fbpx

19. mars 2019

Dillgravad lax

Jag gravar gärna portionsförpackningar av lax. Det blir lagom stora bitar till lunch eller middag. Med hemodlade kryddor blir det extra gott.

Vackert röd gravad lax på ett fat.
Ingredienser
  • 1 kg lax i bitar
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk mortlad svartpeppar
  • ett stort knippe dill

Gravad lax är väldigt enkelt att göra. Använd en hel laxsida eller mindre portionsbitar. Glöm inte att gravad lax går utmärkt att frysa och är mycket god att använda i till exempel pastasåser eller som tillbehör till grönsaksrätter.

Gör så här:
Blanda salt, socker, peppar och hackad dill.
Gnid in laxbitarna med blandningen.
Lägg bitarna och resten av salt-socker-blandningen tätt tillsammans i en plastpåse.
Låt laxpåsen ligga på en tallrik i kylskåpet i två dygn, vänd några gånger per dag.
Skrapa sedan bort kryddorna.

Gravad lax är gott som tillbehör till potatis (kokt, stuvad eller stekt) men också fin i sås med gräslök till pastan.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Vackert röd gravad lax på ett fat.

5 svar till “Dillgravad lax”

  1. lena-pettersson51 skriver:

    Jag är skeptisk till odlad lax. Svårt få tag i vildfångad.

  2. Rita Jansson skriver:

    Om laxen varit fryst, fryser du då den ännu en gång efter gravningen?

  3. andersthorsander skriver:

    Gravad lax är så gott!! Jag brukar köra exakt samma recept fast med krossad vitpeppar, och strimlor av citronskal. Superfräscht. Kram Aila

  4. Marianne Isaksson skriver:

    Oj så mycket socker! Själv gör jag 6 msk grovsalt, 2 msk socker, dill emellan inget peppar och bara 1dygn i kylskåpet, lämpligt till 1kg lax. Kortare tid ger mindre saltsmak, vilket jag gillar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *