Vitlökspurjo - odla vitlök för tidig skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vitlökspurjo - odla vitlök för tidig skörd

Gör som jag och odla vitlök att skörda likt purjolök tidigt på våren - vitlökspurjo. Det är lätt! Vitlöken odlas i växthus och ger användbar och god skörd mycket tidigt.

Tre prima vitlökspurjo, skördade våren 2022 i pallkrage i tunnelväxthus.

 

Jag har gett min allra tidigaste vitlök ett eget namn - vitlökspurjo. Det beskriver så fint hur de läckra lökarna ser ut, hur de används och lite om hur de smakar. Att odla vitlökspurjo var bland det bästa i min odling 2023 och det här tipset är så bra att jag vill dela det till dig - även om jag bommade att ta bra och inspirerade bilder i våras. Hoppas du har överseende och ändå ser potentialen till din odling.

Innan jag skriver mer om själva odlandet vill jag bara berätta att vi får vår enorma beställning av vitlök från leverantören i början av vecka 39, något senare än vi först planerat för. Allt är dock förberett och vi skickar lökarna i ett huj så snart de trillar in. Vi kommer också att få extra av den superpopulära sorten 'Clédor' samt av bananschalottenlöken 'Longor'. Håll utkik i webbutiken och beställ gärna när det finns. Det går bra att sätta vitlök ända fram tills marken fryser. Och i växthus fryser det ju himla sent, så det är gott om tid!

 

Läs mer: Köp växter och utsäde från Skillnadens handelsträdgård

 

Så växer vitlök

Vitlök odlas genom att klyftor sätts en och en i jorden på hösten, innan vintern kommer och jorden fryser. Klyftorna övervintrar i jorden. Ibland kan det skjuta upp mer eller mindre blast redan innan vintern, men det gör inget - vitlök är tålig och klarar sig. När våren kommer fortsätter tillväxten med kraftig blast som växer och växer. Under jord bildas en liten vit bas på löken. På försommaren blir löken under jord större och börjar dela sig i klyftor. I juli-augusti är klyftorna stora, blasten vissnar och fullstora vitlökar skördas.

 

En enkel pallkrage gödslas på hösten, till exempel med bokashi-kompost som grävs ner i jorden. Därefter sätts vitlöken, klyfta för klyfta.

 

Men. Vitlök kan också odlas på andra sätt, för att ge annan typ av skörd och dessutom skörd vid andra tider på året än den traditionella fullstora vitlöken med klyftor. Till exempel kan vi skörda vitlöksblast till smaksättning, färsk vitlök som ännu inte är fullvuxen och så kallad enhetslök/sololök tidigt på sommaren.

 

Läs mer: Odla vitlök - sätt på hösten

 

Vad är vitlökspurjo?

Den vitlök jag odlat för skörd under våren i mitt tunnelväxthus var ämnad att ätas som en späd purjolök riktigt tidigt på året. Därav namnet - vitlökspurjo. Vitlöken odlades då i en skyddad och något varmare miljö än utomhus, där den utvecklas fort och blir klar att skörda tidigare än ute.

Vitlökspurjon är en späd vitlöksplanta, med en kraftig lökstängel och ofullständig lök utan klyftor.

Hela plantan kan ätas och användas precis som - och ersätta - färsk purjolök, gul lök och salladslök. Tidigt på året är utbudet av lök inte lika stort som under sommar och höst och därför är alla alternativ vi kan hitta värdefulla i köket. Vitlökspurjo är en fullträff och jag hoppas verkligen att du ger det ett välförtjänt försök.

 

Hela den långa stjälken av vitlöken lirkas upp ur jorden vid skörd av vitlök som vitlökspurjo.

Hela vitlöken kan ätas i det här stadiet. Dra bort det yttersta, nedre bladet och skär bort rötterna. Sedan kan löken strimlas och användas istället för purjolök, gul lök eller salladslök.

 

Odla vitlökspurjo så här

Välj en odlingsplats i växthus, där du har möjlighet att både gödsla och vattna. Det kan vara en odlingsbädd rakt i marken, en odlingslåda, pallkrage eller en stor kruka. Se till att gödsla jorden ordentligt innan du sätter vitlöken. Gräv till exempel ner gödsel eller kompost och täck med jord.

