Stäng menyn

Kycklingspett med marinad av honung och färska kryddor

Spett med kyckling går att variera med olika marinader och kryddor. Det passar utmärkt att äta både varma och kalla dagar, på buffé, picknick eller en alldeles vanlig tisdag hemma. Toppenmat!

Gyllengrillade kycklingspett bredvid örter som blommar i lila.
Ingredienser
  • Till tolv små spett:
  • 6 kycklingfiléer
  • rapsolja
  • honung
  • citron
  • färsk vitlök
  • paprika
  • salvia
  • stjälkselleri
  • persilja
  • örtsalt

Kycklingspett är väldigt god mat varma dagar. De kan ätas både kalla och varma och om de förvaras i kylväska kan de ätas på en picknick med. Jag använder trädgårdens smaksättare i marinaden. Vanligtvis är jag inte alls noga med proportionerna i marinaden utan smakar av efterhand, det är mycket lättare.

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Ju mindre bitar desto kortare tillagningsstid.
Blanda marinaden med olja, citron, salt, peppar och hackade örter och paprika.
Lägg en matsked honung i en mugg och kör i mikron några sekunder så den smälter. Blanda i marinaden.
Lägg kyckling och marinad i en plastpåse och knyt ihop.
Låt ligga och dra i kylen några timmar och vänd påsen någon gång då och då.
Lägg tolv grillspett av trä i blöt en stund innan kycklingen träs på.
Sätt ugnen på 250 grader, gärna på grillfunktionen.
Fördela kycklingbitarna på grillspetten och lägg spetten på ett galler över en plåt med höga kanter. Sätt in i ugnen. Grilla kycklingen i 10-15 minuter. Testa så att kycklingen är helt genomstekt innan du tar ut dem.

Kycklingspett är väldigt gott till en enkel yoghurtsås, med tjock yoghurt blandad med en skvätt honung (värm på samma vis som till marinaden) och en enkel sallad. De kan också vara en del av ett knytkalas eller buffé. Variera gärna marinaden utifrån vad som finns skördeklart i trädgården - det är spännande att variera smakerna efter säsong!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Gyllengrillade kycklingspett bredvid örter som blommar i lila.