Det är en sork!

Jaha. Nu vet jag äntligen vad det är för nåt katterna hämtar till mig. Sork. Vilken sort vet jag inte, kom gärna med förslag.

Enligt Anticimex kan en sork bli 23 centimeter lång, plus svans. Fy bubblan vad en så stor gnagare kan sätta i sig, är min första tanke.

Katternas fångster har gäckat mig ett tag. Den första klumpen hittade jag på vardagsrumsgolvet förra året, bara rumpan var kvar. Tydligen orkade inte katten äta upp den stora gnagaren. Jag trodde först att det var en råtta men tyckte inte att svansen var tillräckligt lång.

Nåväl. Jag har misstänkt att det är sork men har inte haft tillfälle att studera någon jakttrofé mer noga förrän idag när katten Sladd kalasade på något under matbordet. Så stor den är!

Sorken är liksom... pluffsig. Fast med musaktig päls. Mullvaden är ju silkeslen i pälsen, mörk och vacker och ser på något vis mer harmlös ut. Sorken är... ful.

Och jädrar vad de kan äta! Ett år åt sorken upp alla mina fantastiska persiljerötter. Jag hade skrutit så om den fina skörden men fick se mig lurad när jag drog upp blasten med rötter som var helt kalätna. Det har genom åren också försvunnit mängder med palsternackor, morötter och potatis.

 

Har du problem med...
En ganska vanlig fråga om min trädgård handlar om problem. Har du inte problem med rådjur? Har du inte problem med mördarsniglar? Har du inte problem med sork? Jag brukar säga att de största skadedjuren går på två ben. Men de bekämpar jag förstås inte.

Jag har de flesta skadedjur som finns i alla andra trädgårdar. Alltifrån sniglar och rådjur till larver och jordloppor. Min räddning är att odlingen är ganska stor, så jag har råd med visst svinn. Det har visat sig vara ganska viktigt. Eftersom tiden är knapp mäktar jag inte alltid med att skydda grönsakerna från angrepp eller jaga de som vill äta upp skörden. Med stor och välfylld köksträdgård finns det alltid mat.

Är du särskilt intresserad av sniglar finns blogginlägg om det här. 

 

Lösning?
Ja, vad gör man med sorkar? Det verkar som om de inte är fullt lika aktiva här i trädgården under sommaren, då vi är ute mycket. Sorkar ogillar ljud. När betesmarken är full av kor och trädgården av sommarlovslediga barn blir det kanske för mycket för sork-öronen? På hösten och vintern när marken fylls med godsaker verkar de hitta hit igen.

Än så länge har jag inte vidtagit några åtgärder för att bli av med sorken. Det känns svårt att sätta ut fällor i trädgården med tanke på alla barn som leker här. Det vore så hemskt om något skulle hända barnen eller deras kompisar. De är mer nyfikna än man kan tro emellanåt.

Eftersom sorkarna är lite som kantareller, finns det en finns det fler, så är risken stor att de förstör ganska mycket om det vill sig illa. Jag ska försöka att avvakta lite tills betesdjuren kommer och se hur det hela utvecklar sig då. Vi har betesmark på tre av trädgårdens fyra sidor, så det kan göra skillnad.

Har du haft sork i odlingen? Hur gjorde du för att bli kvitt den? Ge mig gärna tip!
/Sara Bäckmo

 

02. maj 2017

27 svar till “Det är en sork!”

 1. Annika Fredriksson skriver:

  Bara att du har katter kommer nog att hålla nere beståndet har själv 8 katter som släpar hem möss,sork och det händer att de norpar en och annan guldfisk från grannens damm MVH Annika

 2. Martina skriver:

  Haha jag hoppas du menar 23 centimeter, vill inte att en 23 meter lång sork går förbi ?

 3. Martina skriver:

  Haha hoppas du menar 23 centimeter, hade blivit lite rädd om en sork på 23 meter gick förbi

 4. Sandra skriver:

  Nu till denna säsong har jag köpt en sorkskrämma som ger ifrån sig vibrationer i marken som ska skrämma sorken. Om det fungerar visar sig till hösten/vintern. Helt ofarlig för barn och djur ?

