Stäng menyn

Lyxig jordärtskocksoppa

Soppa på jordärtskocka är en smaksensation som du inte får missa under våren. Här är en mixad variant med grädde och vitlök. Mums!

Härlig jordärtskockssoppa med bröd och sallad.
Ingredienser
  • jordärtskockor
  • lök eller purjolök
  • smör
  • vitlök
  • grönsaksbuljong eller grönsakspulver
  • vatten
  • grädde
  • vitt vin
  • salt
  • peppar

På våren är jordärtskockorna som finast. Den milda och lena soppan är omtyckt av många och lika god till förrätt som huvudrätt. Jag använder sällan några mått när jag soppa utan vet istället på ett ungefär att vår sopp-kastrull fylld räcker till en måltid och lunch. En vanlig mängd rotsaker som brukar nämnas i recept är annars 500 gram rotsaker till 4 personer.

En del personer är känsliga för jordärtskockor och upplever att man får mycket gaser i magen av dessa. Om jordärtskockorna kokas kort i vatten som sedan hälls av och ersätts med annat, försvinner en del av ämnena som kan ställa till besvär.

Gör så här:
Skala och skär jordärtskockorna i mindra bitar.
Lägg i kokande vatten och koka 3 minuter eller så.
Häll av vattnet och lägg skockorna åt sidan.
Hacka lök och vitlök och fräs i soppkastrull i lite smör.
Lägg i jordärtskockorna.
Häll på grönsaksbuljong, eller vatten blandat med grönsakspulver, så att det knappt täcker grönsakerna.
Häll på lite vitt vin och krydda med salt och peppar.
Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan helt slät.
Rör ut grädde i soppan så den blir krämig, späd med lite vatten om den blir för tjock.
Smaka av med mer salt om det behövs och låt sedan puttra några minuter och bli ordentligt varm.

Servera soppan med rikligt med hackad persilja på toppen och en rejäl sallad vid sidan av. Och så det obligatoriska brödet förstås.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Härlig jordärtskockssoppa med bröd och sallad.