Stäng menyn

Lammlägg med ugnsbakade jordärtskockor

Kött som bakas långsamt i ugn blir saftigt, gott och fullt av smaker. Prova att göra lammlägg som serveras med vitlöksdoftande sås och jordärtskockor!

Läckra lammlägg stekt i ugn.
Ingredienser
  • lammlägg, 1 mindre per person
  • rosmarin
  • vitlök
  • jordärtskockor
  • smör
  • Sås:
  • sky från köttet
  • grädde
  • vitlök
  • salt
  • peppar

Lammlägg är perfekt att långbaka i ugn eller i gryta. Köttet dras ihop ordentligt vid tillagningen och blir väldigt läckert. Vi äter gärna jordärtskockor till istället för potatis. Särskilt bra på vårkanten när potatislagren börjar sina! Jordärtskockorna är mycket goda som ugnsbakade och kokas innan de ugnsbakas för att de ska bli lättare för magen att hantera.

Tips: Läs hela receptet innan du börjar!

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg lammläggen på ett stort ugnsfat, gärna med kanter.
Salta, peppra och strö över färsk eller torkad rosmarin.
Baka köttet i ugnen i 2-3 timmar. Det ska bli så mört att det lätt lossnar från benen. Om det ser ut att brännas läggs aluminiumfolie runt köttet.

Borsta jordärtskockor, skala om det behövs och skär i halvor.
Koka upp vatten och salta lätt.
Koka jordärtskockorna i knappt fem minuter.
Häll i durkslag och låt rinna av.
När det återstår cirka en timme av köttets tillagningstid läggs jordärtskockorna tillsammans med oskalade vitlöksklyftor runt köttet på ugnsfatet, saltas och bakas med till slutet.

Sås:
Pressa de ugnsbakade vitlöksklyftorna ur skalen och passera genom en liten kökssil, eller mixa löken med lite vatten.
Smält lite smör i en kastrull och rör ut lite vetemjöl med en visp.
Späd med steksky och grädde till önskad konsistens och rör ut den mosade vitlöken.
Smaka av med salt och peppar.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läckra lammlägg stekt i ugn.