Vinterodling hos Malou efter tio - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vinterodling hos Malou efter tio

Tänk att få berätta om hemmaodling och visa upp en läcker skörd i tv mitt i smällkalla november! Det gjorde jag i morse hos Malou efter tio. Här kan du se klippet om du missade det i förmiddags.

Sara och Malou står i en tv-studio med ett jättegäng grönsaker.

 

Dagens utmaning avklarad! I förmiddags var jag och mina grönsaker med i Malou efter tio i TV4. På onsdagar har hon bok-tema i programmet och förstås var det med anledning av min senaste bok, Vinterodling - Skörda när det är kallt, som jag blivit inbjuden.

Jag försöker verkligen att göra varje medverkan till något speciellt och vill gärna att det ska se fint ut i rutan. Så igår, tisdag, var jag ute och spettade upp ett gäng grönsaker som fick följa med till Stockholm. Resultatet kan ni se nedan.

 

 

Det var stenfruset i marken när grönsakerna grävdes fram och jag tog upp rotsystem och allt för att ge växterna bästa möjliga chans att klara uppvärmd bil och sedan iskall natt i densamma. Jag var dönervös efter den kalla natten!

Innan kamerorna slogs på tillbringade jag säkert en timme med att ansa och piffa till allt. Hela övre delen av bordet är grönsaker från min trädgård (utom den den typiska savoykålen som vi hade med som jämförelse. I hyllorna undertill ligger också en del som är skördat hemma, men vi har också kompletterat med grönkål, purjolök och några rötter från butik - allt är exempel på grönsaker som går att odla och skörda när det är kallt. Det blev riktigt fint och jag hoppas att det inspirerar fler till att sträcka ut odlingssäsongen och låta den vara längre. Vad tycker du?

 

En uppdukning med massor av olika grönsaker.

Så vackert det är med grönsaker. Och lite jord på så ser det ännu bättre ut! Kul att få visa hur grönsaker ser ut när de just kommit ur jorden.

Nyfiken på min bok?

Än så länge kan du köpa min bok Vinterodling i min webbutik och hinna få ett signerat exemplar i tid före julafton. Här kan du som är nyfiken läsa mer: Vinterodling – Skörda när det är kallt. 

Det finns också massvis om vinterodling på min blogg och Youtubekanal. Här hittar du kategorin Vinterodling på bloggen och här är spellistan Vinterodling på YouTube.

 

Fröerna i min kollektion Så året runt

Tillsammans med Nelson Garden har jag tagit fram en frökollektion med grönsaker som fungerar bra att odla när det är kallt. Dem kan du köpa och läsa mer om här: Sara Bäckmos fröer på odla.nu - just nu till 27% rabatt. Om du vill kika på fröerna i fysisk butik kan du söka på Nelson Gardens återförsäljare här.

Det går förstås lika fint att så fröer från andra leverantörer också. Utbudet av sorter som är köldtåliga är fint hos många av våra svenska fröfirmor och säkert har du ett helt gäng hemma - utan att du ens vet om det.

Förra gången jag var med på Tv 4 berättade jag också om Vinterodling. Då pratade jag lite mer konkret om hur jag gör och du enkelt kan komma igång själv. Här ser du det inslaget:

 

 

Det var häftigt att få visa upp skörden, ja resultatet av vinterodlingen, som en slags uppföljning idag. Nu har jag just lunchat på härliga Järna Kulturhus och ska köra hem med mitt lilla skafferi. Det blir till att knapra kål i några dagar nu så att allt kommer till användning. Hoppas inte familjen tröttnar!
/Sara Bäckmo

28. november 2018