Stäng menyn

Sötsyrliga havrebollar med hallon

Detta är en omgjord variant av alldeles vanliga chokladbollar. Utan kakao och med smak av hallon eller andra bär från trädgården.

En skål fylld av rosa chokladbollar.
Cirka 30 bollar
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk iskall outspädd hallonsaft
  • 4 dl havregryn
  • 3 msk hallonpulver
  • 500 g färska eller frysta hallon

De rosa havrebollarna är gjorda av alldeles vanlig smet till chokladbollar, men utan kakao och kaffe. Kakaon har bytts till hemgjort hallonpulver och kaffet är ersatt med saft. Det går lika bra att använda andra bär än hallon och få lika god smak och fin färg. Inga färgämnen är använda.

Gör så här:
Värm ugnen till 50 grader.
Mixa hallon till en smet och passera bort kärnorna.
Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper.
Torka i ugnen i några timmar tills vätskan dunstat. Kvar finns en torr kaka i fin färg.
Krossa hallonkakan till små flingor eller pulver.
OBS Detta moment tar lite tid och måste göras i god tid innan bollarna.

Dela smöret i mindre bitar.
Blanda i alla övriga ingredienser och tryck med en ihop smeten. Det går lättast i matberedare. Havregrynen ska helst finfördelas ordentligt så att inte smörklumpar finns kvar.
Rulla bollar eller andra former av smeten och rulla i pärlsocker, kokos eller kakao.

Om du vill göra en snabb variant går det utmärkt att ersätta hallonpulvret med choklad och bara använda saft istället för kaffe. Rulla i till exempel pärlsocker eller strösocker. Det ger väldigt goda och enkla chokladbollar.

 

Recept: Sara Bäckmo/Maria Strömberg Bååth
Foto: Maria Strömberg Bååth