Varför blir kålen ranglig? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varför blir kålen ranglig?

Det hör mer till regel än undantag att vissa plantor blir ohälsosamt rangliga inomhus tidigt på året. Det behövs inte mycket för att komma till rätta med de långa, taniga stjälkarna. Här ger jag tips på hur du undviker rangliga plantor och räddar de som ändå blivit ohjälpligt långa.

Bild på ett tråg med väldigt smala och långa små plantor.

De långa rangliga stjälkarna hos nyligen grodd kål vittnar om att något inte är som det ska. Vill det sig illa kan kålplantan knäckas. Bilden är från en av mina läsares försådd. 

 

Ni som ger er på att odla kål inomhus för första gången kommer sannolikt att råka ut för rangliga konstiga plantor. Annette har lånat ut lite bilder till det här inlägget och säkert är det många som känner igen sig. Och vet du, så såg mina första kålsådder ut med när jag odlade kål för första gången inomhus. Hjälp, vad har jag gjort för fel!?!?

 

Läs mer om årets #kålutmaning här!

 

Varför är det inte bra?

Det som får oss att reagera när vi ser vår sådd se ut så här är helt enkelt att den inte ser så frisk ut. Och framförallt är den väldigt olik de där knubbiga läckra plantorna som vi ser andra dela i sociala medier. Det är ju så plantor ska se ut!

När kålplantor vuxit så att en väldigt lång, tanig och blek stjälk bildats under det första bladparet så är den lilla plantan illa ute. Och det brukar visa sig ganska snart. Inom kort bildas större hjärtblad, de allra första som plantan bildar. Efter det kommer karaktärsbladen, de som ser ut så som bladen ska på kålen. Ju fler blad som bildas desto tyngre blir toppen på plantan. Rätt som det är viker sig den smala stjälken och det är inte säkert att den orkar resa sig på nytt för att bära upp plantan. Den kan för all del växa vidare så, men vill det sig riktigt illa knäcks den taniga stjälken och då är hoppet ute.

En frisk och fin kålplanta har knubbiga fina blad som sitter på en stjälk som inte ser ohälsosamt lång ut. De första bladen kan sitta några centimeter ovanför rotfästet och det är toppen, men med ohälsosamt lång menar jag att stjälken blir nästan 10 cm lång.

 

Vad har gått fel?

Rangliga kålplantor bildas av två anledningar, ofta i kombination. Plantorna har stått för mörkt och för varmt. Med mörkt menar jag då inte att de stått i ett helt ouppvärmt utrymme. De kan ha stått under växtbelysning, men för långt ifrån. Så är fallet med Annettes sådd till exempel. En del tänker också att de ska spara lite arbete genom att ställa sådder på en varm plats (de flesta fröer gror bättre då jorden är något uppvärmd) och langar iväg sådden på golvvärmen i badrummet - utan växtbelysning. Om sådden gror ouppmärksammat och står kvar utan växtbelysning dröjer det bara en dag innan skadan är skedd. Ställ alltid sådden direkt under växtbelysning efter att du gjort den! Du kan tänka annorlunda om det är tex någon växt som tar lång tid på sig att gro, men just kål gror snabbt och behöver stå under belysning direkt.

Därtill spelar värmen roll. Om en sådd står ljust och jättevarmt är det att likställa med mitt i sommaren, eller hur. Då växer saker och ting kanonfort, och behöver i gengäld massor av vatten och näring och ljus, så som vi odlar på sommaren. Inomhus på vintern är det svårt att efterlikna såna bra förutsättningar och för att ta det säkra före det osäkra sätter vi sådden på en svalare ställe.

 

Läs mer om att odla underbar kål!

 

Bild på ett såtråg med mycket jord och små stjälkar som letar sig upp ur den.

Redan när kålen gror skvallrar den om att något inte är bra, eftersom den sätter en rejält lång stjälk i sin strävan efter ljuset. Bild från en av mina läsare. 

 

Checklista för att göra rätt

 • alltid växtbelysning 12-14 timmar över kålsådd inomhus på vintern
 • låt gärna sådden stå på varm plats
 • när kålen grott, flytta till sval plats
 • odla under växtbelysning fortsatt

 

Rädda rangliga kålplantor

Det går ofta att rädda en del plantor. Satsa då på att plantera om de som ser starkast ut först och låt övriga vara. Sära plantorna från varandra och låt ligga ner plant. Fyll en liten kruka med planteringsjord och gör ett rejält djupt hål med fingret. Viktigt att det är brett nog så att den lilla plantan inte behöver pressas ner. Ploppa ner lilla plantan djupt i hålet och håll försiktigt i hjärtbladen medan du sedan föser jord runt den lilla stjälken. Kål kan planteras ner ända till hjärtbladen utan att skadas, men ibland pallar ändå inte en tanig stjälk trycket och fukten från intilligande jord.

Om plantorna ser riktigt dassiga ut är mitt tips att så nytt.

 

Ett såtråg fullproppat med taniga små plantor.

Det är lätt att så många frön, men svårare att driva upp plantorna en och en inomhus till stora kraftiga plantor tidigt på året. Försök att så bara några enstaka frön för den tidigaste skörden. Bild från en av mina läsare. 

 

Tänk också på att det här är vansinnigt tidigt på året. Det finns överhuvudet taget ingen poäng med att odla hundratals små värdefulla kålfrön så här tidigt, det finns ingen plats att sätta ut dem i mars. På bilden nedan kan du se hur stor plantan är i mars och de blir snabbt ännu större och kräver massor med utrymme. Inomhus! Du kommer inte att kunna sätta ut plantorna på friland i mars, det är för kallt och kanske fortfarande vinterväder. Ge det lyxiga utrymmet inomhus till tomater och paprikor och driv upp bara några enstaka kålplantor.

 

Fina gröna kålplantor i svarta krukor i tunnelväxthus.

Så här stora är mina plantor av savoykålen 'Vorbote 3' då de planteras ut i mars.

 

Därtill är en viktigt poäng också att det är stört omöjligt att äta upp så många kålplantor tidigt på året. I slutet av maj brukar de gå i blom och det är riktigt retligt att stå med massor av kål som man inte hunnit äta upp. Som exempel är vi sex kålälskare i den här familjen, men under maj (då kålen börjar skördas på allvar) hinner vi ändå inte äta upp mer än sex-sju kålhuvuden om vi verkligen anstränger oss för att äta mycket.

Lycka till med kålsådden! Jag är så glad över mina nio plantor som står i tvättstugan nu. Jag gullar med dem som vore de små bebisar!
/Sara Bäckmo

28. januari 2019

10 svar till “Varför blir kålen ranglig?”

 1. Kristina Olsson skriver:

  Jag har tänkt på detta även när det gäller annan sådd som rotselleri te.x.
  Är det inte för tidigt att så?
  De blir väl bara rangliga , o kan inte sättas på friland på länge än.

 2. andersthorsander skriver:

  Tusen tack för utförliga fina tips, mycket klarnade nu?Häls Aila

 3. Lollo skriver:

  Tack så mycket bra info. Har nu planterat om två sorters kål och endera dagen den tredje sorten. Så roligt med ”kålutmaningen”. Hoppas ha fina plantor till tunneln i mars som Sara?kanske blev några plantor för mycket men om de inte dukar under äter jag upp dem?

 4. katinka skriver:

  Tack för ett inlägg med perfekt timing för min del! Jag flyttade genast sådden av tidig vitkål bort från värmemattan och håller nu tummarna. Spetskålen däremot är redan ganska lång och ranglig, 6-7 cm. Kanske bäst att ge upp den sådden. Kanske även vitkålen? Jag är borta från odlingen hela maj, trodde det skulle bli lagom att komma hem till skördeklar spetskål i början av juni... Paprika och purjolök har grott och rotselleri och tomat tittar upp. (Jag har köpt Flavance från Frankrike efter att ha hört radioprogrammet Matens pris.)

 5. Saga skriver:

  Hej Sara! Vad menas med ”sval plats”? Hur många grader är lämpligt för kålen och andra försådda växter att stå på efter att de grott? Tomater vill väl ha hyfsat varmt hela tiden, men övriga vill ha ”svalt”? Med vänlig hälsning, saga

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hoppsan, den infon fanns med i inlägget från början men verkar ha trillat bort. Låt säga att sådden gror på en värmematta eller liknande som mäter 22 grader och sedan flyttas till en vidare växtplats där det är 16-18 grader ungefär. I vårt hus är det en lätt match eftersom vår grundvärme i huset, innan vi eldar på dagarna, ligger på cirka 15 grader. Men i lägenheter och hus med betydligt högre rumstemperatur kan man behöva anstränga sig lite för att skapa svala utrymmen. Lycka till!

 6. Elisabeth skriver:

  Jag känner mig så dum att jag måste bikta mig. "Driv upp bara några enstaka kålplantor", skriver Sara. Ja, tänkte jag. Men. Som amatör och nybörjare så är det nog ändå bäst att gardera mig med några extra frön i jorden. De första dagarna vägrade de gro, jag tror att de blev generade för att jag stod tre centimeter bort och glodde på dem. "Hallå! Gror ni eller?" Sedan kom de, en efter en och vips plirade hela sexton små groddar tillbaka på mig. Jippi, tänkte jag och hann knappt blinka innan de hade skjutit i höjden och stod och vinglade på taniga, bleka stjälkar. Helsicke, dags att ställa svalt och under belysning. Jag lusläste inlägget ovan och kliade mig i huvudet. Fann råd. Jag fyllde upp med jord i trågen, så att plantorna hamnade lite djupare och för säkerhets - övertygad om att några av de rangliga satarna skulle dö - skull sådde jag en liten bytta till. Det här var ett par veckor sedan. Nu står jag förskräckt och stirrar på tjugosex välmående små plantor, som blir knubbigare och stadigare för varje dag.

  Så kan det gå.

  Någon som har bra tips om vad man gör med ett överskott av spetskål?

  • Bigarrau skriver:

   Gör i läggning av det med spetskål, morot, palsternacka, citronskal, rose'peppar, 1-2-3 lag och citronsaften i lagen. Hälles het över de tunt hyvlade grönsakerna. Gott och håller länge, länge. Gärna en kanelstång i med.

 7. Sanna skriver:

  Så lärorikt! Förstod inte varför mina små kålplantor var så himla långa, rangliga och bara ville vika sig, jag har ju varit noga med belysning! Men jag förstår nu att det troligen varit för varmt för de stackarna. Jag hoppas att jag kan rädda några av dem med hjälp av ditt tips, tack för det. ?

 8. Nustad Mari skriver:

  Hei Sara! Takk for tips! Kunne du sagt noe om temperatur også? Temperatur når de gror og når de skal vokse videre? Kunne du sagt noe mer spesifikt om ulike kålslag? Når sår du hvilken kål for å sette ut i landet eller i tunnel? Mari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *