Stäng menyn

Läcker laxsallad med vinterportulak

Laxsallad
Ingredienser
  • vinterportulak
  • rödkål
  • rädisor
  • bladlök
  • sockerärter
  • dill
  • ägg
  • varmrökt lax
  • DRESSING
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk kapris
  • finhackad dill
  • salt
  • peppar

Sväng ihop en fräsch och matig sallad gjord på lax, ägg och säsongens gröna! I den här salladen har jag använt mig av en bit varmrökt lax – snabblagat och enkelt – men det går att variera med annat kött som till exempel kyckling eller varför inte kidneybönor om du önskar ett vego-alternativ?

På vårvintern ger trädgårdsskafferiet mig mängder av vinterportulak och det finns även en del olika sorters bladlök att knipsa. Vinterportulak är ett krispigt och saftigt blad och väldigt gott att använda i en matigare sallad, men man tager vad man haver och alla sorters gröna blad går bra.

Gör så här:
Koka äggen.
Blanda till dressingen av gräddfil, majonnäs, senap, kapris, dill och salt, peppar.
Skölj och lägg rikligt med gröna blad på ett fat.
Skiva rödkål väldigt tunt eller använd mandolin.
Skiva lök och rädisor i tunna slantar.
Skiva sockerärter tunt på längden.
Lägg alla grönsakerna på fatet och därefter med lax och ägg.
Avsluta med klippt dill.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Laxsallad