Växtbelysning - bygga egen eller köpa? – Sara Bäckmo
Stäng menyn

Växtbelysning - bygga egen eller köpa?

Mitt tips till dig som är ny odlare och vill prova växtbelysning: Köp lampor avsedda för växter - skippa hemmabyggen. Här skriver jag mer om varför jag tycker du ska köpa din växtbelysning.

Gröna växter under starka lysrörslampor.

En av mina växtlampor är en kraftig lysrörskonstruktion med tre lysrör i bredd. En del av den växtbelysning jag har här hemma!

 

Idag vill jag skriva något om ett ämne som jag vet att många har åsikter om. Och där jag tycker att det finns argument som ibland inte kommer fram eller som är svåra att formulera på ett bra sätt i kommentarsfälten på sociala medier. Det handlar om växtbelysning och det här med att bygga själv eller köpa. Vad är bäst?

 

Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning

 

Om någon frågar mig om växtbelysning säger jag alltid att jag tycker den som frågar och ber om tips, ska satsa på att köpa växtbelysning anpassad för odling. Det finns ett mindre utbud att välja på i de fysiska butikerna och ett betydligt större utbud i nätbutikerna. De enklaste växtbelysningarna kostar några hundra kronor, plus tillbehör som upphängningsanordning och sånt. Stora växtbelysningar och de med mer avancerade funktioner kostar tusentals kronor.

Om du vill odla inomhus på vintern är det nödvändigt med extra växtbelysning, eftersom dagsljuset inte är tillräckligt för att driva upp plantor inne. På vintern är det för mörkt.

 

Varför köpa växtbelysning?

När jag säger att jag tycker någon ska köpa växtbelysning händer det att en och annan läsare tycker tvärtom - att hen ska bygga själv. "Det är så enkelt att bara köpa en lampa och hänga upp". Det tycker inte jag.

De allra flesta som ber om råd om växtbelysning är nya odlare och/eller odlare som inte alls är vana vid att odla inomhus. Växtbelysning är helt nytt och spännande. Men att odla inne med konstgjort ljus är något som skiljer sig markant från odling utomhus. Spelreglerna är annorlunda. Den nybörjare som vill komma igång snabbt står troligtvis inför en rad misslyckanden med sin inomhusodling, så är det bara. Och om det utöver alla många saker som ska upptäckas, dessutom ingår att försöka läsa på och hitta rätt bland en djungel av hemmabyggen med lampor, så blir det plötsligt en massa fler saker som kan bli krångliga eller till och med gå fel. Därför tror jag att det för de allra flesta som frågar om växtbelysning är bäst att köpa en enkel växtbelysning att börja med.

En enkel växtbelysning består ofta av ett eller flera lysrör som är monterade i en armatur med reflekterande material, som sprider ljuset över en lämplig yta. I instruktionen står precis hur den ska hängas upp och det finns lämpliga tillbehör till detta. I beskrivningen står också hur du odlar bäst under belysningen. Du behöver inte tänka mycket själv, mest göra som det står.

 

Läs mer: Mina växtbelysningar

 

Gröna plantor i en odlingslåda i fönster med växtbelysning över.

Flera har frågat om växtbelysningen som används till basilikan jag odlar i fönstret. Detta är en smal LED-ramp som hängs på en ställning i fönstret. Ställningen fästs med sugpropp. Odlingslådan heter Harvy och finns i trädgårdsbutiker.

 

Sara håller en led-belysning i handen.

Den smala LED-lampan täcker ett ganska stort område och ger lagom mycket ljus till växter som till exempel odlas i fönstret. Den är mycket användbar!

 

Fördelar med köpt växtbelysning

Fördelen med en köpt växtbelysning är i första hand att någon annan tänkt åt dig. Ja, det kostar lite mer än om du köper en random lampa och en sladd på en stormarknad, men i gengäld får du en produkt som är ämnad för ändamålet. Du behöver aldrig hålla på och mäta ljus och lära dig en massa extra. Bara plugga in och börja odla.

Det finns olika belysningar att välja mellan som passar det utrymme där du tänkt odla och du behöver inte trixa så mycket för att få det att passa. Dessutom finns upphängningar. Allt går snabbt och lätt att installera och slå igång. Du kan börja odla på nolltid. Lamporna ger lagom med ljus till det område som anges i beskrivningen och inte heller här behöver du hålla på att gissa. Det är väldigt praktiskt. Dessutom vet du att typen av ljus passar för växterna och inte är varken för klent eller för starkt och att lampan i sig inte blir så het att den bränner sönder växterna. Detta är viktigt, eftersom ljuskällan inledningsvis ska vara 10-15 centimeter från växterna, vilket är ganska nära.

