Vandringslök - odla och ät - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vandringslök - odla och ät

Vandringslök kallas också för topplök och luftlök. Det är den tidigaste att ge skörd på våren - en mycket användbar löksort till trädgården.

Den vackra vandringslöken bildar stänglar med smålökar i toppen, som senare viker sig ner mot marken.

 

Den här löken ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar när den tittar upp tidigt på våren - då är det inte långt kvar tills vi kan äta magnifik egenodlad lök. Redan tidigt i april kan vandringslök skördas och jag är aldrig sen på den bollen, tro mig.

Kärt barn har många namn, och så är det verkligen med vandringslöken. Vi kallar den till exempel för luftlök, vandringslök och topplök. Alla delar av löken är ätlig, men det är inte alls den mest attraktiva och tjusiga delen av löken som är min favorit.

 

Tips: Bli medlem och se mysiga livesändningar från min trädgård - läs mer här

 

I toppen samsas smålökar och lökblommor.

 

Hur vandringslök växer

Vandringslök har fått sina olika namn utifrån sättet löken växer. Den bildar ett riktigt stort kluster av lökväxter med åren, likt en enorm gräslök, eller möjligen piplök. Många rejäla lökar växer fram i en stor grupp tidigt på våren. Varje lök bildar sedan en kraftig stängel, som i toppen utvecklar ett gäng nya mindre lökar, kombinerade med lite vita blommor som piff. Allt är väldigt vackert!

Namnet vandringslök kommer av att lökstängeln så småningom viker sig under den egna tyngden, och böjer ner klustret av lökar mot jorden. Smålökarna rotar sig och bildar en ny rugge med lök. På så sätt vandrar löken genom trädgården.

 

Läs också: Ramslök - odla i trädgården

 

Luftlök och topplök är mer givna namn, som förstås avser klustret av lökar som bildas i toppen av plantan. Det finns dock en hel del andra lökväxter som också kallas för luftlök och topplök, till exempel mindre lökväxter som växer vilt i naturen i delar av Sverige, men dessa "vandrar" inte på samma sätt. För att särskilja tycker jag att vandringslök är ett utmärkt namn. Ibland kallas löken för egyptisk vandringslök (eller egyptisk topplök/luftlök). Exakt varifrån det egyptiska med löken kommer vet jag dock inte.

Vandringslöken är flerårig och bildar med tiden stora plantor. De sköter sig själva i trädgården och kräver verkligen inte något särskilt för att finnas och vara till nytta.

 

Det är alla de många små lökarna som med tiden blir nya plantor, då smålökarna får fäste i jorden och rotar sig.

 

Vandringslök ser inte så exklusiv ut när den tittar upp ur jorden på våren, men den är mycket god och användbar.

 

Äta vandringslök

Så, var är då maten? Tja. Hela den här växten är ätlig, det är bara en fråga om att använda lökens olika delar vid tillfällen på året då vi tycker de passar. Känn dig fri att experimentera! Lökbas, blast, topplökar och blomma - allt kan ätas.

I min matlagning har jag störst glädje och nytta av vandringslök på våren. Riktigt tidigt på våren. Jämte min vitlökspurjo är vandringslök den tidigaste löken att kunna skördas i så hygglig mängd att den är användbar i matlagningen. Men jag tycker ändå alltid att jag har för få plantor. I år ska jag sätta många fler än de två exemplar som följt mig i några år.

Jag använder i första hand lökblasten till matlagning. Den passar som ersättare i alla recept där det anges salladslök, vårlök, purjolök och gul lök. Med en vass kniv skär jag av löken precis vid marken och får på så sätt ett riktigt fint knippe med lök. Den både doftar och smakar ljuvligt.

Genom att skörda vandringslöken som ovan får jag inte bara lök att använda färsk eller i olika maträtter. Den är också god bara i sig själv. Som tillbehör är vandringslök läcker att putsa (skär bort yttre delen av blasten som lätt blir lite skruttig), dela eventuellt löken på längden och fräs i smör. Oerhört gott!

De större topplökarna kan också användas i matlagningen, men jag finner dem knöliga att skala.

 

Läs mer: Se mina recept med grönsaker från trädgården här

 

Det är de små pigga skotten av lök som jag använder i matlagningen. Varje planta består av många lökar och de flesta av dem kan utan problem skäras bort utan att löken tar skada. Lämna dock ett gäng som löken kan växa och föröka sig genom.

 

Knippen med vandringslök är både goda och användbara i matlagningen tidigt på våren.

 

Föröka vandringslök

Den här löken är exceptionellt lätt att föröka, om man har utsäde. En liten topplök sätts grunt i jorden, i en kruka eller på friland. Inom kort har löken rotat sig och blivit till en helt ny liten lök. Jag föredrar att föröka vandringslöken i en kruka till en början, så att jag håller ordning på var den är och inte slarvar bort den

Om du redan har en större planta och vill göra fler av den, går det utmärkt att dela växten också. Gräv upp löken och dra isär växten till flera plantor, eller dela med en skarp spade.

Topplöken som används till nya plantor bildas först på sommaren. Om du vill göra nya plantor tidigt på året är det bäst att dela plantor.

 

Lökarna som bildas i toppen av plantan är också ätliga, men de är pilliga att skala och bereda till mat. Jag använder dem huvudsakligen till utsäde.

 

 

Tips: Köp växter från Skillnadens handelsträdgård här

 

Du som vill ha vandringslök men inte hittat utsäde är välkomna till oss på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik. Vi har ett gäng plantor till försäljning. Eventuell kommer vi att sälja den i vår webbutik också, men det säkraste just nu är att komma till handelsträdgården och handla. Vi har öppet fredag-lördag klockan 10-16. Extraöppet 1 maj, samt torsdag-söndag i Kristi himmelsfärd, klockan 10-16. Varmt välkomna då!
/Sara Bäckmo

28. april 2024