Vattna smart med fuktslang/droppslang

Smarta hjälpmedel för bevattning kan vara a och o i en trädgård. Jag har investerat i vattenslang som pressar ut vattnet ur slangens material, så kallad fuktslang eller droppslang. Dessa funkar mycket bra och är till stor användning.

En ihoprullad svart slang.

Den smarta slangen är av ett material som släpper igenom vattnet då den kopplas ihop med vattenslangen.

 

I både små och stora odlingar behövs vattenlösningar som på smarta sätt kan tillföra fukt till jorden när vi odlar den som mest intensivt. Under torra perioder gäller det att vattna sparsamt för att inte slösa med dyrbart vatten, men det är bökigt att gå runt en stor odling enbart med kanna. Så här i början på året passar jag på att tipsa om fuktslangar, eller droppslangar som de också kan kallas. En smart investering som kan göra stor skillnad i trädgården.

När jag köpte min första för ett gäng år sedan kallades de för svettslangar, inte fullt så piffigt men faktiskt en bättre beskrivning än de andra alternativen. Den här slags slang kopplas ihop med vattenslangen och "svettas" ut vattnet genom ett genomsläppligt material, jämnt fördelat över hela slangen. Den funkar också bra även om trycket inte är så högt. Det är genialt. Mina slangar funkar fint fortfarande efter flera år, även om de legat nergrävda i jorden vid planterade buskar eller används på nya platser varje år.

 

Läs mer: Är det okej att vattna grönsakerna med slaskvatten?

 

Slangen läggs i landen så att de smiter förbi plantorna som ska vattnas. Vattnet droppar ut på marken och sugs direkt upp av jorden, väldigt lite vatten går till spillo.

 

Närbild på vatten som ligger tätt i droppar längs slangen.

Så här ser det ut när vattnet pressas ut ur slangen.

 

I köksträdgården använder jag i första hand slangen och lägger ut vid till exempel en rad plantor som behöver lite extra omvårdnad. Vatten sipprar ur slangen just precis där den ligger och tränger ner i jorden, den sprider alltså inte vattnet över ett stort område. Med en lång slang kan jag lägga den i två slingor över en lång bädd, fram och tillbaka, till exempel mellan tre rader av grönsaker och effektivt vattna hela bädden på en gång utan spill.

 

Fuktslang i täckodling

Ett särskilt bra knep för torra perioder (förutsatt att det finns vatten att vattna med förstås...) är att lägga slangen under täckmaterial på en odlingsplats. Då dunstar inget vatten alls vid vattning - allt tränger ner i jorden och bygger upp en fin reservoar till växternas rötter.

 

Läs mer: Täckodla med ull

 

Ett annat sätt att använda slangen är att lägga den ett varv i krukor som står tätt tillsammans, för att spara tid at vattna.

 

Bild från trädgården med ull ovanpå bädden och en stor svart hund som sitter bredvid.

Den här bädden täckodlas med ull och har en fuktslang som ligger mellan lagret av ull och jord. Fuktslangen är kopplad till vattenslangen.

 

Drar mindre vatten

Vissa försäljare skriver att vattenförbrukningen kan minska så mycket som 70% genom att använda en sådan här slang. Jag har inte räknat något alls på just det, men skulle definitivt säga att jag inte behöver vattna lika mycket när jag använder slang som punktbevattnar i trädgården. Särskilt effektivt är det i växthuset, där jag också minskar fukten i luften om jag vattnar direkt på jorden istället för att vattna med vattenslang och sprida vatten på bladverk och annat. Där använder jag inte bara fuktslang utan också andra typer av droppbevattning för att underlätta.

Slangarna finns i olika längder, till exempel 15 meter eller 7,5 meter och säljs i vanliga trädgårdsbutikerna. I år tänkte jag lägga slangar i täckodlade bäddar för de grönsaker som växte dåligt i förra sommarens torka, till exempel bönor och kronärtskockor. Om vi inte drabbas av vattenbrist på något vis hoppas jag åtminstone kunna ge grönsakerna en bra start på växtsäsongen genom punktbevattning någon gång då och då.

 

Se mer: Smart bevattning för nyplanterade buskar och träd

 

I min trädgård använder jag också en vanlig platt slang som kallas för sprinklerslang. Det är en platt perforerad slang som kan skjuta ut vattnet i luften över en större yta, eller skjuta vattnet ner i jorden om slangen vänds åt andra hållet. Nackdelen med den här slangen är att mycket vatten försvinner upp i luften och dunstar, vilket är ett helt otänkbart en torr sommar. Dessutom korkar de små hålen alldeles för lätt igen av jord och smuts, varpå spridningen blir mycket ojämn och dålig. Det händer inte med fuktslangen, som hållit betydligt bättre i min odling.
/Sara Bäckmo

24. februari 2019

28 svar till “Vattna smart med fuktslang/droppslang”

 1. Maria Mehlin skriver:

  Tack Sara, det här skulle hjälpa mig så mycket. Har alltid tänkt att de här produkterna är för växthus. Jag behöver verkligen förenkla bevattningen i min distansodling eftersom jag ibland får hjälp med det. Spridare blir ju alldeles för slösigt en torr sommar. Det här ska jag däremot kolla in!

  /Maria

 2. Jenny skriver:

  Förra sommaren var inga problem för mig då jag använde droppslang och täckodling! Jag låter vattnet från växthustaket samlas i en tunna som är upphöjd från marken. I botten av tunnan har jag kopplat droppslang som gick in i växthuset men också ut i odlingarna. Skulle det mot förmodan vara extra torrt så fylld jag tunnan med vatten.

 3. Maria skriver:

  Jag har köpt slang på två olika ställen (Biltema och Harald Nyborg) och båda sprack på flera ställen. Jag tror inte jag handskades oförsiktigt med dem. Kan det ha med vattentrycket att göra, jag har en pump som pumpar sjövatten.

  • Lena Wyrner skriver:

   Med mycken möda och stort besvär grävde jag ned Biltemas slangar i mitt tunnelväxthus - de sprack den ena efter den andra. Dialogen med Biltemas Kundtjänst skulle kunna bli en humoristisk novell - numera är Biltema bojkottat! - Riktigt, riktigt dåligt och okunnigt bemötande därifrån. Ny utgrävning i vår.

   • Sara Bäckmo skriver:

    Fy så trist! Gardenas slangar har hållt i flera år för mig, då fortsätter jag med dem då.

   • Johan skriver:

    Beror på för högt vattentryck. Tål 1.7 bar och det är verkligen inte mycket. Ligger vanligtvis på det dubbla i kranen. Även men tryckregulator är det för högt. Biltema har väldigt bra slangar. Står klart och tydligt på omslaget att det är 1.7 bar maximalt tryck.

 4. Christina skriver:

  Fungerar det bra i en brant slänt där det är utplanterat barr-krypväxter? Hur länge ville du ha vattnat (har bara ett vattenuttag)? Hur fuktigt ska det vara i jorden?
  Christina

 5. Magni Krause skriver:

  Ved normalt vanntrykk, hvor lenge må slangen være på?

 6. Camilla skriver:

  Plockar du in droppslangarna som är nedgrävda under vintern? Eller låter du dem ligga kvar? Vilka butiker säljer droppslangar av bra kvalitet?

 7. Veronica skriver:

  Hej Sara!
  Dessa slangar låter ju fantastiskt smidiga och bra! Men jag undrar, går de korta av? Som som man kan göra med en vanlig vattenslang tänker jag.

  Tack för inspirationen!

  • Fija skriver:

   Jag har haft biltemas I några veckor nu och är sjuktnöjd. Har kapat den i rätt längd för de bäddar jag har och seriekopplat I hop hela min odling så nu sköter den sig själv. Är så himla nöjd!!

 8. katinka skriver:

  Så uppmuntrande att läsa att detta har fungerat bra för dig! Jag har investerat i en massa svettslang, kopplingar, droppmunstycken etc från Lotico, men inte monterat det hela än. Eftersom jag är borta från mina odlingar fem veckor i april/maj, måste jag få till en bevattning som fungerar. Anläggningen ska bevattna dels pallkragar och krukor/hinkar i växthuset, dels pallkragar, bäddar och krukor på utsidan växthuset. Utmaningen blir dels att dra slangen hela vägen och få till kopplingar, blindslang etc, dels att ställa in timern så att det blir lagom mycket vatten... Skönt att läsa om dina positiva resultat!

 9. allehunda skriver:

  Gissa vad jag har ägnat de sista kvällarna åt? Jo jag har läst å och ritat automatiskt vatten till köksträdgården. Blev nästan full i skratt när jag såg ditt inlägg! Snacka om ämne i tiden 😉

 10. Solbritt undin skriver:

  Jag har lagt ner droppslang för att vattna min liguster häck men den första slangen pytsar ut så mycket vatten genom större hål där det stråla och blir stora vattenpölar och på resten blir det mindre vatten. Kan vattentrycket vara för högt och hur skall jag reglera så att det fungerar bättre. Hela slang längden är ca 60 m.

  Mycket tacksam för hjälp

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det finns ett särskilt munstycke som kan reglera trycket i slangen, då det når in i själva fuktslangen. Tror Gardena har det i sitt sortiment. Kolla på nätet.

 11. Katinka skriver:

  Alla fabrikat har olika lösningar, man får fördjupa sig genom att fråga tillverkaren! I mitt fall Villabevattning.se där jag köpt min anläggning. Den har timer och en tryckregulator som ser till att trycket blir lika högt både närmast kranen och längst bort. Fast det finns ändå en gräns för hur långt trycket räcker. Jag är väldigt nöjd med min nergrävda slang hittills, mindre nöjd med droppbevattningen i krukor. Droppknapparna är mycket känsliga för att proppa igen.

 12. Therese skriver:

  Hej!
  Hur länge låter du vattnet stå på?
  Mvh Therese

 13. Sten-Olov skriver:

  Hej Sara

  Undrar om du vet hur man gör och om man kan själv, korta av en droppslang?

  Sten-

 14. Karin skriver:

  Ny odlingssäsong på gång och jag undrar om jag skall ge Biltemas droppslang ett sista försök innan den åker till tippen. Den köptes ihoparullad som alla slangar med den skillnaden att den önskar förbli ihoparullad - hur mycket jag än försöker räta ut den återgår den som en fjäder till sitt ihoparullade utgångsläge. Fullständigt värdelöst. Nu ska jag prova i några pallkragar och tänker att kanske jag kan tvinga den att räta ut sig om jag fäster den var 30cm i en bräda över odlingen. Jag förstår att jag aldrig skall handla slangmaterial på Biltema med (hade samma problem med en tjockare vattenslang därifrån men fäste mot en bräda och då är den rak just där) men finns det fler märken än Gardena som fungerar utrullade?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Mina slangar av lågprismärken har spruckit och haft usla kopplingar. Det finns säkert andra märken som funkar toppen, men jag har bara provat från Gardena och samma butik som du.

 15. Margareta skriver:

  Hej Sara
  Jag skall göra en ny rabatt med rosor och har tänkt gräva ner en slang för att få vattnet till rötterna. Har du erfarenhet av det ? Kan du i så fall rekommendera något märke?
  Hoppas på svar
  Margareta
  PS vi bodde på Styrsö när du var en liten flicka och då lekte du ibland med min dotter Katarina kallades Lillan. Hon är utbildad bl a på Dacaposkolan. Vi bodde i byn och jag drev en affär, Röda Ladan.DS

  • Johan Schygge skriver:

   Jag har i min befintliga rosenrabatt grävt ned Gardenas droppslang som är till för just läggning under jord. 2 år sedan nu och fantastiskt nöjd. Lagt duk och täckbark ovanpå. Rosorna har aldrig mått bättre. Följde rekommenderade CC-mått för slingan och djup kring 8-10cm. Gör att ytan blir torrare och förmodar att ogräs trivs sämre.

 16. Anders söderberg skriver:

  När man tar vatten ur egen brunn, före filter o dyl, riskerar då inte droppslangen att kläggs igen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det har inte hänt i någon av mina fastigheter. I lilla huset har vi mycket grums och järn från rören, men det påverkar inte slangarna, trots att rören i huset efter årtionden blivit lite igensatta.

 17. Ullis Staffas skriver:

  Om du tar vatten från en uppsamlande tunna, behöver man en pump för att få ut vattnet i svettslangen eller räcker det med självtryck?

 18. Anna Sehlstedt skriver:

  Hej!

  Är jättenyfiken på att köpa en fuktslang. När jag är ute och vattnar, tillsammans med solnedgången, är det inte bara jag som är ute och snurrar runt i trädgården. Även myggorna. De tror att jag är en stor cupcake. De biter isönder mig. Får stora bölder. Jag använder receptbelagd allergimedicin mot bett osv. Så detta med att vattna tycker jag ör tufft.

  Hur tätt bör man lägga slangen?

  Tack för allt. Köpte din bok som liten present till mig för någon vecka sedan.

  Mvh Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *