Torkollor av fönsterbågar och tyll - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Torkollor av fönsterbågar och tyll

Av enkla gamla spröjsade fönsterbågar har jag gjort bra torkollor. Rymmer mycket och kostar inget att tillverka.

Torkolla av fönsterbåge med illrosa tyll på.

 

Jag har rätt stora samlingar av fönsterbågar ståendes. Man vet ju aldrig när det kan tänkas bli ett växthusbygge av... I väntan på det används en del av de gamla träbågarna som torkollor. Bönor, bär, frukt, svamp, kryddor och blad kan torkas här.

 

Bondbönor ligger och torkar på den hemgjorda torkollan.

 

Konstruktionen är oerhört enkel. En glasfri båge, tylltyg och en häftpistol är allt som behövs. Dubbel tyll häftas runt bågen och sen är det klart. Bågen fylls med lagom mängd av det som ska torkas och läggs sedan över två pallar eller hissas upp i taket med hjälp av linor. Eftersom tyllen släpper igenom luft underifrån torkar saker och ting snabbt här och det är väldigt liten risk att råvarorna möglar eller blir dåliga. Särskilt stora mängder bär funkar fint att torka så här, de rullar liksom inte iväg.

 

Bondbönor torkar på den hemgjorda torkollan.

Jag torkar en hel del grönsaker, frukt och bär men försöker hålla det måttligt. Vi har lättare för att använda frysta råvaror så även om det är kul att torka ser jag till att begränsa mig. Just nu ligger den sista skörden av bondbönor och torkar. Det börjar rassla härligt i baljorna. En kymig höstdag gör vi finfika och pillar bondbönor, barnen och jag. Längtar!

 

Läs mer: Torka vinbär på torkolla

 

Den hembygda torkollan är också perfekt till alla vinbär som mognar nu. Torkade vinbär kan användas i müsli, bröd och kakor. Mums!
/Sara Bäckmo

 

03. oktober 2015