 5. Marion skriver:

  Har för mig att man i Odla med P1 pratade om kolsyreis, kanske värt att kolla?

 6. IZH skriver:

  Om du ska köpa fälla vill jag rekommendera SuperCat sorkfälla. Vi fångar otroligt många sorkar hemma med den. Köpte med tillbehören; en metallpinne för att hitta gång och en liten jordborr för att göra hål för fällan.
  Men det är ju lite läskigt med barnen såklart. Här har vi visat och förklarat noga vad som kan hända men barn är ju barn.

 7. Eva Möttus skriver:

  Sorken avskyr kejsarkronor och rådjuren skyr doften av människohår. Jag knyter påsar av strumpbyxor och stoppar i hår som jag får av frissan. Varje vår hänger jag dessa påsar runt hela tomten (stor tomt på landet) på staket, buskar och träd. Jag gör om proceduren tidigt varje vår.

 8. Katarina skriver:

  1.Katt
  2.Täpp till alla synliga öppningar och lägg kolsyreis som gör slut på syret i gångarna.
  3.Håll ev gräs runt odlingen kort. De trivs där det är vildvuxet.
  4.sätt vitlök överallt
  5.se till att komposten som står bredvid brinner som den ska och inte föder dem.
  Jag har reflekterat över att du låter t ex morötter stå kvar i landet på hösten. Det går inte hos mig pga sork även om jag fått bort dem övriga tider på året (peppar, peppar)
  Sorkskrämma köper jag inte, då blir jag osams med grannen. 🙂

 9. Ida skriver:

  Vi har haft sorkskrämmor som vibrerar och låter. Fungerar utmärkt från maj till november. Sen kommer dom och förstör hela gräsmattan och gräver gångar i trädgårdslanden. Kan ju förståss bero på att vi är ute och väsnas också som du skrev.. Men jag tycker att vi börjar se spår av dem i ganska nära anslutning till att batterierna behöver bytas. Än så länge har vi inte märkt av att de äter av vår fina skörd förutom att något djur av någon anledning åt nästan all vår vitlök i landet förra året..

 10. Åsa skriver:

  Vi gör en blandning av sillspad och pressad vitlök. Häller en skvätt i varje sorkgång (hög). I vintras la vi surströmming i några hål. Dom försvinner sen ett tag.

 11. Christina Sundin skriver:

  Sorken hade ätit av rötterna på två vinstockar ände upp till jordytan?? Sedan dess (många år sen) har vi en vibrerande pinne nedstucken i alla rabatter och har inte märkt av någon sork mer

 12. Inger skriver:

  Har petat ner fyrverkerismällare modell mindre och tänt på - måste upprepas dagligen under lång tid.
  Grillkol indränkt i ekologisk tändvätska i sorkhålen + tänd på. Funkar en månad kanske.
  Stick ner vattenslangen och låt det rinna lääänge.
  Häll ogräsättika i hålen.

 13. Jessica skriver:

  I Odla med P1 20070417 pratar dom om sorkar

 14. Emma skriver:

  Jag tror det är en vattensork. Även våran katt har stolt visat upp detta som byte. Den är ju ganska stor och ser lite rund ut. Jag tycker den är ganska söt i alla fall jämfört med en råtta...
  Det bästa är väl att ni har katt som kan hålla nere beståndet!

 15. Marianne gustavsson skriver:

  Hej
  Har haft oerhört mycket sork. Har fått råd att hälla citronsåpa i hålen. Just nu har jag inga hål!! Hur länge det varar vet jag inte men är uppenbarligen värt att prova
  marianne
  Ruddammsdalen

 16. Kia Gabrielsson skriver:

  Vi hade hemskt mycket sork så jag slutade att odla. De åt upp trädrötter, salat, vitlök, jordärtskockor, morötter, rädisor ja allt., En vinter som var gynnsam för dem dog åtta nyplanterade träd . Dessutom gjorde de gångar om nån glömde en jacka ute på marken. Det hjälpte inte med betesdjur, men när vi fick en katt som flyttade hem till oss blev det skillnad. Ett par sorkar varje dag kom han hem med och nu har jag börjat odla igen.
  Jag har planterst Allium lite varstans nu runt trädoch buskar för säkerhets skull men fick ingenting av allt som jag odlade förstört av sork förra året. Dktig katt och allium är mitt recept, men har för säkerhets skull rejält bottennät i bokashijordfabriken. Dock hade de gnagt sig in i en gammal varmkompost med bottennät som jag har lagt bokashi i under vintern, så den måste förstärkas. Äckliga djur är det i all fall

 17. Lena Björklund skriver:

  Kejsarkrona och vitlök, allium, lukten avskräcker

 18. Martina skriver:

  Förra året slaktade sorken nyplanterad liguster, en blåbärsbuske, alla mina röd- och gulbetor, hälften av morötterna och en hel del jordgubbsplantor... Vi provade allt! Proffjägare med ett 30-tal fällor, diverse ljudskrämmare, stinkande fiskrens, "sorkpellets", sorklök... Och vi har hund, men inte katt, även om grannarnas alla katter springer på tomten. INGENTING HJÄLPTE! Hittills i år har jag inte sett dem i köksträdgården, men har många hål och gångar på andra sidan huset. SUCK.

 19. Anne skriver:

  Sorkbeståndet varierar från år till år. Kan tänka mig i år om det är mycket orm borde sorkbeståndet bli betydligt mindre..
  jag har haft mycket problem med sork i min lilla trädgård, bla åt den upp ett körsbärsträd och ett aromaträd. sen dess har jag varit noga med gnagskydd och det har fungerat. Helt borta är nog inte sorken men det går i vågor. Katten äter väldigt många av dem.

 20. Annika Fredriksson skriver:

  Har en granne med sork problem fick rådet av en gamal bekant att köra ner rabarber i hålen,hålet har inte haft sork sedan dess

 21. Carolina Larsson skriver:

  Jag har inte testat det själv så kanske är dumt att tipsa om men stötte på detta "Fläderavkok är också effektivt om man vill hålla sorkarna borta" här http://handbok.alternativ.nu/Odling/Frukt_och_b%C3%A4r/Fl%C3%A4der

 22. Jens skriver:

  Vi gör också en blandning av sillspad och pressad vitlök, gråsugga brukar inte gilla det.

 23. Anders skriver:

  Mina far o morföräldrar använde moped och slang och gasade bort dom.

 24. Anneli Holm skriver:

  Det finns speciella dosor som man sätter ner i marken. De vibrerar i jorden och då drar sorkarna iväg. Min syster sätter ut såna och en dosa täcker ett stort område. Googla på dessa så hittar du nog i butik.

 25. Malin skriver:

  Hej! Jag är nyfiken på hur det går med sorkarna? Har dunfått bukt med dem? Har köpt en fastighet nu med mycket mark, ca 5000 kvm är full av gångar... Den mark som jag tänkte odla på ?

 26. Birgitta skriver:

  HejHopp… under vintern har sorken flyttat på min vitlök… Den ligger utanför sängen och slagit rot där. Jisses vilka äckliga djur. Långa gångar som det blir som små diken när man trampar i dom. Måste prova några av era tips NU.
  Ha en bra odlingssommar 🌷

 27. Ingrid Moberg skriver:

  Jag har mycket sork i år. Kan inte plantera något direkt i jorden i mina växthus. Får sätta tomater och gurkplantor i krukor. Fått fyra stora gurkplantor och flera tomater avätna och rötterna borta. Nu håller jag på att gräva bort all jord i pallkragarna, lägger kycklingnät i botten och mängder med tidningar. Sedan på med jorden igen och där har det inte kommit några sorkar (ännu så länge). Testar också med mitt dyrbara guldvatten och häller i hålen ( jag har en Separetttoa så jag får ju rätt mycket när jag tömmer tunnan).
  Hoppas det håller i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *