Tankemässig omställning för att bli självförsörjande på grönt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tankemässig omställning för att bli självförsörjande på grönt

Att avstå en del mat periodvis är den stora nyckeln till att vara självförsörjande. Den omställningen i tanke och handling är svår att göra, mycket svårare än att rent praktiskt odla de grönsaker vi behöver.

 

September

Att avstå en del mat periodvis är den stora nyckeln till att vara självförsörjande. Den omställningen är svår att göra. Den är till och med svårare än att rent praktiskt odla maten det handlar om.

Innebörden i att vara självförsörjande på grönsaker är något som förändrats under tiden jag odlat för självhushållning i Skillnadens Trädgård. Då jag påbörjade min resa våren 2011 tolkade jag begreppet självförsörjande som att vi alltid skulle ha obegränsad tillgång till i princip alla grönsaker vi ville äta, oavsett årstid. Det är nog precis den uppfattningen som gör det svårt för gemene man att förstå vilka möjligheter det faktiskt finns när det gäller att odla för självhushåll på 2000-talet. Vi är så vana vid att ha tillgång till allt alltid att vi glömmer bort att det finns andra förhållningssätt som är minst lika bra. Om inte bättre.

Nu några år senare är innebörden i en självförsörjande köksträdgård något helt annat än då jag skapade den här köksträdgården. På vår villatomt odlar jag alla grönsaker vår familj behöver under sju av årets månader, under den perioden köper vi inte en enda grönsak. Dessutom äter vi egenodlade grönsaker under hela resterande del av året, men då behöver vi stödköpa lite grönt. Vi är självförsörjande under större delen av året.

Detta innebär inte att vi har tillgång till alla slags grönsaker under hela den tiden. Vi äter det som finns och låter bli att äta det som inte finns. Ibland äter vi helt enkelt inte tomater, gurka, kål, potatis eller vad det nu kan tänkas vara om det inte finns att skörda. Men under de kortare perioder det är tomt på till exempel bönor under vår och försommar kan jag lätt ersätta det med annat ur vårt trädgårdsskafferi. Under våren äter vi till exempel kopiösa mängder sallat och gröna blad. Då behöver vi inte sakna bönorna, innan dessa hunnit mogna i mitten av sommaren.

Att avstå en del mat periodvis är den stora nyckeln till att vara självförsörjande. Den omställningen i tanke och handling (handling i dubbel bemärkelse...) är svår att göra. Den är till och med svårare än att rent praktiskt odla grönsakerna jag talar om.

Du som har en normalstor villatomt skulle med ganska små medel kunna klara av att odla grönsaker för husbehov under ett gäng månader om året och då skippa att handla grönsaker i butik. Den största ansträngningen är inte att rent praktiskt odla grönsakerna utan att hitta ett sätt att involvera odling och skörd i livet och matlagningen. Det är ett roligt tankearbete. Våga ge dig på det!
/Sara Bäckmo

05. februari 2015