"Jag bara skördar lite, så..." - Sara Bäckmo
Stäng menyn

"Jag bara skördar lite, så..."

Nu är barnens gröna mattor skördeklara. Och som de äter! Rädisorna är i princip redan slut och nu åker fröpåsarna fram igen.

Det är inte bara jag som njuter av vårens tidiga blad. Halva nöjet är förstås att dela upplevelserna med andra och i den här familjen är det barnen och jag som delar intresset att odla. De skördar varje dag i tunnelväxthuset. Spenat, rädisor, sallat och en del foderblad på kål slinker ner. Sedan några dagar tillbaka ger också barnens egen köksträdgård skörd.

 

En tjock matta av gröna blad.

Den bredsådda sallaten bildar en tät matta där barnen kan skörda blad för blad eller rycka upp hela plantor, beroende på vad de klarar av.

 

En mörkt grön matta av späda kålblad.

Svartkålen växer något långsammare än sallat men är en riktig favorit, alla mina barn älskar smaken av späd svartkål.

Läs hur jag sått barnens pallkrage här: Gröna mattor är lätta för barnen att skörda.

 

Odling som uppmuntrar till skörd
Som jag skrivit i inlägget ovan växer grönsakerna i barnens odling på sätt som passar barnens lek och sätt att skörda. Breda mattor med grönsaker, alternativt täta rader. Enkelt att så, enkelt att skörda.

Alba är 3 år och hur försiktig hon än försöker vara när hon plockar rycks plantorna oftast upp med rötter och allt. Om vi redan från början utgått från det och sått tätt, tätt betyder svinnet inget annat än skördeglädje. Nu går hon tillsammans med sina bröder igenom lådan varje dag och äter grönsaker direkt från jorden. Hon äter väldiga mängder med blad. Jorden på rädisorna torkar hon av direkt på tröjan och äter sedan. De späda svartkålsbladen mumsas som godis. Och hela tiden pratar hon och berättar vad hon gör: "Jag bara skördar lite, sååååå......" "Och sen tar jag en såååååån för att den är finast, såååå......" Det är så gulligt så jag smäller av!

 

Ett litet barn plockar grönsaker som hon håller i handen.

Efter förmåga skördar Alba, 3 år, ur barnens lådor. Och sen äter hon upp det som plockats.

 

En liten hand håller ett knippe med spenatblad och rädisor och sallat.

Här blev det ett knippe av grönsaker som sedan slank ner i magen. Lite jord på minskar inte entusiasmen.

 

Det gröna lockar till mer
Precis som jag lärt mig av tidigare säsonger så lockar de gröna bladen barnen till att själva börja jobba i trädgården. Så snart de ser vad som vuxit upp vill de ha mer. Och då åker fröpåsarna fram. Sjuåringen har sått breda strängar av plocksallat mellan de lila morötterna idag. Och treåringen har sått spenat.... överallt tror jag. Det är otroligt roligt att se deras iver.

Den här enkla pallkragen (tre på höjden) är ett fint exempel på hur bra det blir att så i skyddade miljöer verkligt tidigt. Det är den grönaste plätten på hela framsidan. Trots att sådden gjordes när det fortfarande var superkallt i februari och fröerna fram till för en tid sedan legat i kall jord växer de så fint. Och med för säsongen nya vattenkannor (ja, barnen får välja själva och jag har inga invändningar alls på färgglada konstigheter i plast - det ska vara kul för alla att odla och det blir det när en får välja själv) får alla grönsaker den fukt de behöver. Jag brukar fylla stora hinkar eller tunnor med vatten som står lite överallt där barnen kan hämta det de tycker sig behöva.

Läs mer om hur barnen och jag odlar tillsammans: Odla med barn.

 

En pallkrage sedd från ovan med ytan indelad i fyra kvartar med olika grönsaker.

Så här ser en av barnens pallkragar ut ungefär åtta veckor efter sådd.

 

Efterhand som de skördar slut på grönsaker sår vi eller jag nytt under hela säsongen. De kommer också ofta och ber om plantor att sätta ut och jag delar med mig av det som finns. Något vi alla ser fram emot är plantorna av nya svartkålen 'Jagallo Nero' som står på tillväxt i tunnelväxthuset.
/Sara Bäckmo

12. april 2016