Koriander i pluggbrätte - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Koriander i pluggbrätte

Pluggbrätten med större pluggar kan användas till att driva fram mängder med kryddor på liten yta - att skörda direkt eller att odla vidare i krukor och i landen.

I ett brätte med 35 stora pluggar bredsår jag koriander till mina smörgåsar.

 

Idag vill jag tipsa om hur fint det är att så kryddor i stora pluggbrätten. Resultatet blir kanonfint och det växer fram mycket mat på liten yta. I just det här brättet odlar jag koriander - en ny favorit i min odling.

Koriander passar suveränt att så i växthus och uterum tidigt på året, eftersom fröerna tål att ligga i kall jord. Den här sådden gjorde jag i mars och den har stått ute i växthuset hela tiden sedan dess. I videon nedan kan du se när jag sår och se precis hur jag gjort.

 


 

 

Om du vill köpa kanonbra pluggbrätten med Skillnadens rabatt tipsar jag om att alla mina läsare har fint pris på pluggbrätten hos Gjordnära, av märket QuickPot. Jag har valt tre storlekar av brätten, med några olika tillbehör, som passar till olika typer av växter. Se hela paketet i länken nedan och använd rabattkoden Saras Odlingspaket för att få 10% rabatt hos Gjordnära. Rabattkoden är giltig till och med 31 december 2024.

 

Tips: Köp pluggbrätte med Skillnadens rabatt här

 

Alla aktuella erbjudanden för Skillnadens läsare kan du se i blogginlägget Skillnadens erbjudanden av trädgårdsprodukter 2024.

 

En enda plugg innehåller här massor av fröer. Pluggen kan sättas i större kruka, i landet eller skördas från som den är.

 

Pluggar med många frö

Flera kryddor passar fint att så i rejäla kluster. Särskilt de som ska skördas som ganska små späda blad, de är ju oftast allra mest delikata. Lyxiga. Smakrika. Gulliga. Här är ett gäng förslag på kryddor som passar att bredså - alltså att strössla ut fröerna ganska tätt på jorden - i ett större pluggbrätte. Det passar lika bra i en liten kruka.

 

 • koriander
 • basilika
 • atsinakrasse
 • persilja
 • citronmeliss
 • dill
 • smörgåskrasse
 • fänkål
 • stjälkselleri
 • trädgårdsportulak
 • körvel
 • gräslök
 • kinesisk gräslök
 • salvia

Brättet som jag sått koriander i innehåller 35 större celler. Jag har fyllt upp brättet med vanlig planteringsjord, vattnat ordentligt och sedan strösslat rejält med fröer i pluggen. Fröerna har täckts med jord och sedan ställts kallt i ett växthus.

 

Koriander kan köpas i storpack hos vissa fröfirmor. Till den här odlingen har jag köpt storpack av groddfrö.

 

Jag tycker att de små bladen av koriander är de allra godaste. Som odlare kan jag själv bestämma när bladen ska skördas och kan ta dem när jag tycker de är som godast.

Skörd av små kryddblad

En sådd av kryddor på det här viset gör jag för att skörda på olika sätt. I första hand klipper jag blad direkt från pluggen och lägger på mina smörgåsar eller använder i sallad, dressing och som smaksättning. Då är alltså bladen precis just så här små. Smaken på de små bladen är fantastisk! Många blad och kryddor får en lite mer skarp och på något vis "bladig" smak när växten blivit större. Mer tuggmotstånd. Men de späda bladen är något helt annat. Som hemodlare kan vi verkligen kosta på oss den lyxen emellanåt.

När bladen skördas så här små växer de inte ut igen. Hela växten klipps av nära jorden, för att också kunna äta de späda skotten. Om bladen skördas ovanför det som kallas för tillväxtpunkten kan växten skjuta nya skott.

Några pluggar odlar jag också vidare på annat vis.

En variant är att skola om pluggarna till större krukor där växterna får utvecklas vidare. De kan stå kvar i växthuset på en hylla eller bänk och sedan skördas därifrån. Men de kan lika gärna planteras i pallkragar och land där det finns plats. Just nu sätter jag ut koriander lite varstans, både i tunnelväxthusen och på friland.

 

En del pluggar sätter jag ut i landen, där de får växa vidare mellan andra grönsaker.

 

Här har jag satt koriander mellan salladskål i en pallkrage i tunnelväxthus. Koriandern blir klar att skörda innan salladskålen blir stor och väldig.

 

Ett eller flera brätten med kryddor är perfekt att ha på gång nästan hela tiden under vår och sommar. Alla grönsaker vi odlar i trädgården är goda tillsammans med kryddor! Och om det blir lite mycket av det goda finns det flera sätt att ta tillvara på dem. Gör grönsaksalt med kryddor och grönt, eller satsa på ett grönsakspulver som kan användas som ersättning till buljong. Frys in färska kryddor. Eller torka som de är i rumstemperatur eller i en torkmaskin.

Du som hängt med mig i trädgården i några år kanske undrar om jag tappat sans och reson. Koriander???? Det har varit en av få grönsaker jag konsekvent ratat hela mitt vuxenliv. Men ja, jag har blivit helt omvänd. Och galen i koriander! Sedan några år tillbaka odlar jag massor. Men jag tycker mest om de små späda skotten och odlar alltså massor av dem. För visst får man upptäcka nya favoriter - och ändra sig under resans gång. Koriander är så gott!
/Sara Bäckmo

 

 

13. april 2024