Inga frukter på rosenkvitten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Inga frukter på rosenkvitten

Även om du har rosenkvittenbuske i din trädgård, så är det inte säkert att du får frukt. Rosenkvitten är en vanlig prydnadsbuske, men med speciella önskemål om pollineringen.

Gröngula små frukter ligger i en korg.

Årets skörd av rosenkvitten blev 2,5 kilo. De började trilla av redan innan de blivit helt gula, och är lite surare i smaken än vanligt. Men supergoda!

 

Just nu skriver jag en längre artikel om rosenkvitten, hur jag odlar och använder den i köket. I all hast innan allt är klart för publicering till medlemmar på sarabackmo.se, vill jag bara uppehålla mig vid en sak som många frågat om och kommenterat.

Varför blir det ingen frukt på vissa buskar?

 

Se mer: Sara säger - Dofta på kvitten

 

Måste korspollineras

Rosenkvitten är en vanlig prydnadsbuske och det finns olika sorter. Den blommar med väldigt vackra blommor tidigt på säsongen och syns till exempel i offentliga planteringar och trädgårdar.

För oss som vill åt frukten finns en hake: Det behövs två sorter som är genetiskt olika, för att pollineringen ska bli korrekt. Alltså. Om du har en buske hemma som aldrig ger skörd, kan det vara idé att sätta en buske till, fast av en annan sort. Om du bara har en buske hemma, som ändå ger skörd, kan du anta att det finns buskar i närheten som pollinerar. Bin flyger flera kilometer, så det behöver inte hänga på att dina grannar har eller inte har rosenkvitten.

Någon följare hintade om att äpple kunde pollinera rosenkvitten och att det kan vara anledning till frukt på ensam buske. Jag har dock skummat igenom en del grejer om kvitten utan att hitta någon info om det. Inom familjen av växter med kärnfrukter finns ju också kvitten, päron och äpplen, och jag har aldrig hört att dessa skulle kunna pollinera varandra. Har du?

 

Låg grön buske med spretigt växtsätt framför ett rött hus.

Så här ser min rejäla buske av rosenkvitten ut där den växer på berget framför min lilla stuga.

Rosenkvitten

Busken jag har i min lilla trädgård är den som kallas för liten rosenkvitten (Chaenomeles japonica), men exakt vilken sort vet jag inte. Det finns flera. Den blommar i vackert rött på våren, redan i april. Jag uppskattar den här busken väldigt mycket och njuter just nu doften av de nyskördade frukterna på ett fat i köket. För att inte tala om den läckra marmeladen och ännu läckrare kvittenosten (kallas också för kvittenpastej). Nu ska jag skriva min variant av recept till detta. Mer om rosenkvitten och min relation till den lilla frukten kan du läsa om på medlemsidorna på sarabackmo.se inom kort.
/Sara Bäckmo

09. oktober 2020