Stäng menyn

Fyllda tomater med arborioris och grönsaker

Visst ser de läckra ut, mina fyllda tomater? Som små drottningkronor på en tallrik. Det krämiga riset med säsongens grönsaker gömmer sig som en smakskatt där inne också.

Ingredienser
  • stora tomater
  • arborioris
  • lök
  • vitlök
  • squash
  • morot
  • dill
  • persilja
  • aubergine
  • hackad spenat
  • salt
  • peppar
  • fetaost
  • olivolja

Det här är ett underbart grundrecept på fyllda tomater som kan varieras i oändlighet med olika grönsaker beroende på säsong. Använd olika kryddor för för olika teman. Grönsakerna bland ingredienserna är endast förslag.

Gör så här:
Skär av toppen på tomaterna och gröp försiktigt ur köttet inuti utan att tomatväggarna skadas. Det går lätt med en glasskopa.
Lägg tomatköttet i en finmaskig sil och låt rinna av ordentligt.
Riv övriga grönsaker grovt.
Hacka tomater, lök och vitlök och fräs tillsammans i en stekpanna med olivolja.
Lägg efterhand i övriga grönsaker.
Lägg i 1-2 matskedar arborioris per tomat, mindre för små tomater och mer för större tomater. Blanda ordentligt och fräs kort.
Fyll på med vatten så det täcker riset och krydda med grönsakskryddor/örtsalt eller buljong.
Låt risblandningen puttra tills den blivit krämig, fyll eventuellt på mer vatten/buljong.
Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Värm ugnen till 175 grader.
Sätt tomaterna i en ugnsfast form med lite olivolja i.
Fyll varje tomat till bredden med risblandningen.
Dela fetaosten i små bitar och strössla över risblandningen för extra smak om du vill.
Ringla lite olivolja över och sätt tillbaka locket på tomaterna.
Ringla över mer olivolja och häll en bottenskyla vatten i formen.
Baka tomaterna i ugnen, eventuellt med klyftade rotsaker runtomkring i formen om det finns plats. Tomaterna är färdiga efter 1-1,5 timmar.

Dessa röda (eller gula eller gröna) läckerheten är häftiga att servera och passar såklart när det är extra festligt. Eller när vardagen behöver piggas upp!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth