Ramslök - odla i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ramslök - odla i trädgården

Ramslök är en delikatess som enkelt kan odlas hemma i trädgården. Lättast är att köpa utsäde och sätta. Det går att göra så länge marken är tinad.

En rugge ramslök

 

Ramslök är en av vårens absolut bästa och mest efterlängtade bladgrönsaker. I delar av landet växer ramslök vilt i naturen och kan närmast upplevas som invasiv. Hos mig i Småland finns ingen vildväxande ramslök runt knuten, så jag odlar min egen i trädgården. Skördetiden är mycket kort, ett gäng veckor under våren, men jag älskar att få njuta av den färska löken precis då.

Just nu finns sättlök till ramslök att köpa i Skillnadens webbutik. Köp gärna eget utsäde genom länken nedan. Sättlöken skickas vecka 47-48, ej längre än så. Gör din beställning så snart du kan så vi vet hur mycket vi ska förbereda. Tack! Till vintern-våren finns plantor att köpa på Skillnadens handelsträdgård.

 

Köp ramslök i Skillnadens webbutik

 

Så här ser ramslökens lökar ut, nyligen uppgrävda ur jorden i november. Bara för att visa.

 

Hur kan man odla ramslök?

Ramslök är mycket lätt att odla - där den trivs. Det säger sig självt kanske, men jag vill ändå gärna förklara. Ramslök tittar upp tidigt på våren, med bladen ihoprullade på längden. De vecklar ut sig, bildar hyfsat bestånd av blad, går upp i knopp, bildar blomma och frö. Därefter vissnar hela växten ner. Allt på en ganska kort tid, ett gäng veckor. Därefter blir växten helt osynlig och förblir så under större delen av året.

Om förutsättningarna på växtplatsen är fel försvinner ramslöken, den liksom går upp i rök. Växer inte fram mycket blad, orkar inte gå i blom, bildar inget frö, bildar inga sidolökar. Om man bemödar sig med att odla ramslök där den har förutsättningar att trivas, då blir resultatet helt det motsatta! Stora frodiga blad från kraftiga plantor, höga blomstänglar, massor av fröer och under tiden en stor mängd sidolökar. Som odlare känner man sig helt euforisk!

 

Läs mer: Recept på ramslökssalt

 

Sätt ramslök någonstans där du inte har något emot att den sprider sig. Välj om möjligt en fuktig och skuggig plats. Gräv bort lite ogräs så löken inte behöver konkurrera så den första tiden. Sätt lökarna i ett kluster med kanske tio centimeters avstånd, eller dela upp dem på två växtplatser för säkerhets skull. Lökarna ska sättas en rejäl bit ner i jorden, kanske 10-15 cm.

I min trädgård växer ramslök i köksträdgården i lucker jord under svartvinbärsbuskarna och stormtrivs. Jag har också en växtplats bakom jordkällaren, där det är helskugga. De olika växtplatserna ger skörd vid lite olika tidpunkter och borgar för något längre skördeperiod än om jag bara odlat på en plats.

Ramslökarna kan sättas hela hösten, vintern och våren, så länge jorden inte är frusen. Om jorden hunnit frysa kan ramslök förodlas i krukor och senare sättas ut.

 

Odla ramslök från frö

Det är allmänt känt att ramslök är krånglig att så från frö. Lättast är att ta helt färska fröer från plantorna och så direkt. De gror villigt och ger sedan fina plantor. Äldre fröer ligger i vila som kan vara svårt att musta fram tillräckligt tålamod för att vänta ut. De tar lång, lång tid på sig att gro.

Det snabbaste sättet för att få bra plantor är helt enkelt att köpa utsäde.

 

Vårens första ramslök

Vårens första ramslök tittar upp vid mina vinbärsbuskar.

 

Använd ramslök i maten

Bladen som nyps av plantorna är otroligt användbara. Tidigt på säsongen är de färska blad som trädgården ger ganska begränsade och att kunna kalasa på späd ramslök i mars-april (Småland) är fantastiskt. Blad, blomstjälkar, blomknoppar, blommor och omogna frökapslar kan alla ätas.

Egentligen finns inga begränsningar. Ramslök kan användas som all annan lök trädgården producerar, det är bara att testa sig fram. Låt dig inte stoppas av att det är just blad. De ger fin smak till både köttbullar, köttfärssås, fiskgratänger och annat där vi traditionellt använder vanlig gul lök eller purjolök. Smaken kan bli sämre om löken tillagas länge, därför är det bra att undvika långkok och då ha i löken när rätten nästan är färdig.

Om du får mycket ramslök kan den frysas, precis som purjolök och andra kryddor. Strimla bladen och frys färsk i burk med tätslutande lock.

Ramslök kan också torkas.

 

Läs mer: Recept på ramslöksolja

 

Kom ihåg att det tar några år för ramslöken att bli etablerad på nya växtplatsen på allvar. Ha tålamod och smaka lite lugnt, utan att tok-skörda första tiden. Den stora utdelningen kommer så småningom.

Hoppas du är taggad på att prova en utmärkt lök i din trädgård!
/Sara Bäckmo

11. november 2023