Att rada upp grönsakerna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att rada upp grönsakerna

Prydliga rader i djupbädden i år. I helgen täcker jag bädden med fiberväv för att värma jorden innan sådd.

Rad efter rad. Fyrtiosju stycken. Fyra sjua. De ligger med femton centimeters mellanrum i min nästan tio meter långa djupbädd. Här ska sommarens rotsaker att växa.

Jag gör på många olika sätt för att dra upp rader där jag ska så eller plantera. Eftersom just djupbädden sås på bredden är raderna korta, drygt en meter. Jag lägger lätt en bräda över bädden och drar en linje med handen i jorden, vänder sedan brädan ett halvt varv och fortsätter så bädden ut. Jorden här är välgödslad och djup så jag odlar tätt. Varannan rad sådant som växer under jord, varannan rad sådant som skördas över marken. Efter hand som jag skördar kan jag bestämma om jag vill så nytt i raderna eller lämna extra plats till grannraden att breda ut sig.

Om jag vill ha det riktigt tjusigt på större ytor, till exempel om jag gjort en mer genomarbetad samplantering eller har mycket små saker som jag av någon anledning vill ha i prydliga rader, då använder jag en längre planka och gör som jag beskrivit ovan. Eller använder ett snöre som jag spänner mellan två pinnar.

Oftast är jag dock inte så här noga när jag drar upp rader. Helt enkelt eftersom raderna sällan ligger så här tätt. Jag gör det lätt för mig och använder en kratta på de flesta ställen. Måttar ett krattblad mellan raderna och drar på frihand upp en fåra med kortändan på krattan. Funkar fint. Dessutom täcker snart grönsakernas blast de rader som ser lite vingliga ut till en början.

Som med allt arbete i trädgården är det inte helt oviktigt att jag kan jobba snabbt eftersom barnen allt som oftast är med. Då kan jag inte hålla på och pilla för mycket vid alla moment. Kratt-metoden är därför väldigt bra. Dessutom ger det ett avstånd mellan raderna som är perfekt för täckodling. Det är lätt att pytsa ut täckmaterial i åsar mellan raderna utan att det blir för omständigt.

Men kanske är det bästa med krattmetoden ändå att det ger gott om plats för ungarna att gå med korgar och skörda eller bara vara. Det är inte optimalt eftersom alla odlingsregler säger att man ju inte ska gå på jorden. Jag kommer att ha gott om tid att inte gå på jorden senare, nu är det barnens tid vara med och odla!

/Sara Bäckmo

07. mars 2014