15. januari 2017

Jag missade färjan!

En dag som den här vore det fint att få veta att fler än jag råkat ut för det här med missade avgångstider. Hur har du klantat dig?

Av alla människor jag känner är det nog min mamma (kulturgeograf Ulla Herlitz) som reser mest och har gjort så i alla år. Mängder med föreläsningar och möten över hela landet. På insidan av dörren till övernattningslägenheten i Göteborg finns ett sinnrikt system av post it-lappar där hon skriver ner rutter. När hon lämnar lägenheten tar hon aktuell lapp och stoppar i fickan. Alla tider på plats, lätt åtkomligt - off she goes!

Mina rutter finns i telefonen. Men nu sitter jag ofrivilligt på ett hotellrum i Stockholm och glor på en helt felaktig tid. Jag har skrivit att färjan till Åland går klockan 10.00. Men den gick redan klockan 7.45. Tiden jag antecknat är den när färjan anländer Stockholm imorgon måndag. Varför då? Hjärnsläpp. Det finns inga fler turer med varken färja eller flyg till Åland idag.

Och nu är dagens föredrag i Mariehamn instället. Jag har bestämt mig för att inte förlora mig i alla jobbiga känslor som ett sånt här klanteri innebär men det är klart att jag för en stund känt mig helt förtvivlad och misslyckad och ringt till min man och lipat lite med. Allt den senaste veckan har ju kretsat kring den här resan, alltifrån att arbeta mig igenom tvätthögen, jag har jobbat järnet med att Loa ska klara sig utan nattamningen (och morgonens mess från pappa Philip visade mycket nöjd bebis och pappa som fått sova hela natten - hurra!), förberett det nya föredraget och inte minst har jag längtat efter att göra själva resan och starta vårens föreläsningstur.

 

Mänskligt men katastrofalt?
Min man sammanfattade det hela med att det är mänskligt att missa en färja, men att det också kan vara katastrofalt. Nu är det lyckligtvis ingen katastrof i antågande, bara en massa merarbete för arrangören Mariefreds Trädgårdsförening som måste boka av allt. Tack Ewa!

Nåväl. Ibland blir det inte som man tänkt sig. Av alla föredrag jag hållit senaste åren är det bara det här och ett till som behövt ställas in. Och då var det karlstadsborna som fick ett försenat föredrag när jag för första gången på flera år låg däckad i feber. Så jag har ändå varit ganska turlig tycker jag.

Nu försöker vi hitta en ny tid för Ålandsföredraget. Jag återkommer såklart när det är gjort.

Och dagen idag tillbringar jag med att pumpa mjölk (eftersom jag fortfarande ammar måste jag pumpa några gånger om dagen för att påminna kroppen om att fortsätta producera mjölk), läsa bok och jobba. Innan tåget går tillbaka till familjen på Bökebacken. Boken jag läser är en av böckerna min man Philip, som är parterapeut, rekommenderar till par som har det knivigt; 7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation, av John Gottman. Passar på att läsa själv för att... tja, göra allt jag kan för att vår relation ska vara så bra som möjligt.

 

Försenad Otto och ledsna barn
Även om min mamma som sagt har ett bra system, nu, för att inte missa tiden så har det inte alltid varit så. Det vår familj troligen minns allra bäst är den gången när hela familjen med fyra barn och två vuxna äntligen skulle åka från den lilla ön vi bodde på till stan och titta på Otto är en noshörning på bio. För oss ö-barn var det stort att åka till stan och ännu häftigare att gå på riktig bio. Men Ulla hade tittat fel i båtens turlista och hela familjen fick gå hem igen. Jag minns det som en fruktansvärd besvikelse. Och nu när jag är förälder själv kan jag bara föreställa mig hur mina föräldrar kände sig då. Med några veckors fördröjning fick vi så småningom se filmen om Otto och den var jättebra!

En dag som den här vore det fint att få veta att fler än jag råkat ut för det här med missade avgångstider. Hur har du klantat dig?
/Sara Bäckmo

21 svar till “Jag missade färjan!”

 1. Annica skriver:

  Skulle ta morgontåget 05.40 till sthlm för att delta i 2 dagars konferens och hade glömt biljetten på jobbet. Tyvärr är larmet på till kl 6 så jag fick inte tag i min biljett. Ringde förtvivlat till jobbets resebyrå men de kunde inte hitta min bokning då där var så många. Hädanefter är det smsbiljett som gäller.

 2. Lisa Runeqvist skriver:

  Fy så tråkigt Sara. Kan känna din besvikelse... men det lär inte hända igen.
  Kram

 3. Anette skriver:

  Jättetråkigt fast tänk istället på alla gånger du kommit rätt och i tid trots hinder på vägen av olika slag. För övrigt är boken du rekommenderar mycket bra och en perfekt present till t ex brölllop!
  Njut av dagen innan tåget hem! Tack för all inspiration till odling!

  Anette

 4. Keiko skriver:

  Det var för åtta-nio år sen.
  Vi åkte till Danmark och gick på Legoland med äldsta brorsans familj. När vi skulle hem kom jag ihåg fel avgångstid för färjan i Frederikshavn, vilket resulterade i att vi genom fönstret på en restaurang snopet såg färjan glida ut från hamnen mot Göteborg. Nästa färja gick flera timmar senare och istället för att anlända till Göteborg på kvällskvisten kom vi fram kvart i ett på natten med tre trötta barn mellan ett och åtta år (och ännu tröttare föräldrar).
  Jag får fortfarande höra det ibland.
  Det är mänskligt att göra misstag. Du får bryta ihop och gå vidare ?

 5. Linda Y skriver:

  Nej, vad tråkigt. Men sånt händer. Själv kollar jag tiderna nästan maniskt för att inte missa något. Har missat när jag läste tågtidtabellen och kom därför bara halvägs och blev där över natten eftersom det var sista tåget för kvällen.

 6. Monika skriver:

  Kära du, jag känner din vånda!! Skönt at du skriver om det och att det kommer att ordna sig, du är en så omtyckt skribent och föredragshållare att det går "fler turer", hehe..
  Jodå, fy bövelen för missad avgång. Inte för att någon väntade, men jag hade förberett så noga senaste Visbyvistelsen, då när jag bara skulle ta hand om mig Själv. Nu vid första advent. Ja, det handlade inte ens om att se feli tabellen, det handlade om att sova så jäkla gott att jag vaknade när färjan från Nynäshamn skulle avgå. Brakade upp ur sängen utan att fatta först, panik sedan. Lyckades dock kränga fram en flygbiljett så medelst taxi och en dyrare resa så klev jag ändå in på hottelet i Visby endast 2 timmar senare än tänkt. Har inte berättat det för en endaste människa jag känner, bara här i din blogg....hahahaaa, så jäkla klantigt av mig!

  Lycka till Sara! Kram.

 7. Amanda skriver:

  Jag bokade färja fel håll när vi skulle till Bornholm. Biljetten fungerade inte i läsaren i Ystad, inte så konstigt när den gällde åt andra hållet...

 8. Sara Axelsson skriver:

  Att missa en tid kan vara katastrofalt, eller det bästa man nånsin gjort. En gång tog jag inte ens ordentlig notis om när mitt flyg skulle gå, åt frukost i godan ro och missade det såklart. Jag kom i väg med ett annat plan till kvällen istället, och i virrvarret vid ankomsten till min destination mötte jag min blivande man. Vi ska gifta oss i sommar.

 9. Ann-Lis Nordqvist skriver:

  De var en opasslig tid pga.att våra färjor som bara går mellan Sverige o Åland är på dock denhär tiden.Om Du hade åkt med dem hade personalen nog visat dig ut att nu är Du på Åland.Men de är alltid varje januari på dock o vi oxå är mer eller mindre isolerade då.
  Men vi önskar dig varmt välkommen senare.
  Ann-Lis Nordqvist

 10. Åsa Möller skriver:

  Här är en som är glad som en lärka över din missade båt eftersom jag hade förhinder att komma och lyssna idag. Nu kanske jag får glädjen att vara med nästa gång du kommer hit till Åland istället 🙂 Och alla har vi nog missat en färja...
  Åsa

 11. Åsa Möller skriver:

  Fast jag förstår förstås att det måste kännas eländigt med en lång resa och att vara borta från sin bebis helt i onödan...

 12. Gizella skriver:

  Och jag har kommit ut till Arlanda med hela familjen (5 personer), för att flyga till London, för att inse att det var 20 min kvar till avgång istället för 1 h och 20 min.....och det var ett husbyte med en engelsk familj som redan bodde i vårt hus så vi behövde komma iväg pga frånvaro av vår egen bostad.
  Det slutade m att jag och barnen kom med planet, utan bagage ( men med nyckeln till den engelska familjens hus som tur var).Min man blev kvar med allt bagage till nästa dag. Då hade han köpt en ny ( urdyr ) Londonbiljett och packat om 5 personers bagage i en resväska. ( Vi hade tre tonårsdöttrar så det var en svettig klädprioritering?).
  Då var det hemskt, jag grät hela flygresan till London. Men nu är det en av våra roligaste familjehistorier!

 13. Camilla skriver:

  Hej Sara! Det är klart att vi såg fram emot ditt föredrag här på Åland men eftersom det var en härlig eftermiddag med sol så blev det en skön promenad med väninnan som skulle med på föreläsningen och hunden. Vi är ö-bor och har alla missat färjan nån gång. Sånt händer. Ta det lugnt så ses vi vid ett senare tillfälle. Kramar Camilla

 14. Lisa skriver:

  Skulle få min hand fixad i tisdags, en operation alltså. Jag hade kollat allt, avgångstider, vad jag skulle ha med mig, hade koll på vilka kläder som passade den blivande paketerade handen osv. Satt framför datorn och läste favoritbloggar - kanske din - när telefonen ringde. Är du på G frågade sköterskan. Nej, inte alls. Jag var helt på det klara med att operationen skulle göras 14:40, fast det var ju 12:40! Det ordnade sig, patienten före mig kunde komma in tidigare och jag kom, trots pendeltågsförsening på ca 30 min, till operation kl 14:40 😀

 15. Linda skriver:

  Ta det lugnt nu Sara. 🙂 Jag (som bor på Åland och är beroende av den om jag ska bort härifrån) har missat färjan jag med. Var till Åbo på kontroll i våras med vår lilla prematur och hade av någon orsak mannens gamla bokningspapper kvar i kalendern från att jag var i Åbo med bebis och resten av familjen kom och hälsade på en helg. Jag snabbläste de pappren och tyckte att jag hade koll på avgångstiden från Nådendal. När jag just skulle börja packa för avfärd från Åbo på morgonen ringde de från bokningen och frågade om jag inte skulle med. Vad? sa jag. Klart jag ska med. Håller på packar. Men är du i närheten? fråga damen, fartyget lägger ut om 15 minuter....... Det visade sig att de just samma dag hade bytt turlista och det nog stod på mina papper, men jag hade de gamla tiderna i huvudet samt att det var mannen som bokade (av någon anledning) så jag noterade inte de nya tiderna. Som tur var så gick det en till färja samma eftermiddag, så de bokade in mig på den istället.

  Just nu i januari är de mindre färjorna, som går flera turer varje dag, på dock för årlig service, så då har man bara få turer att åka med på de stora färjorna. Ibland går inte de stora färjorna från Stockholm ens in hit när det blåser för hårt, så ska man med slipper man inte ombord och om man är ombord och klar för avstigning då, är det bara att ta en kryssning... Så är det ibland att bo på en ö. 🙂

  Hoppas bara ni inte bokar in 19.2 för nästa försök.

 16. Birgitta Karlsson skriver:

  Det var synd att du missade tiden och så till vida behövde vara borta från din familj i onödan. Vi här på Åland (jag tror jag kan tala för alla Ålands trädgårdsförenings medlemmar) ser fram emot att träffa dig längre fram istället! Vi lever ju med dessa färjor och själv är jag en sann tidsoptimist. Det har hänt att jag kommit i sista minuten och blivit kvar på kajen... Snopet... Jag håller som bäst med att planera rabatter vid ett långt gångstråk och tänkte använda mig en del av nyttoväxter och anueller så ditt besök kommer som på beställning! Om du är nyfiken så ta gärna en titt på min och min sambo Marcus visningsträdgårdsprojekt på facebook. Senses.aland. Vi ses! Kram.

 17. Kitty skriver:

  Nej vad tråkigt! Känns säkert jobbigt.
  Men fick mig ett gott skratt av bilden med kjolen på instagram 🙂
  /Kitty

 18. Gunilla Jansson skriver:

  Så bra att du inte kom idag! Jag hade tänkt åka de drygt fyra milen för att lyssna på dig, men sen var det så vackert väder (och jag är lite hemkär) så det blev en skogspromenad istället. Tur i oturen alltså att jag inte gav mig iväg! Men tråkigt för dig och din familj att du åkte iväg hemifrån i onödan. Nästa gång du kommer hit ska jag se till att komma och lyssna!

 19. Beautiful Life skriver:

  Åh! Ja, jag är också nästintill manisk (såg nån i kommentarerna ovan skriva det) när jag ska någonstans. Kollar biljetten hundratals gånger och vill vara på plats minst 15-30 min innan tåget går. Nån gång på väg till Helsingborg så tänkte jag lite tokigt på tiden när jag skulle vara framme. Skulle byta tåg i Lund, men tänkte att jag skulle vara framme i Lund enligt sluttiden i Helsingborg. Så jag satt i godan ro och tänkte att jag inte är framme än på ett tag när jag kikade ut och tyckte stationen vi stannat på såg fruktansvärt lik ut som Lund. Insåg någon millisekund försent att vi VAR i Lund. Fick åka med till Malmö och ta ett tåg tillbaka till Lund/Helsingborg sen....

  Bra boktips! Den ska jag skriva upp för framtiden! 😀

  Ha det gott Sara och hoppas denna dag och vecka bli bättre !

 20. Anna H skriver:

  Oj, vad tråkigt med missad färja. Både för dig och för dina lyssnare.
  När jag läste ditt inlägg tänkte jag på en historia som jag har hört Kristina Lugn berätta. Hennes pappa skulle ta med henne på bio när hon var liten. Överlycklig gick hon bredvid sin pappa på väg till biografen. En stund innan de var framme vänder sig pappan till Kristina och talar om för henne att de inte alls kommer att gå på bio och de vänder hem igen. Han hade medvetet tagit med sin dotter hela vägen till biografen för att sedan tala om för henne att det inte skulle bli någonting för att hon skulle få känna på vad besvikelse var. Det gäller att härda och förbereda sina barn för framtiden?

 21. Annika skriver:

  Åh, känner med dig! Just nu är jag väldigt gravid och glömmer allt! Hoppas jag blir som jag ska igen! 😮
  Rostade precis första omgången hemodlade pumpafrön, omfg vad gott! Hade jag aldrig fått smaka utan din blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *