10 kålsorter att satsa på i årets odling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

10 kålsorter att satsa på i årets odling

Kål är fantastisk mat! Här tipsar jag om tio olika sorter som vår familj gillar att äta. Jag odlar dem alla, plus ytterligare några sorter, lätt i min köksträdgård.

 

Spetskål

1. Spetskål, här av sorten 'Kalibos,' är härlig försommarmat. Vi äter den färsk, stuvad och gratinerad. Det känns lyxigt att skörda ett helt huvud till middagen men det går lika bra att skörda huvudet blad för blad.

 

 

Svartkål

2. Svartkål 'Nero di Toscana' är en bladkål som skördas blad för blad nerifrån stammen och upp. Den ger skörd från tidig vår till sen höst. Vi använder den gärna i pastasåser, lasagne, färsk i sallad, samt hastigt fräst som tillbehör.

 

 

Kålrot

3. Kålrot är god att äta pinfärsk men också en skatt att ha lagrad under vintern. Underbar tärnad och stekt med andra rotsaker, i mos, gratänger eller riven färsk som råkost.

 

 

Brysselkål

4. Brysselkål/karamellkål 'Red ball' är ett riktigt smycke i köksträdgården under hösten. Den förlorar sin färg då den tillagas men fram till dess njuter ögat av färgexplosionen. Brysselkål är gott som klassiskt kokt tillbehör men också fin fräst i stekpanna med vitlök och kryddor.

 

Broccoli

5. Broccoli kan ge skörd både tidig sommar och sen höst, beroende på när den sås. Först skördas det stora toppskottet, sedan växer det ut mängder av sidoskott som skördas under lång tid. De små sidoskotten är goda att äta färska. Mina sådder ger skörd från juni-december.

 

 

Savoykål

6. Savoykål är som ett skådespel att se när det dag för dag sluter sig till ett huvud. De krusiga bladen i varierande gröna toner är ovärderliga i vår matlagning. Vi använder dem färska i kålsallader och tillagade som gratinerade klyftor, kålpudding och soppor. Savoykål kan odlas sent på säsongen.

 

 

Broccolo

7. Broccolo 'Romanesco Natalino' är en fantastisk smakupplevelse. Förutom det tunga huvudskottet (jag har skördat de som vägt 2 kilo!!!) sätter plantan sidoskott. Godast lätt kokt med smör och grönsakssalt på.

 

 

Majrova

8. Majrova 'Purple Top Milan' är efterlängtad efter vintern. Rötterna växer snabbt under våren och får len smak då de har gott om tillgång på vatten. Vi äter dem oftast tunt skivade med örtsalt på, som tillbehör till måltiderna. De är också goda att mjölksyra tillsammans med till exempel morötter.

 

 

Vitkål

9. Vitkål i ett fast och fint huvud är en ren lycka att få skörda. Jag odlar dem mest för skörd under sen höst och använder främst finhackad eller strimlad i kålsallad, som är barnens favorit. Nyttigt och gott.

 

 

Grönkål

10. Grönkål står länge i landen, det största hotet verkar vara djur som söker föda. Kålen finns i både låga och höga sorter. Godast är bladen under vintern då de utsatts för några frostnätter. Vi äter gärna hackad färsk i sallad samt i den obligatoriska långkålen på julbordet.

 

Det finns mycket om kål att läsa på bloggen under taggen Kål.
/Sara Bäckmo

 

 

20. februari 2015

7 svar till “10 kålsorter att satsa på i årets odling”

 1. Försöker mig på höstsådd av Romanesco och röd brysselkål nu... Wish me luck!

 2. Försöker mig på höstsådd av Romanesco och röd brysselkål nu... Wish me luck!

 3. Cecilia skriver:

  Hur ska kålen stå för att ta sig bäst? Brysselkål i halvsol?

 4. Cecilia skriver:

  Hur ska kålen stå för att ta sig bäst? Brysselkål i halvsol?

 5. Marianne Hermansson skriver:

  Du skriver att du skördar vissa sorter på våren. När planterar du ut de första plantorna av ex röd spetskål? Jag satte ut stora plantor i början av maj. Fick vänta till hösten innan spetskålen hade knutit sig. För lite vatten? För lite näring?

 6. Marianne Hermansson skriver:

  Du skriver att du skördar vissa sorter på våren. När planterar du ut de första plantorna av ex röd spetskål? Jag satte ut stora plantor i början av maj. Fick vänta till hösten innan spetskålen hade knutit sig. För lite vatten? För lite näring?

 7. Pia Ruthgård skriver:

  Vilken bra sammanfattning med tips! Tack!
  Hälsningar Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *