5 tips för en vattensnål odling

Att odla utan stor tillgång till vatten är en utmaning. Ofta går det bättre än man tror att odla vattennålt. Här ger jag mina bästa tips.

Jag oroar mig ständigt för vattenbrist. Du som bor i villa eller lägenhet med kommunalt vatten känner kanske inte oro på samma sätt. Oavsett larm om vattenbrist kommer det ju vatten i kranen. Förhoppningsvis skalar du ner på användningen ändå när larmen kommer.

 

Annat läge på landet
Vi bor i en villa på landet med egen borrad brunn. Den är 200 meter djup och träffar en bra vattenåder. Men ibland på  sommaren efter en regnfattig vinter och vår ändrar vattnet plötsligt karaktär. Kvaliteten påverkas när nivåerna av grundvatten förändras. Vattnet kan till exempel få en oklädsam färg som liknar te. Det luktar lite jord.

En brunn kan sina. Det skulle kunna hända oss. Om vattnet försvinner är vi illa ute. Det är så konstigt. Vi pratar om hur vi ska göra om det blir matbrist och strömavbrott, men inte lika ofta om att vattnet är på upphällningen. Bara några dagar med strömavbrott som sätter vattenpumpen ur spel får vardagslivet ur balans. Vattnet är så värdefullt. Efter en regnfattig vinter och vår gör vi en del åtgärder redan nu för att minska vattenanvändningen i hushållet.

 

Odling eller inte?
Trädgården, jaha. Här har vi en riktig resursbov. Är det verkligen försvarbart att ha en stor odling i trädgården när det på allvar är så att vattnet kan ta slut? Ja, jag tycker det. För i ett större perspektiv så är min odling otroligt sparsam på många plan, jämfört med en stor kommersiell odling. Men vattning i trädgården är förstås det första som ryker när brunnen signalerat krisläge. Därför försöker jag vattna smart och vänja mig själv och växterna vid de här förhållandena.

 

Här är mina bästa tips för en vattensnål odling

1. Förodla så många grönsaker du kan - Det kräver inte alls lika mycket vatten att vattna tråg med sådder som att vattna stora områden på friland. På friland och i pallkragar rinner vattnet gärna undan utan att tränga ner i jorden om den är torr. Sådder måste dessutom vattnas ofta. Odla i kruka och plantera ut!

2. Vattna ordentligt vid utplantering - Med en ordentlig vattning så snart växterna kommit i jorden klarar de sig nästan helt själva även om det är en ganska regnfattig sommar, om du kombinerar med nästa tips...

3. Täckodla - Lägg gräsklipp, löv, ensilage eller annat organiskt material på jorden. Det hindrar vatten från att dunsta och håller jorden fuktig och fin även en torr sommar. Det här är det enskilt viktigaste vi kan göra under säsongen för att snåla på vattningen. Täckodla, täckodla, täckodla!

4. Punktbevattna - Vattna med kanna vid varje planta istället för att vattna större områden med slang eller spridare. Då hamnar vattnet just precis där det gör nytta.

5. Samla regnvatten - Ett ordentligt regn ger många hundra liter vatten från takens rännor. Det finns enkla lösningar för att samla regnvatten från husens stuprör och likaså från växthustak och liknande. Googla till exempel "samla regnvatten från stuprör" för att få inspiration. Vill du montera en pryl på stupröret för att samla vatten i en tunna så heter mojängen "utkastare" och det är en sån du ska fråga efter i byggbutiken. Den är enkelt att montera!

 

Det finns många sätt att minska vattenanvändningen i trädgården, sätt att odla som inte kräver hysteriskt mycket vatten. Det viktigaste för att odla med lite vatten är att förlika sig med tanken på att en del grönsaker kommer att växa långsammare och inte utvecklas fullt lika fint som de skulle gjort med obegränsad tillgång till vatten. Jag löser det genom att helt enkelt odla lite mer än jag tror mig behöva. På så vis har jag råd att förlora ett gäng grönsaker utan att det blir tomt i skafferiet.

En annan jätteviktig sak för mig är att använda hela året för att odla. På så vis kan jag få fina skördar vid tider på året när nederbörden är större, till exempel på hösten, tidig vinter och vår. En lång säsong utnyttjar inte bara jordens kapacitet utan också klimatets, genom att använda det milda vädret och den nederbörd som faller på jorden utan vattenslangens inblandning.
/Sara Bäckmo

20. maj 2017

11 svar till “5 tips för en vattensnål odling”

 1. Karina skriver:

  Hej! Kan jag täckodla jordgubbar och tomater på samma sätt? MVH Karina.

 2. Annelie skriver:

  Älskar din blogg för att den är så himla jordnära (skämt oavsiktligt). Det är mycket "gör så här" och inte bara vackra bilder. Väldigt inspirerande, och jag får en känsla av att jag skulle klara av det själv, om än kanske i mindre skala. Tack för din blogg!

 3. Gerd Holmgren skriver:

  Tack för bra tips. Som uppvuxen på norra Gotland med egen brunn så vattenbrist en evig fråga. Vi odlade bara vissa grönsaker, t.ex rotfrukter och undvek t.ex sallad och jordgubbar. Är det några grönsaker som du ser är bättre eller sämre för odling vid vattenbrist? Med vänlig hälsning, Gerd

 4. Mette Johansen skriver:

  Det är så klokt det Du skriver och jag tackar för fantastiska tips. Vill lägga till ngt som täckodlingarnas nestor i Sverige, Börje Remstam lärde oss på en föreläsning - hur man gör med buskar, rosor mm, för att "träna" dem att dricka nedåt, där också rötterna bör va för en stabil planta. Ett rör (billigt i byggbutiken, såga själv) sågas till ca 40 cm och såga sen 3 hack i ena änden. Sätt den ca 10-15 cm ut fr plantan, lite snett vinklat mot roten. Låt röret sticka upp ca 10 - 15 cm. Med vattning i röret så lär sig rötterna att söka sig nedåt o bli starka. Utan röret o med vår, oftast, minimala vattning så gör de tvärtom o söker sig till jordytan där de får det lilla vi har vattnat. Mät i jorden hur långt vätskan har kommit ned, ca 1 - 2 mm, efter en kanna vatten så ser ni. På det här viset räcker, efter 1a nyplanterings-vattnandet, det med ca 1 kanna per vecka. Jag har fyllt rören med småsten så att de inte fryser om rötterna på vintern. Börje tar upp rören o markerar m en pinne var de satt, men jag som använder svaga reumatiska händer kan inte göra det svårt. Ibland stoppar jag ner en bit "tyg" fr det vita skynket man använder för att täcka vid ev frost. Det här är ett underbart sätt att spara vatten och också för mig - kraft som i onödan läggs på vattning på det lite svårare sättet, har en kolonilott och där får vi inte använda spridare, tackolov. Det här tipset har tagit mig framåt på kolonin under de 9 år jag har haft den, suveränt enkelt och ett bra sätt att få starka växter med minimal insats av vattning

 5. Anna skriver:

  Ett annat tips vid vattenbrist (som dock kan vara lite jobbigt) är att sätta en stor balja under kranen i köket och samla upp vattnet när man sköljer grönsaker etc som sen kan användas för att ex spola toaletten med. Då kan vi ha det rena dricksvattnet till något annat än att spola ner toainnehåll, tex vattna sina frösådder.

 6. Jessika skriver:

  Min brunn sinar i princip varje sommar, så vad jag gör är att för det första samla regn och smältvatten i IBC-tankar (så inga små regntunnor) och jag återanvänder mitt gråvatten. Nu kan man ju inte vattna med vatten med vanligt tvättmedel eller diskmedel i, men jag tvättar med hederlig vanlig såpa (den använder man ju ändå till att motverka skadeinsekter på grönsaker) och har bara ekologiska kläder. Så allt tvätt, dusch och diskvatten renas naturligt i min trädgård samtidigt som det tillför fukt.

 7. Sandra N skriver:

  Nu har inte vi här uppe kanske samma torra somrar (iallafall förra sommaren var mer blöt än torr) men nog känns det ju i hjärtat varje gång man behöver släpa ut vattenkannor med fullt drickbart vatten. Vi har ett uppsamlingsställe av regnvatten för tillfället (ena sidan av uthustaket) men jag drömmer om att andra sidan också skulle få hängrännor för uppsamling. På vårt sommarställe har vi tillgång till sjövatten att vattna med, uppsamling av regnvatten för disk och handtvätt, så det enda vi behöver använda medhavd vatten till är att dricka 🙂 Så borde ju alla ha det!

 8. katinka skriver:

  Jag som bor på en båt flera månader om året har lärt mig den hårda vägen hur värdefullt rent vatten är.
  Alltid ha en balja för uppsamling av sköljvatten i diskhon, stänga av kranen när man borstar tänderna, inte hälla bort äggkokvattnet osv. Fast när man varit iland ett tag glömmer man. Men duscha varje dag har jag slutat med.

 9. Vilhelmina skriver:

  Jag vattnar med vattnet från badkaret.

  Men tänk om man kunde ha två avloppsrör från köksvasken som man lätt kunde koppla om!
  Då skulle det ena röret kunna ta hand om överskottsvatten som funkar att vattna med. Antingen till en liten behållare/vattenkanna inomhus eller till en större behållare utomhus.

 10. Anneli skriver:

  Jag vill passa på att slå ett slag för rotbevattning. Då kommer vattnet verkligen dit det ska! Ett enkelt spjut som du kopplar på vattenslangen och sticka ner vid rötterna. Finns på de flesta ställen som säljer trädgårdsredskap. Billigt är det oxå men framförallt vattenekonomiskt!

 11. Anne skriver:

  Snälla, tänk på att täcka vattenpann och tunnor med lock eller fint galler, eller ha en "klätterbräda" i så att nyfikna ekorrar inte drunknar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *