Var med och så #novembertomater! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Var med och så #novembertomater!

Nu startar vi vinterns roligaste odlingsutmaning: Så tomater i november! Vi gör en gemensam sådd nu och följer plantorna fram till skörd i vår - #novembertomater.

Tomatsådd i små odlingskrukor. I förgrunden syns små tomatplantor som hunnit gro.

Jag sår gärna flera tomatfröer i samma bytta, det är platsbesparande och fröerna gror bra. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Sedan flera år tillbaka sår jag nästa års första tomater redan nu i november. Det är så kul att kicka igång förväntningarna och skapa ett litet projekt att pyssla om - just när vi går in i den mörkaste årstiden. I år bjuder jag in alla Skillnadens läsare till att vara med och så tomater i november. Vi sår ungefär samtidigt och följer varandras alster i sociala medier, där vi delar våra tomater under utmaningen #novembertomater. Vill du vara med?

 

Bli medlem och följ mina tomater i livesändningar i medlemsgruppen!

 

Mognande tomater på kvist

Målet är att kunna skörda egna tomater på fönsterbrädan på våren. Dessa tomater är fotograferade i april och har redan hunnit ge skörd en tid.

 

Tomaterna vi sår i november är av sorter som kallas för kruktomater, de passar bäst. Andra tomater blir så höga att de inte får plats på bra sätt inomhus och kräver så mycket att det blir svårt att locka fram skörd.

Det finns en stor mängd sorter av tomater inom kategorin kruktomater. Min favorit är en liten röd körsbärstomat som heter 'Vilma', den växer på en planta som blir cirka 40 cm hög och hinner utveckla fin skörd också inomhus. En sådd i november ger vanligtvis skörd i februari-april. Exakt när tomaterna blir mogna avgörs av hur plantorna vuxit och utvecklats inomhus. De behöver bland annat växa under växtbelysning, eftersom dagsljuset nu på vintern inte ger plantorna den energi de behöver för att utvecklas bra.

Under vintern gör jag ett gäng blogginlägg med tips, vi tar det lite pö om pö. Idag är det först dags för sådd!

 

Sara visar ett odlingstråg med små tomatplantor och fröpåsar vid planteringsbordet.

Det tar bara några dagar för tomatfröer att gro. Här har den lilla kruktomaten 'Vilma' tittat upp. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Tomatsådd i små odlingskrukor. I förgrunden syns små tomatplantor som hunnit gro samt ett fat med tomater.

Mitt lilla såtråg fylls nästan ända upp med jord, och fröerna läggs på ytan innan de täcks med lite jord. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Så kruktomat

När du fått hem din fröpåse med tomatfrö är det bara att sätta igång med sådden. Du behöver en kruka eller annat tråg att så i (se till att det finns hål i botten) , samt jord. Jag väljer vanlig planteringsjord eller kompostjord till min sådd. Eftersom du ganska snart ska plantera om dina plantor kan det vara idé att redan nu skaffa hem lite jord till det. Välj gödslad jord, skippa såjord.

Fyll din kruka eller ditt tråg med jord, nästan ända upp. Platta till lite, men tryck inte hårt så att jorden blir hårt packad. Lägg till exempel fem fröer på jorden, lägg lite jord över fröerna och jämna till.

För att fröerna ska kunna gro behöver jorden vattnas. Ställ din kruka i ett fat med höga kanter och vattna på fatet. Jorden kommer då att suga upp vatten underifrån. Jorden ska sedan hållas fuktigt, men ej blöt.

Du behöver egentligen inte göra mer än så här för att starta din sådd. Det behövs inga specialväxthus för inomhusodling, inga värmemattor eller plastpåsar över sådden. Det brukar gå bra ändå, vilket också är betryggande för den som är helt ny med att odla. Om du ska odla inomhus på vintern behöver du dock någon typ av växtbelysning eftersom dagsljuset inte räcker för att ge plantorna den energi de behöver för att växa och utveckla frukt.

Nu tar det några dagar innan fröerna gror. Tomater gror ganska snabbt, vanligtvis inom en vecka eller två. Ställ helst sådden under växtbelysning redan från början, så att fröerna inte riskerar att titta upp i mörker om du glömmer att se till dem. Tips om växtbelysning och hur du använder den får du nedan.

 

Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning

 

Ett fönster med flera lerkrukor med små tomatplantor.

Titta så fint det blir i fönstret på våren när tomaterna börjar blomma!

 

Tre tomater i krukor på ett bord framför ett fönster.

Några veckor senare bildas frukter och tomaterna planteras om i nya krukor.

 

En tomatplanta i grå lerkruka.

När tomaterna gett skörd inomhus en tid är det så varmt ute att plantorna kan flytta ut. Där ger de skörd i flera månader till. Om du vill kan du sedan ta sticklingar från dem och odla vidare inomhus. Själva moderplantan brukar vara lite skruttig efter den långa säsongen.

 

 

Tänk på att

När vi odlar tomater inomhus på vintern finns det några saker att tänka på. Nummer ett är lätt att glömma och minnet är sämre ju mer entusiastiska vi är. Så inte för många plantor! Varje planta ska senare ha en kruka som kanske är 15-20 cm i diameter för att växa bra och kunna ge skörd. Du måste ha plats för alla! På våren när plantorna växer som mest har du antagligen också en hel del andra plantor i fönstren som slåss om utrymmet. Så lagom många kruktomater.

När du odlar inne behöver du hålla koll på växtplatsen och se till att det finns lagom mängd ljus (12-14 timmar per dag), att jorden är fuktig och att växterna inte drabbas av ohyra. Skadedjur drabbar lätt inomhusodlingen och i första hand brukar det vara sorgmyggor som angriper en liten odlingsplats först. Håll utkik efter små svarta flugor och genomskinliga små snabba larver i jorden.

 

Ett odlingstråg med små tomatplantor sätts under växtbelysning.

De små tomatplantorna är så gulliga när de tittar upp och det är en fröjd att ta hand om dem. Foto: Maria Fors Östberg

 

Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att sådder och små plantor vattnas ihjäl. Små plantor klarar inte stora mängder blöt jord, då dör de. Lär dig att vattna lagom! Om du är osäker kan du i början känna efter i krukan med ett finger. Det ska precis bara vara fuktigt, ej blött. Vattna mycket försiktigt i början, gärna med en flaska med en liten stril (petflaska med litet hål i korken är bra).

 

Erbjudande: Köp superbra krukor till inomhusodlade tomater!

 

Om några veckor är det dags att plantera om tomaterna i nya krukor. Jag tipsar om det fina erbjudandet jag har tillsammans med Gjordnära under några dagar, där vi kan köpa riktigt bra krukor med rabatt. Använd länken ovan för att se erbjudandet. (OBS Gäller till 16 november 2021)

 

Växtbelysning inomhus

Så här ser min lilla så-station för de tidigaste sådderna i november ut. Här växer tomat, basilika och paprika för inomhusodling. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Tips för att odla tomater i fönstret

 

Nu sätter vi alltså igång med sådden; en liten kruka med kruktomater att vårda under vintern. Det är underbart att följa små plantor på väg upp. Särskilt tomater är kul på vintern eftersom deras blad doftar så gott! Att gnugga fingertopparna mot bladen och föra till näsan ger en puff av sommar när den är som längst bort. Så roligt!

Lycka till med din sådd! Och glöm nu inte att lägga upp en bild i sociala medier och tagga #novembertomater. Om du vill kan du till exempel följa den här taggen på Instagram och se hur andra odlares tomater utvecklas. Och så får vi förhoppningsvis visa upp en fin skörd om några månader.
/Sara Bäckmo

 

 

04. november 2021