Bra växtbelysningar att börja med tycker jag är de enklaste lysrörsmodellerna eller LED-ramperna som lätt kan monteras på en ställning över en sådd, eller monteras på krokar i en fönstersmyg. Det ger ett litet utrymme till att dra upp några sådder på. Se vad som funkar. Fundera på hur du tar nästa steg. Då kan du köpa ännu en lite större belysning, kanske en armatur med flera lysrör i rad. Eller börja fundera på att bygga en egen.

 

Tips från elektrikern

En av Skillnadens läsare skickar med ett tips angående växtbelysning som hon fått från en elektriker: Om man har en löst hängande lampa (till exempel ett lysrör) som egentligen ska vara fastmonterad, gäller ingen hemförsäkring om någonting skulle hända. Lampan måste vara monterad och använd på korrekt sätt för att hemförsäkringen ska gälla. Det är ju ett jätteviktigt tips och något att tänka på. Tack för tipset!

 

Grönt att odla under växtbelysning

 

Odla egna mikroblad
Odla tomater i fönstret
10 grönsaker att odla inomhus
Lyckas med basilika
Guide för att odla ärtskott

 

Nackdelar med köpt växtbelysning

Det finns två stora nackdelar med köpt växtbelysning. Det första är priset. Bra lampor i större storlekar kostar pengar. Det är inte själva lampan i sig som kostar, utan armaturen och upphängningsanordning.

En annan nackdel är att vissa produkter inte har utbytbara ljuskällor. Om du är nybörjare är ett bra tips att undvika belysningar som har inbyggda ljuskällor, där det alltså inte går att byta lampa om något går sönder. Lysrörsmodellerna funkar toppen, liksom enklare armaturer för bara en växtlampa som går att byta.

En sak att nämna i sammanhanget är väl också det att det är väldans roligt att odla inne och ju mer man odlat desto mer nyfiken blir man på att prova nya saker. Just nu funderar jag på om en kombinerad sen julklapp och (väldigt) tidig födelsedagspresent skulle vara en växtbelysning som täcker nästan hela mitt lilla växthus....

 

Större växtbelysning hänger i krokar över en bänk i ett kök.

En av mina bästa växtbelysningar är en armatur med tre lysrör i bredd som reflekterar ljus över en ganska stor yta. En fördel är att jag köpt en kortare modell som lägg passar att hänga under bord, i små garderober eller andra platser där det finns yta att använda för att odla. Här hänger den över en bänk i köket i min stuga.

 

Mer om smarta odlingsprylar: Tre prylar för inomhusodling

Poängen med det här inlägget är inte att generellt säga att hemmabyggda lösningar för växtbelysningar är dåligt. Massor av odlar bygger kanonfina anordningar för växtbelysning själva och det tycker jag är toppen.

I mina kanaler möter jag oerhört många som för första gången i livet köpt frön och vill så någonting inomhus. Som är förväntansfulla. Längtar. Vill sätta igång. Prova. Ta de första stegen till ett skönt odlarliv. Med tanke på alla många nybörjarfrågor jag får om just växtbelysning, och alla bilder jag ser på sådder under olika lampor där det uppenbart inte växer bra, så tänker jag att det bästa jag kan råda nya odlare till är att köpa en lampa som är avsedd för odling. Strunta i att läsa på om ljusstyrkor, effekter, våglängder och lära dig konstiga krumelurer i förkortningar du hört om men aldrig lärt dig vad de betyder. Köp en växtbelysning. Slå på, slå av. Odla och ha det gött.

Själv har jag hunnit lära mig massor om att odla inne med växtbelysning, men trots att jag är en hyfsat van odlare har jag noll koll på tekniken. Jag blir snurrig i bollen av alla tekniska termer och bara tanken på att behöva uppfinna en egen ljus innovation till växterna gör mig helt matt. Jag lägger hellre den energin på att fundera på mina växter.

 

Nybörjartips

  • växtbelysningen ska vara påslagen 12-14 timmar per dygn
  • häng belysningen nära växterna, ca 10 cm ifrån
  • etablerade växter kan stå längre från ljuskällan
  • har du växter i olika höjd kan du ställa de små på något så de kommer upp en bit
  • fuska inte och ställ vissa växter i mörkare ytterkanterna
  • ha gärna två lampor, en för sådd och en för plantor som är lite större

 

Summa summarum. Sannolikt är köpt och hemmabygd växtbelysning lika bra, så länge du vet tillräckligt om vad växterna behöver och hur du ska fixa belysningen. Men om du är ny odlare är min övertygelse att du har lättare att få bättre resultat om du köper en hygglig lampa avsedd att odla under.

Glöm inte att bli medlem på sarabackmo.se för att höra min podd med nytt avsnitt varje vecka och ta del av långa artiklar, medlemsgrupp på Facebook och mycket mer. Välkommen i gänget!
/Sara Bäckmo

 

 

10. januari 2021