Skötselråd för växter från webbutiken - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skötselråd för växter från webbutiken

Undrar du hur du ska sköta växterna du handlar i Skillnadens webbutik? Få tips om hur du gör med växterna när du fått dem hem till dig.

Skör av blommor till midsommar på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik. Foto av Maria Fors Östberg.

 

Här kan du läsa kortfattade skötselråd om växter som du köper i Skillnadens webbutik. Observera att råden är generella, baserade på hur växten vanligen vill ha det. Det kan också skilja beroende på årstid du gör ditt köp, hur varmt/kallt du har det hemma hos dig inne eller ute, eller vilket stadium du köper växten i.

Listan nedan innehåller växter som vi säljer eller sålt i webbutiken. Alla växter kanske inte finns publicerade just precis när du kikar in. Du ser aktuellt utbud bland växter i webbutiken här. Listan är möjligen inte helt komplett just nu, vi lägger till produkter och beskrivningar så snart vi kan.

Om du har frågor om din växt eller ditt köp ska du alltid höra av dig till oss på e-post info@sarabackmo.se. Observera att du kanske inte får svar med vändande mail, då vi behöver prioritera bland mailen som kommer till oss. Vi läser alla mail och svarar så snart vi kan. Tack för tålamod!

Många hälsningar från Sara Bäckmo och kollegorna på Skillnadens handelsträdgård!

 

Dahlia

Du köper dahlia som knöl eller stickling. Rotade sticklingar planteras i lämplig kruka och odlas inomhus svalt tills det blivit varmt utomhus. De tål ej frost. Rotknöl läggs på fuktig jord för att rotas. När knölen bildat rötter och blast kan den sättas ut i landet när det är frostfritt.

 

Grönsaker till pallkrage MIX

Du köper 6 stycken små växter eller kluster av plantor som passar att odla i pallkrage. Mixen innehåller en blandning av växter som vi har redo i odlingen just när du köper. Växterna är små och ska i de flesta fall skolas om till krukor och växa där en tid innan de planteras ut. Beroende på vilka växter paketet innehåller och vilken tid på året du handlar kan de odlas inomhus, i växthus/uterum eller utomhus.

 

Jordgubbar

Du köper jordgubbar som pluggplantor eller som planta med eller utan kruka. Plantera din växt i en liten kruka. Odla svalt inomhus på vintern, men sätt ut i uterum eller växthus så snart du kan. Växten mår inte bra av att stå inomhus för länge. Jordgubbar övervintrar bra på friland och räds inte kyla. Föröka jordgubbar genom att bilda nya plantor av revor.

 

Krysantemum

Du köper rotade sticklingar av handelsträdgårdens gamla sorter av krysantemum. Sätt sticklingarna i en kruka med planteringsjord och starta så. När det blivit varmt i jorden utomhus planteras krysantemum i landet eller i stora krukor utomhus. När hösten kommer klipps växten ner och grävs upp. Övervintra frostfritt och ljust, utan att vattna så mycket. Ta skott på våren och föröka växten.

 

Montbretia

Du köper uppgrävda knölar av montbretia från handelsträdgårdens odling. Dessa sätts i en eller två krukor ganska tätt tillsammans. När växterna kommit upp kan de sättas ut på friland i klump. Sätt ej knölarna med stort avstånd i landet, då är det lätt att de tappas bort. Övervintra på friland eller gräv upp och förvara i kruka frostfritt.

 

 

Ramslök

Ramslök i kruka odlas kallt utomhus hos oss och är van vid kyligt väder. Plantera ute direkt när du fått växten. Ramslök trivs på skuggig och fuktig plats. Om du bor i kallt klimat där det inte är möjligt att odla ute än kan du låta krukan stå på sval och ljus plats tills det är dags att gräva ner ute. Sätt ramslöken som en enhet, dela ej på lökarna i krukan.

Ramslök som sättlök sätts i kruka med några lökar i varje. Starta svalt i jord som är lätt fuktig. Om jorden är blöt riskerar löken att ruttna. Lökarna planteras tätt.

Det tar tid för ramslök att etablera sig och spridas. Där den trivs sprider den sig lätt efter några år.

 

Sommarblommor till pallkrage MIX

Du köper 6 stycken små växter eller kluster av plantor som passar att odla i pallkrage. Mixen innehåller en blandning av växter som vi har redo i odlingen just när du köper. Växterna är små och ska i de flesta fall skolas om till krukor och växa där en tid innan de planteras ut. Beroende på vilka växter paketet innehåller och vilken tid på året du handlar kan de odlas inomhus, i växthus/uterum eller utomhus.

 

Sparris

Du köper sparriskronor, alltså uppgrävda rotsystem. De är mycket tåliga, även om de hunnit bli lite torra eller fuktiga under transporten. Är rötterna torra kan de läggas i vatten att dra en stund innan plantering. Gräv ett dike cirka 40 cm djupt. Gödsla och luckra jorden i diket och blanda gärna med lite sand. Forma en kulle i diket och sprid ut sparrisens rötter där på. Fyll på jord så att toppen på kronan täcks. Vattna. När sparrisen växer fram fylls mer jord på lite då och då tills diket är helt uppfyllt.

Om du köpt sparriskronor men inte kan plantera inom överskådlig tid, sätt då kronorna provisoriskt i rejäla krukor. Övervattna inte. Låt krukorna stå på sval plats, frostfritt. Plantera hela växten utomhus i jorden när du kan.

 

 

18. april 2024