då jag tagit bort plantans möjlighet att blomma och sätta frö som plantan snabbt börjar välja andra sätt att producera frö - genom sidoskotten. Därför är det bra att odla flera sorter, där några toppskott kan skördas tidigt för att främja sidoskotten, medan andra toppskott kan få växa sig stora.

 

En skruttig kålplanta.

Efter flera månaders skörd och därtill angrepp av både mal, fjäril och jordloppor ser plantorna dassiga ut frampå hösten. Då är det fint att ha nya på gång.

 

Om broccolin inte skördas i tid?
Då börjar den att blomma och själva poängen med broccolins läckert gröna blomknoppar i massor går förlorad. Och broccolin blommar snabbt! Från en dag till en annan kan ett toppskott vara närmast överblommat om det vill sig illa, så en bra tumregel är att hellre skörda lite för tidigt än lite för sent.

 

Sen sådd för sen skörd
Jag har fått fin skörd av broccoli i november och december genom att så nya fina plantor nu under sommaren. För hur som haver tröttas plantorna ut genom skörd och angrepp och ger så småningom mindre och mindre. Med nya plantor i odlingen börjar jag om på nytt och kan skörda gott under hela hösten.

Och var sätter jag de nya broccoliplantorna? Jag håller mig till växtföljden och sätter dem i det kvarter som är avsett för kålen, oftast. I år kommer jag att sätta några plantor i en av de nya täckodlade bäddarna på gräsmattan. Jag odlar också några plantor för att försöka övervintra i tunnelväxthuset.

 

Små kålplantor i ett tråg.

De här små broccoliplantorna har skolats om en gång och ska få ny kruka ytterligare en gång om några veckor innan det är dags att plantera ut. Sorten är 'Green Magic'.

 

Ah, just det. Flera har frågat om gödsel också. Täckodling, täckodling, täckodling! Se fördelarna med täckodling i klippet nedan. Broccoli är lite kinkig torra perioder och vill helst inte bilda skott då. Täckodlingen håller jorden både fuktig och näringsrik och är mycket bra tillsammans med just broccoli. Dock brukar jag undvika att lägga tjocka lager gräsklipp mycket tätt kring plantorna eftersom jag tycker att de ibland verkar ta smak av gräsklippet.
/Sara Bäckmo
14. juni 2016

9 svar till “Vänta inte med att skörda broccoli”

 1. Beautiful Life skriver:

  Mina broccolis blev hårt angripna redan innan de kommit ut i landet! Haha! De såg ut som dina, plus att det började gulna och vara väldans deppiga. Men nu har jag testat att sätta ut två av dem i drivbänk och det börjar komma nya fräscha gröna blad från mitten, så nu håller jag tummarna hårt!! 😀

  /Anna

 2. Bra tips att odla broccoli! Det ska provas någon gång framöver 🙂

 3. david nilsson essunga skriver:

  broccoli var bland det första jag odlade när jag började odla, har byggt flera fiberduks tält som varenda år blåst sönder, men dom senase åren har jag köpt en typ av plastnät som håller ohyran borta plus en snigelbarriär av reglar o gammal takplåt som sniglarna ogärna kryper över, det fungerar som sagt bra med täckodling bästa är att urinvattna täcket några dagar innan utplantering, detta gillar inte sniglarna, nu ska du få höra på ett super bra tips om du har mycket nässlor krossa dom med gräsklipparen eller om du har en kvarn eller liknande lägg detta på broccolin täck sedan med gräs så nässlorna är fuktiga, detta fungerar bättre än o lägga dom i blöt lycka till Med vänlig hälsning david

 4. Helena skriver:

  Åååh, om man ändå hade några broccoli som var skördeklara! 😀

 5. Alexandra skriver:

  Jag läste någonstans på din blogg om ett icke skadligt bekämpningsmedel till broccolin, vet inte om jag lyckats skydda min broccoli. Nu hittar jag inte var du skrev det. Vilket medel var det du skrev om? Eller har jag drömt? Mina broccoliplantor är massa stora fina blad men ingen broccoli än... väntar med spänning ?.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Sök på Turex eller Larvskydd. Finns att köpa på nätet. Vattna och gödsla broccolin ordentligt. Efter blad kommer knoppar =) /Sara

 6. malin skriver:

  Åh älskar brocolli ? snälla sara kan du inte göra ett you tube klipp om just brocolli please

 7. […] Vänta inte med att skörda broccoli Odla broccoli för stor skörd hemma Odla kailaan - kinesisk broccoli Sen skörd av broccoli Broccoli för nybörjare […]

 8. Hannah Ashford skriver:

  Hej! Jag ville så gärna ta egna fröer från min green magic men är det inte möjligt om det är F1 frö? Det stod i en tråd någonstans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *