Att så purjolök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att så purjolök

Bland alla grönsaker jag odlar är purjolök en av de vi har störst nytta av under längst tid. Sommar som vinter äter vi purjo både färsk och tillagad. Läs mer om att så purjolök här!

Ett knippe nyskördad purjolök ligger på jorden.

Purjolök som skördats i januari i ett av tunnelväxthusen. Läs mer om att så purjolök här nedan!

 

Tänk dig att varje dag, året om, kunna pinna ut i trädgården och skörda en färsk lök till middagen. Oavsett årstid. Den vanliga gula löken håller sig inte ute i landet, den lagras inomhus. Istället är det purjon som stolt och grön, väldigt grön, står i odlingen nu. Det mesta i vinterlanden i tunnelväxthuset är lågväxta bladgrönsaker så min stora kruka med spretiga purjolökar är en skattkista. De är uppgrävda från friland och ställda i en stor kruka med jord för att övervintra i tunnelväxthuset. Här kan jag alltså skörda hela vintern.

I bästa fall räcker purjolöken här under kommande månad, men i april är den troligen slut. Ju mer jag odlar, desto mer äter vi. Inför nästa vinter måste jag så mer.

 

Tips för att så purjolök

Kolla in min videoserie om purjolök på Youtube för att lära dig allt du behöver veta om att odla purjo. Här ska du få följa purjolök från sådd till skörd. I del ett visar jag hur jag sår purjolök och ger olika förslag på sätt att så. Dessutom får du smart tips på sätt att skörda purjo på vintern.

 

Purjolöken som står i den stora krukan i videon är av sorten 'Hannibal', en vintersort. Sorten jag sår heter 'Herfstreuzen 3'.

 

Just nu står sådden bland övriga sådder inomhus, under extrabelysning men inte på värmematta.

Vill du läsa mer om att odla och så purjolök hittar du det här:

Dags att tänka på lök
Späd men livskraftig purjo
Purjolök i låda
Vintrig purjolök utplanterad
Odlingsonsdag med purjolök och morot

 

Går att vinterförvara

Mestadels förvarar jag purjolöken i tunnelväxthus under vintern. Det är lättast så eftersom det inte finns snö här. Självklart fryser det nu när det är vrålkallt, men det gör alltså inget eftersom jag valt härdiga sorter. Vid vinterskörd är purjon mild och god och vi äter den ofta rå på både smörgås och i sallader. Ljuvligt!

I videon nedan visar jag ett sätt att övervintra purjo.

 

Om du har tid och plats - så purjolök! Om några veckor tittar vi till sådden igen och ser vad som blir nästa steg för att sköta den på bästa sätt. Tack för att du tittar! Glöm inte att prenumerera på min YouTube för fler videos om hur jag odlar min trädgård. Här är länken för att prenumerera gratis: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

28. februari 2018

4 svar till “Att så purjolök”

 1. Anna skriver:

  Hej och tack för all inspiration och alla tips du ger!
  När du bredsår i godislådor, gör du dräneringshål i dem?

 2. christian jutvik skriver:

  Hur prenumererar jag på din Youtube-kanal? Måste få se hur du gör med de små nålarna som nu kommit upp i min låda.

  Hälsar Christian

  • Sara Bäckmo skriver:

   Kul att du vill prenumerera på YouTube! Sök efter kanalen Sara Bäckmo på youtube.com och klicka prenumerera. Lycka till!

 3. Gabriella Larses skriver:

  Hej. Nu har jag sått enligt din video. Sorten heter Carentan 3. Nu till min fråga. Ska ”vindruvsasken stå i vatten hela tiden eller ska jag vattna underifrån när det blir torrt?
  Tack för inspiration, tips och råd//Gabriella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *