30. december 2020

Mitt första arrangemang
med blommor i skål

Det är lätt att få prestationsångest när man ser proffsens fina blomsterpjäser. Men jag kastade mig ner i skålen en kväll och dök sedan upp med en version som jag blev så nöjd med!

Sara visar sitt första arrangemang

Så stolt jag var när mitt livs första blomsterarrangemang visade sig bli helt okej! Fotograf: Ida Sjöö

 

En tämligen lyckad pjäs i fluffigt rosa och grönt – mitt första blomsterarrangemang. Lagom spretigt och vackert i en glasskål. Och jag är förälskad!

I augusti samlade jag en blå skurhink full med blommor. Jag hade ingen särskild tanke på vad det skulle bli, men det var nog främst en bukett jag föreställt mig. Blommorna valdes utifrån mina favoritfärger och vad som råkade finnas där jag passerade. Jag samlade på mig blomster både hemifrån och från lilla trädgården på berget.

Fast det blev ingen bukett. Det blev ett slags arrangemang.

 

Läs mer: Odla rosenskära

 

Detaljbild på Saras första arrangemang

Kolla så vackert! Fluffigt, rosa och kul, med både spretigt och fylligt från landet. Fotograf: Ida Sjöö.

 

Saras första arrangemang

En helkvist av luktärter till höger och slingriga kvistar av klematis dippar ner i bordet. Fotograf: Ida Sjöö.

 

Detaljbild på Saras första arrangemang

De blekt rosa blommorna är höstanemoner som växer som ogräs vid min lilla stuga på berget. Fotograf: Ida Sjöö.

 

Grund av hönsnät

Grunden i arrangemanget är en glasskål med vatten som jag proppat ner en klump med hönstnät i. Bladen är bortrepade från stjälkarna, en bit ovanför den del som står i vatten.

Det var inte helt självklart att sätta igång med det här projektet. Jag har varit lite skrajsen för att göra en sån här pryl, för att det känts avancerat, svårt och lite too much. När jag kikat på lite videos där florister och amatörer gör blomsterarrangemang har de olika teknikerna och sätten att arrangera mest komplicerat och fått mig att tänka ”det är inte för mig”. När jag ändå bestämde mig för att prova, valde jag att inte fokusera alls på hur andra gjort. Bara på hur jag själv kände för att göra i stunden. Det var härligt!

 

Go with the flow

När jag delade en bild på min blomsterpryl på Instagram frågade en del hur jag gjort. I den här videon visar jag kort hur jag startade. Vill du följa mitt blomkonto på Insta så heter det förresten @skillnadensblommor.

Jag hade ingen särskild plan för hur jag ska placera varken blommor eller blad, utöver de blad från höstanemoner som ligger över, och täcker, glasskålens kant. Övriga stjälkar har jag satt ner där jag tycker de passar och gör sig fint i förhållande till annat. Gröna blad och stjälkar har fått fylla ut mellan blommorna.

Något jag försökt att få till är att något sticker upp lite fiffigt, nästan med ett litet ”tittut” på läppen. Liksom att något får hänga och spreta lite på kanten och snirkla sig i riktningar som jag inte har koll på. Knopparna från klematis är så fint till detta.

 

Detaljbild på Saras första arrangemang

En klematisknopp fick vara med i skålen och slog senare ut. Fotograf: Ida Sjöö.

 

Luktärter i arrangemang

Luktärter ser busiga och härliga ut. Jag odlar bara sorter som doftar, så också näsan blir glad av att passera blomsterskålen. Fotograf: Ida Sjöö.

 

Växterna jag använt

 • - dahlia
 • - klematis
 • - höstanemon
 • - luktärt
 • - kärleksört
 • - mangold
 • - rosenkvitten
 • - fänkål
 • - solros

 

Sara gör ett arrangemang

I videon ovan visar jag lite snabbt hur du kan starta upp ett eget blomsterarrangemang. Den vackra lila näckrosdahlian heter 'Creme de Cassis'. Foto: Ida Sjöö.

 

LÅT LUKTÄRTERNA SPRETA

Det är vanligast att använda luktärter på sin tunna stjälk i buketter. Men prova att knipsa en hel topp att använda i buketter eller arrangemang. De lever sitt eget liv och har vacker spretig form.

 

Var ska man ha ett arrangemang som detta? En bukett är i alla avseenden enklare att härbärgera inomhus, men den här stora bjässen är så rolig att titta på. Verkligen! Jag ställde min premiärpjäs i köket i skrivarstugan, där jag enkelt kunde se den både då jag jobbade och gjorde annat. Alla blommor stod sig oförskämt fint under många dagar.

Och vet du vad jag gjorde när blommorna gjort sitt? Då gjorde jag en ny blomsterbomb!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

2 svar till “Mitt första arrangemang”

 1. Gunilla Hellström skriver:

  Uppskattar verkligen din blomsterblogg! Jag är ju mer för blommor än grönsaker tyvärr... Nu är det hög tid att köpa fröer och i flera år har jag missat många blommor pga att de ska sås så tidigt. Har letat men inte funnit någon såkalender för blommor. Har du publicerat någon jag missat? Om inte, vore jag mycket tacksam om du kunde skriva lite på bloggen om vilka fröer som ska sås nu under första kvartalet! Eller en blomsterbok med såschema av samma typ som grönsaksschemat i ”Skillnadens trädgård”, det vore toppen!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vilken bra idé med en liten såkalender för de tidigaste sommarblommorna. Tack, det ska jag försöka fixa! Glad att du gillar nya bloggen =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *