Mjöldagg - ett vitt puder på växterna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mjöldagg - ett vitt puder på växterna

Säkert har du sett att vissa växter i köksträdgården ibland får som ett vitt puder på bladen under sommaren. Vad är det? Det kallas för mjöldagg och är en spor som sprider sig på till exempel ärter och squash när det är varmt.

Mjöldagg på ärtväxt

Bladen på ärterna har stora angrepp av mjöldagg, en liten spor som utvecklas snabbt på växterna under sommaren. Foto: Ida Sjöö.

 

Jag får många frågor om den vita beläggningen som kan ses på vissa växter i köksträdgården under sommaren och hösten. Vad är det? Är det farligt? Kan man hindra det? Kan man äta växten trots det vita? Den här beläggningen på växten heter mjöldagg och är något som vi odlare får lära oss att leva med. Det kommer som ett brev på posten varje sommar och olika odlare har olika sätt att handskas med angreppen. Mitt sätt är att ta det piano.

 

Läs mer: Bekämpa mördarsniglar med nematoder

 

Ärtor och mjöldagg

När angreppen är små gör de ingen större skada på varken växten eller grönsakerna som ska skördas, men då angreppen brer ut sig som ovan hämmas utvecklingen ordentligt. Foto: Ida Sjöö.

 

Vad är mjöldagg?

Mjöldagg syns på växterna som en vit puderaktig hinna, som om någon siktat potatismjöl på plantorna. De första tecknen på mjöldagg syns ofta på sommaren och senare på säsongen övergår den vita hinnan i bruna prickar på växten, som börjar se allmänt risig ut.

Det vita är en svamspor som fortplantar sig på växten och det går otroligt fort från att de första angreppen syns och till dess att fler plantor smittats.

Smittan uppträder när sporerna börjar växa under sommaren, då det är torrt. Sedan sprids sporerna och blir fler och fler under sommaren när temperaturen och fuktigheten växlar. Vårt klimat, med varma sommardagar och svala nätter, är alltså perfekt för just mjöldagg. Och mycket svårt att både undvika och bekämpa.

I min trädgård syns mjöldagg i princip alltid på ärter och olika gurkväxter på sommaren. Det finns flera olika sorters mjöldagg, som kan utvecklas vid olika tidpunkt, men det gör detsamma. Skadan är ju ändå gjord, så att säga. På bilderna ovan syns märgärt, som är en ärt som odlas för att sedan pilla ur läckra gröna ärter ur ärtskidan.

 

Läs mer: Märgärter i min köksträdgård

 

Bekämpa mjöldagg

Det finns olika husmorstips om hur mjöldagg bekämpas, men helt ärligt tycker jag det är onödigt att ens försöka på köksträdgårdsväxterna. Naturen har liksom sin gång. Om du har en otroligt värdefull växt kan det förstås vara rimligt att gå ut och pudra skafferivaror och spreja mixturer på just den, eller investera i nyttiga bakterier som ska balansera naturen på olika positiva vis. Men då ska du också veta att problemet med största sannolikhet kommer att uppstå igen nästa år. Och nästa och nästa och nästa.

Det är dyrt, omständigt och tidsödande att bekämpa mjöldagg på våra vanliga grönsaksväxter. Låt det vara!

Satsa istället på en bred repertoar av grönsaker som avlöser varandra på olika växtplatser i trädgården, så du alltid har mat oavsett. Det enda du med säkerhet vet om angrepp och skadedjur är att de kommer tillbaka och alltid överraskar - så det gäller att hitta en strategi som är gångbar i det långa loppet.

Håll koll på drabbade plantor, så de har vatten när de behöver och lagom med näring i jorden. Skörda så mycket du kan medan plantorna växer och har det hyfsat trots mjöldagg på bladen. Du kan äta skörden ändå och du kan också kompostera växtmaterialet i din vanliga kompost.

Om du vill se olika förslag på sätt att bekämpa mjöldagg kan du enkelt googla. Jag väljer att inte ge några tips här eftersom jag inte använder mig av någon bekämpning mot mjöldagg alls och tycker det är onödigt.

 

Blad med mjöldagg

Ärter är ganska kortlivade i trädgården oavsett och jag brukar inte bry mig så mycket om/när de drabbas. Oftast har jag hunnit skörda det viktigaste och låter resten vara. Foto: Ida Sjöö.

 

Ärtor med mjöldagg i landet

Ärterna skördas så länge de är fina, sen tar jag bort allt och lägger på komposten. Foto: Ida Sjöö.

 

Ingen panik

En del får superpanik så fort det bildas mjöldagg i odlingen. Och det är klart att resultatet inte blir lika bra som om plantorna håller sig friska och fina mycket längre, men - vad ska man göra åt saken? Det är ju ingen idé att gå och vara ledsen och sur åt något vi inte kan styra över. Det är bättre att lägga energi på det vi kan påverka.

Ärterna i min odling på bilderna här i inlägget är fina inuti, tills växten klappat ihop. Och helt ärligt är det svårt att avgöra så här sent på säsongen vad som fått växten att vissna; mjöldagg, fukt eller frost?

Det är bra att veta vad mjöldagg är för något, hur det ser ut och att det försvagar plantor, men i övrigt är det inget som jag genast anstränger mig för att åtgärda. Det hör till säsongens gissel, som så många andra saker i odlingen.
/Sara Bäckmo

 

20. september 2021