Stäng menyn

Gratinerad rotselleri

Den gratinerade rotsellerin påminner mig om fina, goda barndomsminnen. Och vi håller tradtitionen vid liv – även vår tvååring älskar det här receptet!

En plåt med gratinerad rotselleri, med skivad tomat och skaldjur.
Ingredienser
  • skalad rotselleri i knappt 1 cm tjocka skivor, 1-3 skivor per person
  • tomat
  • god lagrad ost
  • skaldjur som topping

Den gratinerade rotsellerin brukade min mamma göra som en förrätt när jag var liten. Jag tyckte mycket om det! Ulla hade en fiskaffär i vår källare, i hus 579 på Styrsö. Det som blev över från fiskdisken användes i vår matlagning och av förklarliga skäl blev det också mest fisk på matbordet. Den gratinerade rotsellerin toppades oftast med skaldjur från butiken. En stjärt från havskräfta, räka eller mussla på toppen gör sellerin extra festlig, men det går lika bra utan.

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg selleriskivorna i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten och låt koka några minuter så att sellerin mjuknar något.
Lägg sellerin på en plåt med bakplåtspapper.
Arrangera tomat, ost och skaldjur på selleriskivorna.
Gratinera i ugnen i 10-15 minuter, eller så lång tid som behövs för att osten ska få lite färg.

Vi äter sellerin som tillbehör till övrig mat, men kan också vara huvudrätt tillsammans med andra grönsaker från trädgården och en god röra. Särskilt vår 2-åring är väldigt förtjust i rätten.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth