5 tips för en vattensnål odling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

5 tips för en vattensnål odling

Att odla utan stor tillgång till vatten är en utmaning. Ofta går det bättre än man tror att odla vattennålt. Här ger jag mina bästa tips.

Jag oroar mig ständigt för vattenbrist. Du som bor i villa eller lägenhet med kommunalt vatten känner kanske inte oro på samma sätt. Oavsett larm om vattenbrist kommer det ju vatten i kranen. Förhoppningsvis skalar du ner på användningen ändå när larmen kommer.

 

Annat läge på landet
Vi bor i en villa på landet med egen borrad brunn. Den är 200 meter djup och träffar en bra vattenåder. Men ibland på  sommaren efter en regnfattig vinter och vår ändrar vattnet plötsligt karaktär. Kvaliteten påverkas när nivåerna av grundvatten förändras. Vattnet kan till exempel få en oklädsam färg som liknar te. Det luktar lite jord.

En brunn kan sina. Det skulle kunna hända oss. Om vattnet försvinner är vi illa ute. Det är så konstigt. Vi pratar om hur vi ska göra om det blir matbrist och strömavbrott, men inte lika ofta om att vattnet är på upphällningen. Bara några dagar med strömavbrott som sätter vattenpumpen ur spel får vardagslivet ur balans. Vattnet är så värdefullt. Efter en regnfattig vinter och vår gör vi en del åtgärder redan nu för att minska vattenanvändningen i hushållet.

 

Odling eller inte?
Trädgården, jaha. Här har vi en riktig resursbov. Är det verkligen försvarbart att ha en stor odling i trädgården när det på allvar är så att vattnet kan ta slut? Ja, jag tycker det. För i ett större perspektiv så är min odling otroligt sparsam på många plan, jämfört med en stor kommersiell odling. Men vattning i trädgården är förstås det första som ryker när brunnen signalerat krisläge. Därför försöker jag vattna smart och vänja mig själv och växterna vid de här förhållandena.

 

Här är mina bästa tips för en vattensnål odling

1. Förodla så många grönsaker du kan - Det kräver inte alls lika mycket vatten att vattna tråg med sådder som att vattna stora områden på friland. På friland och i pallkragar rinner vattnet gärna undan utan att tränga ner i jorden om den är torr. Sådder måste dessutom vattnas ofta. Odla i kruka och plantera ut!

2. Vattna ordentligt vid utplantering - Med en ordentlig vattning så snart växterna kommit i jorden klarar de sig nästan helt själva även om det är en ganska regnfattig sommar, om du kombinerar med nästa tips...

3. Täckodla - Lägg gräsklipp, löv, ensilage eller annat organiskt material på jorden. Det hindrar vatten från att dunsta och håller jorden fuktig och fin även en torr sommar. Det här är det enskilt viktigaste vi kan göra under säsongen för att snåla på vattningen. Täckodla, täckodla, täckodla!

4. Punktbevattna - Vattna med kanna vid varje planta istället för att vattna större områden med slang eller spridare. Då hamnar vattnet just precis där det gör nytta.

5. Samla regnvatten - Ett ordentligt regn ger många hundra liter vatten från takens rännor. Det finns enkla lösningar för att samla regnvatten från husens stuprör och likaså från växthustak och liknande. Googla till exempel "samla regnvatten från stuprör" för att få inspiration. Vill du montera en pryl på stupröret för att samla vatten i en tunna så heter mojängen "utkastare" och det är en sån du ska fråga efter i byggbutiken. Den är enkelt att montera!

 

Det finns många sätt att minska vattenanvändningen i trädgården, sätt att odla som inte kräver hysteriskt mycket vatten. Det viktigaste för att odla med lite vatten är att förlika sig med tanken på att en del grönsaker kommer att växa långsammare och inte utvecklas fullt lika fint som de skulle gjort med obegränsad tillgång till vatten. Jag löser det genom att helt enkelt odla lite mer än jag tror mig behöva. På så vis har jag råd att förlora ett gäng grönsaker utan att det blir tomt i skafferiet.

En annan jätteviktig sak för mig är att använda hela året för att odla. På så vis kan jag få fina skördar vid tider på året när nederbörden är större, till exempel på hösten, tidig vinter och vår. En lång säsong utnyttjar inte bara jordens kapacitet utan också klimatets, genom att använda det milda vädret och den nederbörd som faller på jorden utan vattenslangens inblandning.
/Sara Bäckmo

20. maj 2017