Stäng menyn

Äpplen med mandelmassa i ugn

Som små härliga pajer med extra lyx radar de upp sig i ugnen. Testa det här läckra receptet nu i advent, med kanel och mandelmassa sjunger äpplena av julstämning.

På tallrikar ligger vakcra äppelhalvor med amndelmassa, nötter och glass.
Ingredienser
  • 4-6 äpplen
  • 75 g mjukt smör
  • 75 g riven mandelmassa
  • 1 riven bittermandel
  • knappt 1 1/4 dl strösocker
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 2 msk grädde
  • 1 ägg
  • hackade nötter

Varm frukt från ugnen tillsammans med lite glass är alltid rätt. Typiskt bra fika! Med mandelmassa och kanel blir äpplena extra juliga och passar således i december, men rätten går såklart att göra när som helst.

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Dela äpplena i halvor och kärna ur.
Ställ tätt i en smord ugsnform så de får stöd av varandra.
Blanda alla ingredienser till smeten, utom nötter. Det gör inget om ingredienserna inte finns i exakt den mängd som angivits, det går att höfta ordentligt här.
Klicka eller ringla ut smeten i och över äppelhalvorna.
Toppa med hackade nötter.
Baka äpplena i ca 20 minuter, eller tills de fått fin färg.

Servera varma tillsammans med vaniljglass.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Linnea Seidel