Varmaste kvarteret till årets baljväxter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Varmaste kvarteret till årets baljväxter

Här delar jag med mig av min plan för de tio bäddar som ska rymma årets baljväxter - tio superlyxiga bäddar i köksträdgårdens varmaste och mest skyddade del.

Med ett slags baljväxtprojekt under säsongen är jag glad att växtföljden gett mig den bästa möjliga platsen för just ärter och bönor. I år har turen för baljväxterna kommit till den skyddade delen mellan plank och stenmur - soligt läge från tidig vår till sen höst. Torrt, djupgrävda bäddar och mer skyddat från vind än övriga platser i trädgården. Eftersom bönor älskar värme kommer de att trivas fint här.

På den här platsen finns tio odlingsytor; två pallkragar, en större odlingslåda om 120x120 centimeter, fem upphöjda bäddar (cirka fyra meter långa) varav tre är djupgrävda, en tio meter lång djupgrävd bädd längs planket och en nästan åtta meter lång mer eller mindre djupgrävd bädd längs stenmuren.

 

Köksträdgården med det röda parhuset i bakgrunden.

Den här delen av trädgården är underbar att odla i eftersom den står så skyddat. Eftersom kvarteret ligger alldeles bakom stenmuren mot vägen till är den här delen det första förbipasserande ser. I år ska jag odla mycket blommor bland bönorna. Bilden är tagen i juli 2015.

 

Faktorer som styr planeringen
Årets plan för baljväxterna är en avvägning mellan att odla det som vi kan lagra och det vi behöver och vill äta direkt från landet. Det vi äter direkt kan jag inte odla så stora mängder av vid samma tillfälle - de sådderna måste spridas ut under säsongen för att bli riktigt värdefulla. Den planeringen ska synkas med de växter som ska stå länge i landet, oavsett om de ger skörd till bordet direkt eller om skörden görs senare vid ett och samma tillfälle. Det är ett litet pussel. Några saker jag också har att ta hänsyn till är att jag inte vill ha ärter och bönor i samma bäddar, eftersom det sägs ge sämre skörd och att jag vill odla mycket blommor tillsammans med baljväxterna. Bönor och ärter är, med undantag av några färgglada blommor på vissa sorter, väldigt gröna växter och det är supersnyggt och dessutom lätt att kombinera med blommor.

 

Värme och vatten
Den här delen av köksträdgården är som sagt mycket varm och det gillar bönorna. Men de behöver också vatten. I en varm del blir det ofta torrt och därför har jag en platt vattenslang liggandes här under hela säsongen. Den är perforerad med en mängd hål som sprutar upp vatten i luften som sprider sig som en tät dimma över området. Jag brukar vattna en gång per vecka och det fyller på reservoaren i de djupa bäddarna nog för att växterna ska få det de behöver. Tillsammans med täckodling brukar växterna här trivas jättebra.

Hur jag gör när jag sår bönor ska jag berätta senare i veckan.

Så här ser bäddarna i årets baljväxtkvarter ut. Skissen är INTE skalenligt utan visar mest bäddarnas någorlunda placering. Alla bäddar, utom lådorna, är drygt en meter breda.

 

Bönor 2016

 

1.
Blåärt/spritärt 'Blauwschokkers' i dubbelrad mot gång till vänster om bilden
Sommarblomma
Sockerärt - sådd 2, (cirka 3 veckor senare än sådd 1)
Sockerärt - sådd 1 (ersätts med bladgrönsak eller dill senare under säsongen)

2.
Brytböna 'Nautica' i dubbla rader
Sommarblomma
Vaxböna i dubbla rader

3.
Skärböna 'Capitano' och 'Nassau', en rad
Sommarblomma
Brun böna 'Katja'

4-5.
Jordgubbar

6.
Sommarmorot - sådd 1 under vintern i pallkrage
Sockerärt 'Lokförare Bergfälts jätteärt' (barnens favorit) - (ersätter sådd 1 efter skörd)

7.
Brytsockerärt - sådd 1
Bladgrönsaker, rädisa eller majrova för höstskörd (ersätter sådd 1 efter skörd)

8.
Sojaböna 'Fiskeby'

9.
Rosenskära (mot stenmuren)
Märgärt 'Waverex' i dubbelrad - sådd 1
Sommarblomma
Märgärt 'Waverex' i dubbelrad - sådd 2 (cirka 4 veckor efter sådd 1)
Sommarblomma som slingrar sig ut över gången

10.
Rosenskära (mot planket)
Kokbönor (borlotto, cannellino, Yin Yang, Black Coco Bean och blandat från frölådan)
Sommarblomma
Kokbönor (borlotto, cannellino, Yin Yang, Black Coco Bean och blandat från frölådan)
Sommarblomma låg, gärna slingrande

Som du ser finns inte en enda bondböna med i den här planeringen. Var har de tagit vägen - vi älskar ju bondbönor? Det ska du få se imorgon när jag lägger upp veckans klipp från trädgården.
/Sara Bäckmo

27. januari 2016

9 svar till “Varmaste kvarteret till årets baljväxter”

 1. Hej Sara! Var beställer du dina fröer och baljväxter? Kan det vara okej att så bruna bönor som jag köpt i affären för kok. Borlotti och caneliln bönor var köper jag dem? Är sniglarna lika glada i dem som sallat och dill när de växer upp?
  /Gunnel

 2. Camilla (nyfiqen) skriver:

  Att inte ärtor och bönor trivs ihop viset jag inte. Kanske måste strukturera om min baljväxtbädd, just nu har jag blandat hej vilt. Det här med att få till att så lite och ofta tillsammans med flera grödor som vill stå länge tycker jag är svårt. Jag vill ju gärna ha full koll på allt, struktur, veta när och hur mycket jag skall så och var det skall planteras. Men för att få ihop de två parametrarna anar jag att man måste gå på känsla under säsong. Riktigt jobbigt för en strukturfascist. ?

 3. Annette Holgersson skriver:

  Det här inlägget med skisser och planering gillar jag. Har svårt att strukturera mina odlingar, så det är är fina tips att få, tack för alla goda idéer.

 4. Ingerid skriver:

  Tusen takk for kjempe fint innlegg med gode forklaringer og illustrasjoner for planlegging! Det er kjempe nyttig for nybegynnere som meg, med små barn løpende rundt bena =) Jeg ønsker også å bruke masse blomster sammen med grønnsakene, men er redd for å blande spiselig grønnsaker og kanskje ikke så spiselige blomster (jeg vil uansett ikke bruke giftig blomster) sammen når barna er små og ikke så lett ser forskjell på hva vi kan spise og ikke. Hvordan løser du dette?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Förstår precis vad du menar! När mina barn varit i krypåldern eller tenderat att stoppa allt i munnen har jag också låtit bli att odla icke-ätligt i köksträdgården. Vill gärna att barnen ska kunna leva lite som de vill där och smaka på sakerna. I år är barnen så stora att jag kan vara lite mer våghalsig, men nästa år behöver jag välja bort en del. Tidigare har jag till exempel inte odlat chili i köksträdgården... Vi har råkat ut för att ett av barnen ätit rabarberblad och blivit dålig. Alla barnen fick också en slags brännskada en sommar efter att de ätit morotsblast när de varit nakna. När bladsaft på huden kommer i kontakt med solljus uppstår en skada, som sedan satt i i flera månader. Det heter fytofotodermatit, på svenska i alla fall, och kan vara värt att kolla upp.

   Det finns massor av ätliga blommor som du kan odla med grönsakerna och lära barnen att plocka och äta: Blåklint, ringblomma, krasse till exempel. Alla finns i en mängd färger och höjder som gör det lätt att variera köksträdgården. Mina barn plockar dem gärna till sallader och till deras låtsasmat när de leker.
   Hälsningar Sara

 5. FruScott skriver:

  Vi är två vuxna och fyra barn som tänker satsa på självhushåll och har konstaterat att potatisen kräver mer yta än de andra växterna i växtordningen. Hur hanterar du det, fyller du ut med bommar eller gröngödning de åren växtföljden gör att du inte "fyller ut" odlingslotter med grönsaker?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag använder alla nya ytor som anläggs i trädgården till potatis. Då blir det ganska mycket. Men sen kan jag inte göra så mycket mer än att använda den yta jag har. Potatis tar stor plats, men vissa år kan jag inte odla fullt så mycket av vissa sorters grönsaker, beroende på hur växtföljden ser ut. Än så länge har det inte varit fallet med just potatisen, men andra grönsaker har behövt sättas i mindre mängd. Det är de förutsättningarna jag har i odlingen och jag anpassar mig helt enkelt efter det. Just potatisen går ju att ersätta och dryga ut under vinter och vår med mängder av andra rotsaker, i mos, gratänger, soppor, bakade mm. Så det går nog att sno ihop om en är kreativ! Hälsningar Sara

 6. Lena Lundgren skriver:

  Hej Sara,
  Vilken sorts bondböna är det du odlar? De ser så stora och fina ut! // Lena

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tror att du sett klippet med bondbönor på YouTube och i den bädden växte förra året sorten Witkiem. Den gillar jag! /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *