Stäng menyn

Äppelpaj på barndomsäpplen

Årets första äppelpaj görs på Transparente Blanche från min barndoms trädgård på Styrsö. Gärna med en klick hemgjord vaniljsås till!

Äppelpaj med mandeltäcke och äpplen av sorten 'Transparente Blanche'.
Ingredienser
  • 175 gram smör
  • 3,5 dl vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
 
Fyllning
  • 4-5 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm mald kanel
  • flagad mandel
 

När livet ger dig ' Transparente Blanche', baka äppelpaj! På min barndoms-ö Styrsö planterade mina föräldrar ett av dessa fantastiska äppelträd när jag var liten. 'Transparente Blanche' är en tidig sort som ofta går att skörda redan i juli i milda zoner, och när jag åker hem på sommaren brukar jag kånka med mig ett gäng hem till Småland. Några av äpplena hamnar i årets första äppelpaj.

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret i en kastrull tills det bubblar lätt och har en nötig doft.
Rör ner resten av ingredienserna i smöret.
Lägg ett bakplåtspapper i en form eller använd en med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
Tryck ut degen i formen.
Skiva äpplena tunt - de behöver inte skalas - och lägg ut på degtäcket.
Strössla över socker och kanel och till sist flagad mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.

Servera ljummen med en klick vaniljsås eller vaniljglass - gärna hemmagjord.


Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Äppelpaj med mandeltäcke och äpplen av sorten 'Transparente Blanche'.