Köp sättvitlök och sikta då på tidiga sorter som växer fort. Bland sorterna i Skillnadens sortiment finns 'Sprint', 'Aulxito' och 'Primor' som alla ger otroligt tidig skörd. Sätt löken med 5-10 cm mellanrum i jorden. Då löken skördas tidigt behövs inget stort utrymme till löken, som inte ska växa sig stor i jorden. Lämna jorden bar eller täck endast med ett tunt lager ensilage eller halm för att jämna ut temperaturen något på odlingsplatsen.

Lämna sedan vitlöken att sköta sig själv under vintern. Se till att jorden inte torkar ut. Vattna om det behövs eller lägg på lite snö om det ser ut att vara torrt.

 

Vitlöksblast växer snabbt. Redan i januari-februari kan den skördas. Så här ser blasten ut i början av juni.

 

Skörda vitlökspurjo

Redan på senvintern eller tidig vår finns några decimeter långa lökar att lirka upp ur jorden. De växer fort som tusan, så passa på att skörda! Allt på löken kan ätas, skär endast bort den nedersta delen där rötterna växer ut. Om du odlat löken riktigt tätt kan du skörda de största vitlökspurjosarna först, eller ta till exempel varannan lök i raden. Lite som att gallringsskörda.

Ibland kan det gå att skära av blasten vid marken och hoppas att den växer upp på nytt. Dock kan det hända att löken drabbas av angrepp och ruttnar istället, så jag föredrar att pilla upp hela löken.

Tidigt på våren är lökbasen fortfarande liten. Senare på våren har själva löken svällt upp och på sommaren börjar den klyfta sig. Fram till dess att klyftorna omges av ett segt och hårt skal kan hela vitlöken (under jord alltså) användas i matlagningen. Den behöver inte skalas eller delas i klyftor. Bara vrid av det yttersta höljet av skal. Det är snyggt att skiva hela den stora löken och använda i matlagningen, men går lika bra att hacka och strimla.

 

Läs mer: Odla vitlök i pallkragar

 

På försommaren börjar vitlöken växa fram klyftor. Till en början är skalet runt dessa så tunt och mjukt att det kan ätas.

 

Vitlök som inte hunnit ätas som vitlökspurjo kan stå kvar på odlingsplatsen och skördas under sommaren som färsk vitlök. Den är ljuvlig också då!

 

Vitlökspurjon odlar jag just för skörd tidigt på året när annan lök inte finns färsk att skörda. Det är mycket värdefullt. Och supergott! Vitlöken som ska skördas på sommaren och ge lökar som ska lagras under höst, vinter och vår odlar jag utomhus på friland. Den skördar jag inte på det här sättet, utan väntar tills löken är klyftad och fullstor.

Se videor om vitlök från Skillnadens Trädgård här:

 

Skörda vitlöksblast
Odla vitlök i pallkrage
Odla vitlök - sätt på hösten
Skörda tidig vitlök på våren
När ska vitlök skördas?
Skörda och tillaga ormlök
Skörda och fläta vitlök

 

Vitlökspurjo är en av årets bästa och viktigaste grönsaker under säsongen 2023. Det var så lätt att odla en pallkrage med vitlök enkom för den tidiga skörden och jag ska göra likadant så länge jag odlar. I år gör jag två pallkragar, såklart. Kanske fler. Överskottet är ju lätt att låta växa vidare till fullstora vitlökar.

Prismässigt är det en bra deal att köpa sättvitlök och odla till vitlökspurjo för vårskörd. En enda vitlök kan innehålla så många som tjugo klyftor (!!!) och alltså ge tjugo prima vitlökspurjos till middag från februari eller så. Hur gott låter inte det! Undvik att använda matlök från butiken som sättvitlök. Den kan vara behandlad med groningshämmande medel och annat som vi inte vill ha i vår odlingsjord. Använd vitlök från din egen odling eller köp certifierat utsäde.

Lycka till med din odling!
/Sara Bäckmo

 

23. september 2023