Vattna smart med fuktslang/droppslang - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vattna smart med fuktslang/droppslang

Smarta hjälpmedel för bevattning kan vara a och o i en trädgård. Jag har investerat i vattenslang som pressar ut vattnet ur slangens material, så kallad fuktslang eller droppslang. Dessa funkar mycket bra och är till stor användning.

En ihoprullad svart slang.

Den smarta slangen är av ett material som släpper igenom vattnet då den kopplas ihop med vattenslangen.

 

I både små och stora odlingar behövs vattenlösningar som på smarta sätt kan tillföra fukt till jorden när vi odlar den som mest intensivt. Under torra perioder gäller det att vattna sparsamt för att inte slösa med dyrbart vatten, men det är bökigt att gå runt en stor odling enbart med kanna. Så här i början på året passar jag på att tipsa om fuktslangar, eller droppslangar som de också kan kallas. En smart investering som kan göra stor skillnad i trädgården.

När jag köpte min första för ett gäng år sedan kallades de för svettslangar, inte fullt så piffigt men faktiskt en bättre beskrivning än de andra alternativen. Den här slags slang kopplas ihop med vattenslangen och "svettas" ut vattnet genom ett genomsläppligt material, jämnt fördelat över hela slangen. Den funkar också bra även om trycket inte är så högt. Det är genialt. Mina slangar funkar fint fortfarande efter flera år, även om de legat nergrävda i jorden vid planterade buskar eller används på nya platser varje år.

 

Läs mer: Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten?

 

Slangen läggs i landen så att de smiter förbi plantorna som ska vattnas. Vattnet droppar ut på marken och sugs direkt upp av jorden, väldigt lite vatten går till spillo.

 

Närbild på vatten som ligger tätt i droppar längs slangen.

Så här ser det ut när vattnet pressas ut ur slangen.

 

I köksträdgården använder jag i första hand slangen och lägger ut vid till exempel en rad plantor som behöver lite extra omvårdnad. Vatten sipprar ur slangen just precis där den ligger och tränger ner i jorden, den sprider alltså inte vattnet över ett stort område. Med en lång slang kan jag lägga den i två slingor över en lång bädd, fram och tillbaka, till exempel mellan tre rader av grönsaker och effektivt vattna hela bädden på en gång utan spill.

 

Fuktslang i täckodling

Ett särskilt bra knep för torra perioder (förutsatt att det finns vatten att vattna med förstås...) är att lägga slangen under täckmaterial på en odlingsplats. Då dunstar inget vatten alls vid vattning - allt tränger ner i jorden och bygger upp en fin reservoar till växternas rötter.

 

Läs mer: Täckodla med ull

 

Ett annat sätt att använda slangen är att lägga den ett varv i krukor som står tätt tillsammans, för att spara tid at vattna.

 

Bild från trädgården med ull ovanpå bädden och en stor svart hund som sitter bredvid.

Den här bädden täckodlas med ull och har en fuktslang som ligger mellan lagret av ull och jord. Fuktslangen är kopplad till vattenslangen.

 

Drar mindre vatten

Vissa försäljare skriver att vattenförbrukningen kan minska så mycket som 70% genom att använda en sådan här slang. Jag har inte räknat något alls på just det, men skulle definitivt säga att jag inte behöver vattna lika mycket när jag använder slang som punktbevattnar i trädgården. Särskilt effektivt är det i växthuset, där jag också minskar fukten i luften om jag vattnar direkt på jorden istället för att vattna med vattenslang och sprida vatten på bladverk och annat. Där använder jag inte bara fuktslang utan också andra typer av droppbevattning för att underlätta.

Slangarna finns i olika längder, till exempel 15 meter eller 7,5 meter och säljs i vanliga trädgårdsbutikerna. I år tänkte jag lägga slangar i täckodlade bäddar för de grönsaker som växte dåligt i förra sommarens torka, till exempel bönor och kronärtskockor. Om vi inte drabbas av vattenbrist på något vis hoppas jag åtminstone kunna ge grönsakerna en bra start på växtsäsongen genom punktbevattning någon gång då och då.

 

Se mer: Smart bevattning för nyplanterade buskar och träd

 

I min trädgård använder jag också en vanlig platt slang som kallas för sprinklerslang. Det är en platt perforerad slang som kan skjuta ut vattnet i luften över en större yta, eller skjuta vattnet ner i jorden om slangen vänds åt andra hållet. Nackdelen med den här slangen är att mycket vatten försvinner upp i luften och dunstar, vilket är ett helt otänkbart en torr sommar. Dessutom korkar de små hålen alldeles för lätt igen av jord och smuts, varpå spridningen blir mycket ojämn och dålig. Det händer inte med fuktslangen, som hållit betydligt bättre i min odling.
/Sara Bäckmo

24. februari 2019