Tidiga blad i växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tidiga blad i växthus

Nu börjar min gröna lyckliga period. I mars kan jag skörda allt vi behöver från vintersådder och övervintrade bladgrönsaker och lök i tunnelväxthuset. Det här är himmelriket för en sån som mig. Visst använder du väl ditt växthus optimalt till att odla spenat och annat på våren? Här får du tips.

En tät matta av gröna små blad.

Spenat är en fantastisk grönsak att odla för tidig skörd i växthus. Bladen kan odlas i krukor och bäddar. Och de kan skördas både små och stora. Redan i mars börjar jag skörda i år. Bladen växer i en stor kruka fylld med bokashi-kompost och jord.

 

När jag började fundera på växthus kort efter att jag blivit med köksträdgård här hemma (det var 2011) var min första spontana tanke att jag skulle ha ett växthus för att odla tomater, gurkor och paprikor. Såna grejer. Och det är ju kul. Men då visste jag inte hur bra resultat jag kunde få av de grönsakerna på friland. Det vet jag nu.

När någon frågar mig idag om vilka grönsaker som passar bra att odla i växthus är mitt svar kanske lite oväntat. Jag tycker att växthus är suveränt för i princip alla grönsaker. Tricket med växthus är ju att det går att få en väldigt tidig skörd av det mesta, alltså alldeles vanliga och lättodlade grönsaker. Och förutom att odla tidigt går det att odla nästan samma slags grönsaker sent på året och förlänga skördetiden på hösten.

Det är rent slöseri att ha ett växthus och bara använda det på sommaren till tomater och gurkor och paprikor! Jag är alldeles för lat för att göra en uträkning av något slag, men tror mig kunna konstatera rätt lätt att om alla som har ett växthus maxade skörden av bladgrönsaker tidig vår och sen höst så skulle det banne mig göra någon slags skillnad på alla möjliga plan.

 

Läs mer om tunnelväxthus

Tio fakta om tunnelväxthus
Om värme i tunnelväxthus
Placering av tunnelväxthus

 

Interiör från tunneln med svarta krukor i förgrunden med många gröna blad i.

Så här ser en del av mitt tunnelväxthus nu i mars. Det spirar och växer massor av blad i krukor och i jorden. Det ser inte så mycket ut kanske, men räcker till skörd varje dag för en familj på sex personer.

 

Tips för tidiga blad i växthus

Om du har ett växthus på tomten och inte vet hur du ska börja så kommer några tips här. Läs också fler tips i bildtexterna här i inlägget. Om du för med pekaren över bilderna kan du läsa bildtexter där jag förklarar mer.

 

  • så snabbväxande blad i rader bäddar eller i krukor och tråg
  • snabbväxande grönsaker är till exempel sallat, rucola, spenat, rädisor, dill och småblad av olika kålsorter
  • lämna plats där du tänkt sätta ut tomatplantor eller annat senare, du kan till exempel markera dessa platser med en liten sten
  • så många olika sorter, lite av varje, istället för att så mycket av få sorter
  • det går fint att så sorterna jag tipsar om även om det är minusgrader på nätterna

 

En del tycker det verkar besvärligt att ha en massa blad i växthuset när tomater och andra plantor ska sättas ut senare på våren. Det är verkligen ett minimalt huvudbry. Enklast löser man det genom att gräva upp några sallatsplantor där den nya plantan ska stå, eller skörda och äta upp det som inte får plats. Att låta bli att odla tidiga blad för att plantor senare ska sättas ut är helt onödigt.

 

Fler tips om tidig odling

6 tips för tidig odling
Tidig odling i växthus
Tips för tidig sådd i växthus

 

Bild på marken där det spirar gröna blad i en odlingsbädd.

Läng ena kanten av växthuset växer träd, framför dessa har jag sått spenat och satt ut en pytteliten tulpan med randiga blad som börjar blomma nu.

 

Närbild på små plantor av sockerärter som växer i jord som är täckt av organiskt material.

De här sockerärterna såddes i januari eller februari då det var snö och minusgrader utomhus. De har legat i jorden i tunnelväxthuset sedan dess och jag tror att varenda ärta har grott nu i slutet av mars. Jag har nyss satt ner stöd till dem och väntar mig skörd i maj.

 

Odla i bäddar

Om du kan är det rasande mer effektivt att odla rakt ner i jorden i växthus än att ha en odling som enbart bygger på krukor. I jordbäddar är det så lätt att knö ner massor av grönsaker tätt, tätt tidig vår. Det ger massor att skörda, ofta redan i mars om jag sått under vintern.

I bäddarna är det också lätt att gödsla genom att gräva ner både kompost och gödsel. Det brukar jag passa på att göra varje gång jag byter gröda - så ofta jag bara kan. Dessutom täckodlar jag sedan förra sommaren också i tunnelväxthusen. Förutom att jag får fin jord när organiskt material bryts ner i till jord, gör själva nerbrytningsprocessen att mina andra gödselmetoder får bättre resultat. Jag gödslar till exempel mycket med kiss i tunnelväxthusen och det i kombination med täckodling är rena dunderkuren för jorden.

 

Fler tips om gödsel

Fyra snabba gödsel till trädgården
Täckodling i mitt tunnelväxthus
Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss

 

 

Bild på en odlingsbädd sedd ovanifrån med olika gröna blad i prydliga rader.

Den här bädden såddes med blandade bladgrönsaker, rädisor och morötter i mitten av februari. Jag planterade också två rader av en minisallat. Allt har grott och växer fint, utom trädgårdsportulak som behöver lite mer värme i jorden innan den gror.

De viktigaste grönsakerna

På våren satsar jag på att ha gröna sköna mattor av allt jag saknat under vintern. Jag tänker mig tunnelväxthuset som en salladsskål. Och jag kan skörda varje dag i mars! Här finns sallat, spenat, vintersallat, vinterportulak, bladlök, vitlöksblast, kålblad och ramslök. Sockerärterna som såddes under vintern växer fint bredvid kinesiska gräslöken, både pak choi och salladskål är utplanterad och det dröjer inte länge förrän övervintrad mangold blivit stor nog att skördas. En grön skön oas, fastän det är minusgrader på nätterna och kring fem grader varmt på dagen. I tunnelväxthuset ger det ändå dagstemperaturer på runt tjugo grader och grönsakerna växer raskt.

Det är inte för sent att ge sig ut med fröpåsarna och så i växthus nu i slutet av mars. Och inte för tidigt heller! Våga prova något nytt och se vad som händer. Du har inget att förlora, utom möjligen några fröer om det visar sig att det mot förmodan skulle gå fel. Hoppas du vågar prova.
/Sara Bäckmo

 

26. mars 2019