5 grönsaker att fylla ut med - Sara Bäckmo
Stäng menyn

5 grönsaker att fylla ut med

Här ger jag tips på några grönsaker att ladda upp med för att sätta ut där det blir plats ledig. Lätta att odla för den som vill ha skörd under lång säsong. Passa på att så grönsaker nu så du har plantor att fylla upp med när det finns luckor i landet.

Vita sommarblommor mellan kraftiga gröna plantor av mangold.

I juli har mangolden vuxit ordentligt och den vackra sommarslöjan blommar fint mellan plantorna.

 

När köksträdgården är så gott som planterad brukar det uppstå några plättar där det ändå inte blivit något. En sådd kan ha slagit fel, något har gått i blom och skördats tidigare än beräknat. Planeringen har kanske ändrats och plantor sattes på annan plats. Eller så blev det helt enkelt inte så många plantor som jag tänkt mig. Då fyller jag ut med några säkra kort.

De här grönsakerna är såna som jag kan odla i princip hur mycket som helst av och ändå inte drunka i. Riktigt värdefulla grönsaker. Under hela juni kan jag så och få plantor att fylla ut med.

 

Sockerärter

Ingen kan få för mycket sockerärter! Det finns utmärkta lågväxta sorter som passar fint att odla i kanten av en bädd eller som marktäckare på en yta där det finns plats. Så dem direkt i landet eller några ärter i en kruka för senare utplantering.
Läs mer om sockerärter här.

 

Mangold

Även om mangold tar lite tid på sig att växa upp så är det värt väntan. Precis som många andra sorter växer mangold fint på hösten och ger underbara blad att stoppa i frysen. Det finns fina småväxta sorter som ger blad i storlek likt spenat. Så i kruka för senare utplantering, det är lättast eftersom mangold ofta tar lite tid på sig att både gro och växa sig hanterbar. Sorten överst i inlägget heter 'Bright Lights' har har stjälkar i rött, orange, gult och rosa - underbart vacker!
Läs mer om mangold här.

 

Små fina gröna sallatshuvuden på rad.

Så här ser sallat 'Little Gem' ut. Odla gärna i halvskugga på sommaren och glöm inte att vattna, annars går den i blom!

 

Sallat 'Little Gem'

'Little Gem' och andra små sallatssorter odlar jag mycket av. De små huvudena äts i rask takt och kan dessutom stekas. Det gör den till en sallat som är extra värdefull eftersom den kan tillagas. På sommaren är det lättast att så sallat i små tråg i skugga och sedan plantera ut när de blivit stora nog. Sallat gror nämligen bäst i svala temperaturer och kan ha svårt att titta upp i en solig och torr trädgård.
Läs mer om sallat här.

 

Persilja

De fluffiga kuddarna av persilja är lika goda som snygga i sensommarträdgården. Överskottet blir gott persiljesmör till frysen eller sallader tillsammans med tomat och lök. Persilja är alltid rätt! Fröerna gror långsamt, så det bästa för den här årstiden är att så i tråg och sedan plantera ut. Men om du har ork att vattna en sådd på friland är det enklast att så en rad direkt i landet om det finns plats.
Läs mer om persilja här.

 

Sojabönor

Den här något exotiska bönan sås under maj-juni och det finns alltså gott om tid för att så ett helt gäng till senare utplantering. De växer bäst på solig och varm plats och ger skörd både som omogna och fullmogna baljor. Förodling är perfekt eftersom de gror bäst i varm jord, sedan växer de snabbt och kan sättas ut i landet.
Läs mer om bönor här.

 

Små plantor av bönor i en röd odlingslåda-

Sojabönor är vackert ludna på de små bladen. Här odlas de tillsammans med spagettipumpa i en odlingslåda i fint söderläge.

 

Varje år har jag en grönsak som jag odlar extra mycket av just för att fylla ut där det behövs. I år insåg jag för sent att jag glömt planera något särskilt för min lyxiga hugelbädd i bästa söderläge. Ta-da! Nästan hundra plantor finfina sojabönor 'Fiskeby V" står till min tjänst och har börjat att planteras ut. Sojabönan ska jag skriva mer om senare, det är en jättekul böna att odla!

Så, satsa på att göra några sådder nu som kan ersätta och fylla ut. Förr eller senare blir det plats ledig och då är det bra att ha ett litet batteri att välja från!
/Sara Bäckmo

 

 

12. juni 2017

7 svar till “5 grönsaker att fylla ut med”

 1. Cissi skriver:

  Bra tips! Jag brukar även slänga ner ett gäng torkade gula ärtor så att jag kan äta en massa goda ärtskott. De är väldigt tacksamma. 🙂

 2. Lars Andersson skriver:

  Är rödbetor för sent nu ? :-/

 3. Eva skriver:

  Har fått tag på lite spännande gråärtor som jag absolut inte vet något om egentligen. Undrar om man kan stoppa ner dem i jorden bredvid tomaterna?

 4. kerstin.h.olsson skriver:

  Superbra tips!

 5. Nishti skriver:

  Det är fantastisk att odla mangold, samtidigt är det väldigt gott, man kan laga mangoldgryta med lamm mums. Men det finns en sort av mangold som har rot. Vi kallar för rotmangold det är super god för gryta. Men det har jag aldrig hittat här i Sverige verken frön eller som grön saker. Nu äntligen har jag beställt från hemlandet. Jag har kolonilott många vänner frågar om jag har det, så glad att jag fick det.

 6. Jan Sjöstedt skriver:

  Hej ! Hur kan jag skaffa frö av rotmangold?
  Köpa av Dig Nishti?
  Mvh/Jan

 7. Ann-Christine Meden skriver:

  Just de små fruktbyttorna med ett gäng småplantor är verkligen perfekt! Så mycket lättare att hålla fuktiga o passa.... Sen stoppar man ner där det finns plats ?
  Har man nån bytta över blir det en väldigt uppskattad gå-bort-present ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *